کشف راهحل پرورش گیاهان در سیاره سرخ
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از رویترز، برای اینکه پایگاههای انسانی یا مستعمرات آینده در مریخ خودکفا شوند، یک منبع قابل اعتماد از غذای خانگی ضروری است و صرفاً تکیه بر تحویل غذا توسط موشک و تامین نیازهای غذایی افراد ساکن در مریخ به این شکل بسیار پرهزینه و خطرناک است. با در نظر گرفتن این موضوع، دانشمندان در حال بررسی راههایی برای بهینه سازی کشاورزی فضایی هستند.
کشت مخلوط، کلید پرورش گیاه
محققان در یک گلخانه کنترلشده در دانشگاه و مرکز تحقیقات واگنینگن در هلند راهی را شناسایی کردهاند که نویدبخش بهبود عملکرد محصول در خاک شبیهسازیشده مریخ است؛ در این روش محصولات مختلف با هم رشد میکنند و کشاورزان پیشین نام «کشت مخلوط» را بر آن نهادهاند.
تفاوت رشد گیاه در کشت مخلوط
محققان در آزمایشهای خود گوجه گیلاسی، نخودسبز و هویج را با هم در گلدان پرورش دادند. گوجهفرنگیهایی که به این روش رشد میکنند تقریباً دو برابر گوجهفرنگیهایی هستند که به تنهایی در همان خاک شبیهسازیشده مریخ با میوههای بیشتر و بزرگتر رشد میکنند. گوجهفرنگیها نیز زودتر گل داده و بالغ شدند، در هر بوته میوه بیشتری دادند و ساقههای ضخیمتری داشتند، اما عملکرد نخود و هویج با کشت مخلوط افزایشی نداشت.
رؤیای دستیافتنی کشاورزی در مریخ
ربکا گونسالوز، اختر زیست شناس و نویسنده ارشد این مطالعه که روز چهارشنبه در مجله «پلوس وان»(PLOS ONE) منتشر شد، گفت: از آنجایی که این تحقیق پیشگام است، باید بررسی شود که این روش کشت مخلوط در کشاورزی فضایی چگونه پاسخ میدهد؛ اما اینکه روش کشت مذکور برای یکی از این سه گونه عمل کرد یافته بزرگ و کشفی بود که اکنون میتوان تحقیقات بیشتری روی آن انجام داد. نکته مورد توجه در شرایط حال حاضر تنظیم شرایط آزمایشی تا زمانی است که بهینهترین سیستم مشخص شود و بدین ترتیب میتوان گونههای مختلف و گونههای بیشتری را کاشت و پرورش داد.
شبیهسازی خاک مریخ در آزمایشگاه ناسا
به گفته دانشمندان، این محصولات در محیط سنگی شبیه سازی شده مریخ و خاکی بدون مواد آلی که توسط محققان ناسا توسعه داده شده است، رشد کردهاند که تطابق فیزیکی و شیمیایی تقریباً کاملی با خاک واقعی مریخ دارد. محققان باکتریهای مفید و مواد مغذی را ابه این خاک اضافه کردند و گازها، دما و رطوبت داخل گلخانه را برای مطابقت با شرایط مورد انتظار در گلخانه مریخی کنترل کردند..
نبود باران معضل اصلی کشت گیاه
یکی از چالشهای اصلی کشت گیاهان در مریخ، محدودیتهای محيطی است که این سیاره دارد، نبود بارش باران، دمای بسیار پایین و تغییرات جوی شدید ازجمله این موارد است. برای مواجهه با این چالشها، محققان به دنبال روشهایی مثل مهیا کردن محیط کشت هیدروپونیک هستند که میتواند به راهکارهای مناسب برای کشت گیاهان در سیارات دیگر کمک کند. همچنین، تکنولوژیهای نوینی مانند درگاههای نور مصنوعی و سیستمهای کنترل محیطی پیشرفته نیز مورد بررسی قرار میگیرند تا با موفقیت گیاهان را در شرایط مریخ رشد دهند.
تأمین گیاه و چشمانداز سکونت بشریت در سیاره سرخ
هدف نهایی از این تحقیقات، بهبود عملکرد محصولات کشاورزی در مریخ و ایجاد یک پایگاه برای ساکنان آینده این سیاره است. این پروژهها به عنوان یک گام مهم برای اکتشاف فضا و استقرار بشریت بر روی سایر سیارات محسوب میشوند و در آینده نزدیک به انسانها کمک کنند تا سفرهای بیشتری به فضا انجام دهند.
انتهای پیام/