فناوری مشاهده درون سلولهای سرطانی ابداع شد
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اینترستینگ اینجینیرینگ، گروهی از محققان به سرپرستی دانشگاه ساری در انگلیس تلاش کرده اند محتوای چربی (لیپیدها) موجود در سلولهای سرطانی را مشاهده و مطالعه کنند.
این فناوری نوین با همکاری پژوهشگران دانشگاه کالج لندن، شرکت داروسازی GSK و شرکتهای «یوکوگاوا» «Yokogawa» و «سایکس» «Sciex» توسعه یافته است.
نظارت بر محتوای چربی
لیپیدها اجزای مهمی در سلولها هستند و به سلولهای سرطانی اجازه رشد، تکثیر و متاستاز را میدهند.
پژوهشگران از سامانه تک سلولی شرکت یوکوگاوا موسوم به SS۲۰۰۰ استفاده و سلولهای سرطانی منفرد را از یک ظرف کشت شیشهای نمونه برداری کردند. این سامانهی نوآورانه، سلولهای زنده منفرد را با استفاده از لولههای کوچک استخراج میکند و امکان بررسی دقیق را فراهم میآورد.
عرض این لولهها به سختی ۱۰ میکرومتر یعنی نصف قطر نازکترین موی انسان است.
در گام بعدی، محققان با رنگ آمیزی این سلولها با رنگ فلورسنت، توانستند قطرات لیپید را در طول آزمایش بررسی کنند. آنها سپس با سایکس برای ایجاد یک رویکرد جدید طیف سنجی جرمی همکاری کرده و توانستند لیپیدها را شکسته و ساختار واقعی سلول را مشخص کنند.
کل این فرآیند به مشاهده چگونگی تکامل سلولهای سرطانی در پاسخ به تغییرات محیط اطراف منجر شد.
مجریان این مطالعه از دانشکده شیمی و مهندسی شیمی دانشگاه ساری میگویند مشکل سلولهای سرطانی این است که «هیچ دو سلولی شبیه هم نیستند» و همین موضوع طراحی یک درمان مطلوب را سختتر میکند، زیرا برخی از سلولها همیشه بیش از سایرین در مقابل درمان مقاومت میکنند.
با این حال، همیشه ثابت شده مطالعه سلولهای زنده با جزئیات کافی برای درک واقعی ساختارشان پس از خارج کردن آنها از محیط طبیعی، دشوار است.
به همین دلیل نمونه برداری سلولهای زنده زیر میکروسکوپ و بررسی یک به یک محتوای چربی آنها برای محققان همیشه جذاب و هیجان انگیز بوده است.
دانشمندان همچنین از این رویکرد جدید برای مطالعه مولکولهای چربی لیپیدها در چندین سلول سرطانی استفاده کردند. جالب است که محققان تفاوتهایی را در ویژگیهای لیپیدی سلولهای مختلف شناسایی کردند.
مجریان این پژوهش ادعا میکنند روش آنها راه را برای مطالعه سلولهای سرطانی با جزئیاتی که قبلا دیده نشده هموار میکند. یک روز، ممکن است بتوان نحوه تعامل تک سلولهای سرطانی را با سلولهای اطرافش مشاهده کرد؛ پیشرفتی که به ارائه درمانهای جدید و هدفمندتر منجر خواهد شد.
این شیوه فناورانه میتواند شناخت ارزشمندی از چگونگی پاسخ انواع سرطان به درمانها ارائه داده و به پزشکان در درک تاثیر پرتو درمانی سلولها کمک کند، به ویژه اینکه چگونه برخی از سلولهای سرطانی در برابر پرتودرمانی مقاومت میکنند؛ مقاومتی که میتواند منجر به عود سرطان شود.
این یافتهها در مجله Analytical Chemistry منتشر شد.
انتهای پیام/