حل مشکل پیوند سلولهای تخمدانی با ساخت تخمدان مصنوعی
روحالله فتحی، دانشیار گروه جنینشناسی و معاون آموزشی پژوهشگاه رویان، درباره یکی از مهمترین دستاوردها و طرحهای پژوهشی پژوهشگاه رویان با عنوان «تخمدان مصنوعی» به خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: برای نگهداری نمونههای زیستی و جنسی انسان نیاز است تا بافتهای جنسی برخی افراد در بانکهای تخمدان نگهداری شوند.
وی ادامه داد: برای مثال، بیماران مبتلا به سرطان که فرآیندهای شیمیدرمانی را طی میکنند، به مرور زمان دچار آسیب در بافتهای فعال تخمدان میشوند و به اصطلاح قابلیت حمایت از فولیکولهای بافت تخمدان را ندارند.
فتحی با اشاره به مشکلاتی که روشهای مرسوم برای احیای بافت تخمدان بهخصوص در بیماران سرطانی دارند، گفت: یکی از روشهای مرسوم برای احیای بافتهای تخمدان، پیوند سلولهای تخمدان است.
وی با اشاره به ایرادات پیوند سلول های تخمدان ادامه داد: برای همه چنین روشی، پاسخگو نیست و اغلب، بافتهای سلولی تخمدان در بیماران مبتلا به سرطان، آلوده میشوند.
فتحی درباره نحوه احیای بافتهای تخمدان از طریق این پژوهش اشاره کرد و گفت: محققان رویان از طریق حذف و جداسازی بافتهای آسیبدیده در بیماران مبتلا به سرطان و جایگزینی بافت جدید که اغلب از ذخیرهسازی بند ناف جنین و بافتهای همبند دیگر بدن به دست میآیند، سلولزُدایی میکنند.
وی افزود: بافتهای همبند در تخمدان داخل این داربست سلولی قرار گرفته و بافت جدید در تخمدان، احیا میشود.
استادیار گروه جنینشناسی رویان به ابعاد جهانی این پژوهش در مراکز علمی دنیا، اشاره کرد و افزود: نتایح این طرح، همردیف با تحقیقات بهروز بزرگترین دانشگاههای جهان منتشر شده است.
فتحی با بیان اینکه طرح تحقیقاتی ایجاد تخمدان مصنوعی دستاوردهای بسیار تازهای داشته است، گفت: اثبات این نکته که بدن زنان میتواند در زمان بزرگسالی، تخمکزایی کند، یکی از مهمترین دستاوردهای این طرح در سطح جهان بوده است.
وی درخصوص گامهای توسعهای برای این طرح پژوهشی توضیح داد: اگر در آینده بتوانیم، تولد نوزاد از بافتهای احیاشده تخمدان داشته باشیم، موثرترین گام را در راستای توسعه دستاوردهای این تحقیق برداشتهایم.
پژوهشگر پژوهشگاه رویان، به کشورهای دیگری که در این حوزه پیشگام بودهاند، اشاره کرد و افزود: کشورهای آمریکا، ژاپن، آلمان، دانمارک و بلژیک از جمله کشورهای پیشگام در دانش ساخت تخمدان مصنوعی بودهاند.
انتهای پیام/