دومین همایش «وحدت در سایه قدس» در آنکارا برگزار شد
گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، دومین همایش «وحدت در سایه قدس»، با استناد به رویکرد تحولمحور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در راستای ارتقای گفتمان مقاومت در ابعاد فرامرزی و با استقبال گسترده و با حضور نمایندگان مجلس، روسای احزاب، استادان دانشگاه، سازمانهای مردمنهاد، فعالان سیاسی و فرهنگی و دیپلماتهای خارجی مقیم ترکیه در سالن اجتماعات هتل «دیوان» آنکارا برگزار شد. در این نشست که به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آنکارا برگزار شد، علاوه بر سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکیه، سفیر آفریقای جنوبی، پروفسور «محمود ارول کلیچ» مدیرکل موسسه فرهنگی و هنری سازمان کشورهای اسلامی و «تمل کارا ملأ اوغلو» دبیرکل حزب «سعادت» ترکیه سخنرانی کردند. حضور پررنگ خبرنگاران و اصحاب رسانههای ترکیهای و بینالمللی، از نقاط برجسته این نشست بود.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در آنکارا: موضوع غزه یک دستور کار بینالمللی است
«محمدحسن حبیبالله زاده» سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکیه، بهعنوان اولین سخنران این نشست با اشاره به اهمیت نامگذاری جمعه آخر ماه مبارک رمضان بهعنوان روز جهانی قدس از سوی امام خمینی (ره) اظهار داشت: برگزاری نشستها در حمایت از مردم تحت ستم فلسطین حائز اهمیت و درخور تشکر است.
حبیبالله زاده، آزادی قدس را از دغدغههای مرحوم امام قدس سره دانست و افزود: آزادی فلسطین و قدس شریف از محوریترین دغدغه آن رهبر حکیم بود. درحالیکه بسیاری تلاش میکردند تا موضوع فلسطین را به دعوای مردم تحت ستم در یک بخش از فلسطین با یک دولت اشغالگر و مستبد منحصر کنند، اقدام امام خمینی (رحمه الله علیه) در نامگذاری روز جمعه آخر رمضان بهعنوان روز جهانی قدس باعث شد تا مسئله اشغال سرزمین فلسطین و قدس شریف به یک مسئله جهانی تبدیل کند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در آنکارا وضعیت امروز فلسطین را یک موضوع و دستور کار بینالمللی دانست و افزود: طغیان فلسطینیها، ناشی از خشم این مردم در برابر بیش از هفت دهه اشغالگری، نقض حق تعیین سرنوشت، محاصره غزه، احداث دیوار حائل، کوچ اجباری، ترور مجاهدین فلسطینی، نابودی اراضی کشاورزی، توسعه غیرقانونی شهرکنشینی، تغییر بافت جمعیتی قدس شریف، لغو مجوز اقامت دائم فلسطینیها در قدس، محاکمه فلسطینیها در دادگاههای نظامی و ... است. در تمام این سالها رژیم آپارتاید و اشغالگر صهیونیستی اقدامات جنونآمیز را نه علیه مردم فلسطین بلکه علیه انسانیت انجام داد.
سفیر آفریقای جنوبی در آنکارا: با آزادی فلسطین، ما هم آزاد میشویم
دومین سخنران این مراسم خانم «دیپو لتساتسی دوبا» سفیر آفریقای جنونی در ترکیه بود که با تقدیر از برگزاری نشست وحدت در سایه قدس توسط سفارت جمهوری اسلامی ایران در ترکیه، اظهار داشت: معتقدم اکثر ما در این اتاق احساس همدلی مشترکی برای انسانیت داریم که ما را در همان مسیر نوری که به صلح در دنیای ما میانجامد گرد هم میآورد.
وی افزود: بهعنوان افرادی که امتیاز تأثیرگذاری بر سیاستها را داریم، مسئولیت داریم که رفاه برادران و خواهران خود را صرفنظر از منطقه جغرافیایی آنها موردتوجه قرار دهیم.
سفیر آفریقای جنوبی در ترکیه با اشاره به مبارزات مردم آفریقا علیه آپارتاید و نژادپرستی و حمایت جمهوری اسلامی ایران از این مبارزات، گفت: جمهوری اسلامی ایران همچنان دوست ارزشمند و برادر قابلاعتماد آفریقای جنوبی است و آفریقای جنوبی ایران را بهعنوان یک شریک مهم در ارتقای اقتصادهای جهانی و رسیدگی به بیعدالتیهای جهانی، بهویژه در خاورمیانه میداند.
وی با اشاره به جنگ و خونریزی در منطقه غرب آسیا و فلسطین گفت: «آزادی ما تا زمانی که مردم فلسطین آزاد نشوند کامل نمیشودآفریقای جنوبی بر این عقیده است که هیچ انسانی شایسته محو شدن از روی زمین نیست. هر انسانی حق دارد زندگی کند و با او باید با احترام، کرامت و برابری رفتار شود. در این زمینه، ما صلح را برای مردم فلسطین و بازگرداندن سرزمینهایشان به آنها در درون مرزهای ۱۹۶۷، متصور هستیم.»
وی با اشاره به دعاوی مطرحشده دیوان بینالمللی دادگستری اظهار داشت: علاوه بر بیانیههای جاری در مجامع چندجانبه، در بیست و دومین نشست مجمع کشورهای عضو اساسنامه رم دادگاه کیفری بینالمللی و در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و شورای امنیت اعلام کردیم که اقدامات اسرائیل میتواند به نسلکشی تبدیل شود و براین اساس یادداشتی را در ۹ نوامبر ۲۰۲۳ به سفیر اسرائیل دادیم با این مضمون که اسرائیل کنوانسیون اجتناب از نسلکشی را نقض کرده است. اما اسرائیل اتهام ما را رد کرد. پسازآن، پارلمان آفریقای جنوبی تصمیم گرفت تا روابط دیپلماتیک خود با اسرائیل را تا زمانی که اسرائیل آتشبس در غزه را در بپذیرد، متوقف کند.
وی افزود: در ۸ دسامبر ۲۰۲۳، کابینه آفریقای جنوبی توصیه کرد که آفریقای جنوبی علیه اسرائیل در دیوان بینالمللی دادگستری مطابق با کنوانسیون ۱۹۴۸ در مورد پیشگیری و مجازات جنایت نسلکشی ("کنوانسیون نسلکشی") در رابطه با رفتار اسرائیل در این زمینه اقدام کند. درخواست آفریقای جنوبی از دیوان بینالمللی دادگستری در ۲۹ دسامبر ۲۰۲۳ بر این اساس انجام شد که هم آفریقای جنوبی و هم اسرائیل طرفهای کنوانسیون نسلکشی هستند، که مقرراتی را برای اختلافات بین طرفین در مورد تفسیر، اعمال یا اجرای کنوانسیون تعیین میکند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سایر اقدامات آفریقای جنوبی در حمایت از مردم فلسطین گفت:
دفاع مستمر آفریقای جنوبی از مردم فلسطین بازتاب فریاد نسلهای گذشته، حال و آینده است.
پروفسور محمود ارول کلیچ: مظلومیت غزه را باید خانه به خانه فریاد زد
سومین سخنران این همایش پروفسور «محمود ارول کلیچ» مدیرکل موسسه فرهنگی و هنری سازمان کشورهای اسلامی (ارسیکا) بود که با تشریح وضعیت سرزمینهای فلسطینی در دوره عثمانی اظهار داشت: تمام اسناد و مدارک مالکیت فلسطینیها بر این سرزمین موجود است و این منطقه بر اساس اسناد حقوقی متعلق به مردم فلسطین است و فلسطین با توطئه و شیطنت انگلیسیها برای غارت این سرزمین حاصلخیز توسط آنان اشغال شد و در این مدت با فجیعترین شکل ممکن ظلم، قتل و غارت علیه مردم فلسطین تداوم دارد.
مدیرکل موسسه ارسیکا افزود: «آنچه امروز باید کوچه به کوچه، خانه به خانه و شهر به شهر فریاد بزنیم، دفاع از مردم مظلوم فلسطین است. ملت فلسطین امروز از حقوق حقه خود سخن میگویند و در راستای تحقق این حقوق انسانی و طبیعی، باید درکنار آنها بود. وجدانهای بشری و انسانها در سرتاسر جهان، امروز عمق فاجعه و جنایاتی که (در غزه) رخ میدهد را مشاهده میکنند.»
پروفسور کلیچ در پایان تصریح کرد: «ارزش ذاتی قدس و مسجدالاقصی بر هیچکس پوشیده نیست. پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) از مسجدالاقصی به معراج رفت و چهبسا آثار ادبی و مذهبی که در این خصوص در طول تاریخ اسلام نگاشته شده است. پس نباید نسبت به از بین رفتن حریم و حرکت قدس شریف و مسجدالاقصی توسط اشغالگران بیتفاوت ماند.»
رهبر حزب سعادت ترکیه: وظیفه و انتخابی جز یاری فلسطین نداریم
سخنران بعدی این همایش «تمل کارا ملأ اوغلو» رئیس حزب سعادت ترکیه بود که با اشاره به نامگذاری آخرین جمعه ماه مبارک رمضان بهعنوان روز جهانی قدس از سوی امام خمینی (ره)، کشورهای اسلامی را به حمایت از مردم مظلوم غزه و فلسطین دعوت کرد و اظهار داشت: «امروز اگر به یاری مردم فلسطین نشتابیم، چه زمانی میخواهیم چنین اقدامی را صورت دهیم؟ جنگ غزه و جنایات رژیم اشغالگر قدس علیه کودکان و زنان، نقطهای است که در قبال آن سکوت و درنگ جایز نیست.»
وی در بخش دیگری از سخنان خود برای مجروحان حمله رژیم تروریستی اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران آرزوی شفای عاجل کرد و به ملت برادر تسلیت گفت و تصریح کرد: «این همایش، باهدف دفاع از مردم مظلوم فلسطین، قبله اول مسلمانان و مسجدالاقصی، برگزار شده است. زیرا قدس شریف از دیروز تا امروز نقطه پیوند ما بوده است؛ لذا این موضوع باید بتواند ما مسلمانان را گرد هم آورد. با توجه به وحشیگری که امروز در غزه اتفاق میافتد باید به خود بیاییم و اگر امروز نتوانیم به خود بیاییم چه زمانی خواهیم توانست. امروز نسلکشی در غزه جلوی چشمان همه بشریت صورت میگیرد و این برای دنیا یک لکه ننگ محسوب میشود».
رهبر حزب سعادت ترکیه با اشاره به بهانه قرار دادن ۷ اکتبر برای قتلعام مردم فلسطین توسط رژیم قاتل صهیونیستی و کشتار بیرحمانه مردم بیگناه اعم از کودکان، زنان، سالمندان و معلولان در برابر دیدگان مردم جهان تأکید کرد: «سکوت مجامع بینالمللی در برابر این وحشیگری را که حتی بیمارستانها، آمبولانسها، عبادتگاهها و مدارس را هدف قرار میدهد، ننگ بزرگی است. همه نهادها و سازمانهای بینالمللی مردود شدگان این امتحان بزرگ بوده و هستند.. متأسفانه کشورهای اسلامی نیز در این آزمون مردود شدهاند و برخی در مقابل این حجم اسفبار از ظلم و ستم، به فکر دغدغه اقتصادی و تجارت خود هستند!»
وی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: درحالیکه مردم وظیفهشناس در سراسر دنیا صدای خود را علیه ظلم و ستم بلند میکنند، صاحبان قدرت شریک این ظلم شدهاند و همدستی خود را به نمایش گذاشته، اما ملت مظلوم فلسطین در برابر گرسنگی، تشنگی و هزاران تن بمب قهرمانانه مقاومت میکند! زن و مرد، پیر و جوان در حال مقاومت هستند. خداوند از ایشان راضی باشد.
تمل کارا ملأ اوغلو با اشاره به مسئولیت سایر مسلمانان در برابر این ظلم آشکار، گفت: وقایع امروز جهان بهویژه کشتار مردم فلسطین، بهوضوح نشان میدهد که نظم کنونی جهان ورشکسته است و لذا اساسیترین وظیفه ما تلاش برای غلبه حق بر باطل و برقراری نظم عادلانه در جهان است. ما باید بهعنوان جهان اسلام باهم وحدت داشته باشیم و از خود محافظت کنیم و با قدرت گرفتن از ارزشهای خود، جنبش احیای جدیدی را بنا بگذاریم.
رهبر حزب سعادت ترکیه در پایان سخنرانی خود به شکلگیری هسته اولیه کشورهای دی - ۸ توسط مرحوم اربکان، تلاش برای احیای این جنبش را وظیفه کشورهای اسلامی اشاره و تصریح کرد: «دی - ۸ تقریباً فراموش شد و تنها روی کاغذ باقیمانده است. اگر این جنبش ادامه مییافت، امروز با تصویر بسیار متفاوتی روبرو میشدیم. شاید فلسطین به این شکل رها نبود و اسرائیل قادر به ارتکاب جنایت علیه بشریت نبود.»
در پایان این نشست، میهمانان در مراسم افطار که از سوی رایزنی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آنکارا و در همان محل هتل تدارک دیدهشده بود، حضور یافتند. این مراسم، حدود ساعت ۸ شب بهوقت آنکارا به پایان برسید.
انتهای پیام/