آیا آمریکا عرصه فناوری را به چین باخته است؟
خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ رقابت آمریکا و چین در حوزه فناوری همواره محل بحث بوده و مقایسه این رقابت در حوزههای استراتژیک توجه محققان به خود جلب کرده است. البته تجزیهوتحلیل صنعت فناوری برای دولت آمریکا سخت است زیرا بیشتر پیشرفتها در بخش خصوصی اتفاق میافتد که در تمرکز و کنترل دولت نیست. اما، دادههای پراکنده و گستردهای از جمله مقالات دانشگاهی، گزارشهای شرکتی و آمارهای اقتصادی در دسترس است.
چین در فناوریهای خاص مانند فایوجی، باتریهای پیشرفته و هواپیماهای تجاری بدون سرنشین از آمریکا جلوتر است، در حالی که آمریکا در زمینههایی مانند رسانههای اجتماعی، داروهای زیستی و محاسبات کوانتومی پیشتاز است. با این حال، برخی از فناوریها مانند هوش مصنوعی و تولیدات پیشرفته مورد مناقشه هستند. این روند نشان میدهد که چین توانسته است از سیستم خود برای فناوری ملی استفاده کند، در حالی که آمریکا غافلگیر شده و مجبور به واکنش شده است. این نشان میدهد که آمریکا نیاز به رویکرد سازمانیافتهتری دارد. نگاهی به چند بخش کلیدی فناوری نشان میدهد که ممکن است درحوزه فناوری آمریکا در خطر باختن رهبری خود به چین باشد.
در تقسیمبندی بالا، آمریکا در برخی فناوریها پیشروی ناپایداری داشته است و در برخی دیگر، به نظر میرسد که چین پیشتاز بوده است. در بعضی حوزهها نیز همچنان میدان رقابت داغ و نزدیک است. با بررسی بخش به بخش، نتایج زیر به دست آمد:
چین توانسته است سیستم نوآوری خود را با اهداف ملی پیوند دهد و پیشرفت چشمگیری در زمینههای مهم فناوری داشته باشد. شکافهای ذکر شده در بالا نتیجه رقابت بین سیستمهای نوآوری است. چین در همسوسازی سرمایههای مخاطرهآمیز با اولویتهای ملی، تمرکز بر بستن شکافهای فناوری و تشویق همکاری بین بخشهای نظامی و غیرنظامی با هدف جلب حمایت بخش خصوصی موفق بوده است.
بر اساس این گزارش، آمریکا برای هدایت استراتژیهای فناوری در جهان باید نخست به تحلیل موانع سنتی بپردازد تا بتواند منابع را تغییر دهد.
این گزارش برگرفته از پایگاه اینترنتی اسسیاسپی ۲۲ است که سازمانی غیرانتفاعی است و به بررسی فعالیتهای ملی آمریکا در زمینههای تحولات فناورانه، ژئوپلیتیکی و اجتماعی میپردازد.
انتهای پیام/