دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

طهرانچی: دانشگاه آزاد اسلامی تأثیرگذاری بزرگی در کشور دارد

طهرانچی: دانشگاه آزاد اسلامی تأثیرگذاری بزرگی در کشور دارد
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه این دانشگاه تأثیرگذاری بزرگی در کشور دارد، گفت: در اکثر شهر‌ها واحد و مرکز دانشگاهی داریم که از کودکستان تا تحصیلات تکمیلی را در برمی‌گیرد.
کد خبر : 900196

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در سفری یک‌روزه به شهر مقدس قم با آیت الله علی کریمی جهرمی مرجع عالی‌قدر دیدار و گفتگو کرد.

محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در این نشست با بیان اینکه دانشگاه آزاد اسلامی تأثیرگذاری بزرگی در کشور دارد، گفت: این دانشگاه در اکثر شهر‌ها واحد و مرکز دانشگاهی دارد و از کودکستان تا تحصیلات تکمیلی را در برمی‌گیرد؛ به همین دلیل معتقدیم این چارچوب باید در خدمت تربیت انسان عالم مؤمن و قوه عاقله باشد. البته مشکلات زیادی در نظام آموزش‌وپرورش و آموزش عالی وجود دارد و در این عرصه با یک دوگانه مواجهیم که نتوانسته‌ایم این دوگانه علم برآمده از غرب و علوم اسلامی را به هم متصل کنیم.

وی ادامه داد: علم توحیدی یکی از موضوعاتی است که مورد توجه ویژه است و باید در بنیان‌ها حرکت جدی داشته باشیم. خوشبختانه دانشگاه آزاد اسلامی در جهت‌دهی خود حرکت‌هایی را آغاز کرده و نگاهمان به علم را تغییر داده‌ایم. این دانشگاه بیش از یک‌میلیون و ۳۰۰ هزار دانشجوی در حال تحصیل دارد که ۴۰ درصد آموزش عالی کشور را شامل می‌شود. این تعداد دانشجو حتی از جمعیت کل برخی کشور‌ها نیز بیشتر است و باید قدر این ظرفیت را دانست.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: اولین کاری که انجام دادیم، تغییر نگاه به علم و ساختار علم بود و سعی کردیم بنیادی‌تر نگاه کنیم. در این راستا یکی از اقدامات ما راه‌اندازی دانشکده تعلیم و تربیت اسلامی بود.

طهرانچی با بیان اینکه تلاش داریم نظریه و مدل‌های تربیتی مبتنی بر میراث‌های خود داشته باشیم تا بتوانیم تعلیم و تربیت را راهبری کنیم، گفت: این حرکت دانشگاه آزاد اسلامی با نگاه صرفاً دانش‌محور متفاوت است.

وی با بیان اینکه شاهد تغییرات جدی در سلایق مردم هستیم، تصریح کرد: به عنوان نمونه؛ تاریخ یک‌رشته مهم است و در دانشگاه آزاد اسلامی ۱۴۱ استاد در گروه تاریخ داریم. این در حالی است که کل دانشجویان این رشته ۱۷۰ نفر است و ورودی امسال در این رشته تنها ۱۱ نفر بود. یعنی در آینده کشور کسی روی موضوع تاریخ سرمایه‌گذاری نمی‌کند؛ بنابراین برای اصلاح این روند، باید رشته‌ها را متنوع کرده و طرح‌های جدی و بنیادی داشته باشیم.

وی افزود: در رشته ادبیات فارسی نیز وضعیت به همین شکل است و کل ورودی دانشجویان این رشته امسال ۱۳۱ نفر بود که نشان می‌دهد اتفاقات زیرپوستی جدی در حال رخ دادن است و باید تحولات جدی در فرهنگ دانشگاه داشته باشیم.

طهرانچی با بیان اینکه کارگروه‌های فکری متنوعی ازجمله طرح اندیشه تمدن‌ساز، جلسات تفسیر قرآن کریم و... در حوزه اساتید دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد شده است، گفت: علاوه بر این، یکی از کار‌های جدی دانشگاه آزاد اسلامی، برگزاری جشنواره‌های امامت و مهدویت است که از سه سال پیش آغاز شده و تا امروز ادامه دارد. ازآنجاکه انقلاب اسلامی ایران مبتنی بر مهدویت بوده و محور اصلی بیانیه گام دوم مقام معظم رهبری به انسان منتظر پرداخته است، دانشگاه آزاد اسلامی به موضوع امامت و مهدویت از منظر علمی، فرهنگی و گفتمانی ورود کرده چراکه معتقدیم در جامعه دچار خلأ گفتمانی هستیم و در مقابل ما دشمنان به‌شدت گفتمان سازی می‌کنند تا مودت اجتماعی را دست خود بگیرند. ما به این نتیجه رسیده‌ایم که به مودت به عنوان سرمایه اجتماعی نگاه کنیم و در برنامه‌های خود به مودت فی القربی بپردازیم.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: در این راستا دفاتر تقریب مذاهب اسلامی با هدف پرداختن به تربیت تقریبی و مودت اهل بیت (ع) در ۲۵ واحد دانشگاه آزاد اسلامی راه‌اندازی شده است.

وی با اشاره به برگزاری جشنواره امامت و مهدویت در دانشگاه آزاد اسلامی گفت: این جشنواره هرساله از ۱۱ رجب هم‌زمان با ولادت امام جواد الائمه (ع) آغاز شده و تا ۱۵ شعبان در موضوعات مختلف برگزار می‌شود. در این دوره جشنواره، بیش از ۵۴ هزار اثر در قالب شعر، کتاب، پادکست و... به دبیرخانه جشنواره ارسال شد. تلاش ما در برگزاری این جشنواره این است که بتوانیم هر سلیقه‌ای را در پرداختن به موضوع امامت و مهدویت جای دهیم. در سومین دوره این جشنواره که اختتامیه آن امروز برگزار می‌شود، ۴۱ واحد دانشگاهی در سراسر کشور مجری برگزاری این جشنواره بودند.

طهرانچی خاطرنشان کرد: استان‌های اهل سنت به موضوع مبعث پیامبر (ص)، واحد تبریز به موضوع شعر به زبان آذری و استان خوزستان به شعر عربی در موضوع امامت و مهدویت پرداختند. در جشنواره شعر آذری که مصادف با ۱۳ رجب برگزار شد، آثاری از کشور‌های ترکیه، آذربایجان، آلمان و اقلیم کردستان داشتیم که این موضوع برای ما باعث افتخار است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: جشنواره امامت و مهدویت از تربیت علوی تا تربیت مهدوی را در برمی‌گیرد که شروع آن از مشهد مقدس بوده و اختتامیه آن در شهر مقدس قم برگزار می‌شود. همچنین در این دوره از جشنواره، بیش از ۶۷۰۰ سرود در حوزه دانش آموزان سما برگزار شد و فعالیت‌های دانش‌آموزی در این جشنواره جدی‌تر شده است.

کار کردن در دانشگاه، میدان جهاد اعتقادی است

در ادامه این نشست، حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمد شریفانی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی گفت: کار کردن در دانشگاه، میدان جهاد اعتقادی است و این شرایط در دانشگاه آزاد اسلامی که کمیت و کیفیت بیشتری دارد، حساس‌تر است. حضور دکتر طهرانچی در دانشگاه آزاد اسلامی یک نعمت است، چراکه ایشان جزو شخصیت‌هایی است که با اعتقاد، برنامه‌ریزی‌های متعدد و متکثر در حوزه قرآن و اهل بیت (ع) انجام می‌دهد.

وی افزود: جشنواره امامت و مهدویت ابتکار دانشگاه آزاد اسلامی است که در یک بازه ۴۰ روزه در سراسر کشور و به‌صورت ویژه به حوزه امامت و مهدویت می‌پردازد.

راه‌اندازی مدارس معارف اسلامی در کشور؛ از ابتکارات دانشگاه آزاد اسلامی

در ادامه، علی سروری مجد، قائم‌مقام رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به برنامه‌های این دانشگاه در حوزه معارف اسلامی اشاره کرد و گفت: یکی از ابتکارات دانشگاه آزاد اسلامی، راه‌اندازی مدارس معارف اسلامی در کشور است. بر این اساس؛ دانش آموزان متوسطه اول و دوم، حوزه معارف اسلامی را در یک بازه ۷ ساله - شامل ۳ سال دوره متوسطه و ۴ سال مقطع کارشناسی رشته‌های الهیات و معارف اسلامی طی می‌کنند.

سروری مجد ادامه داد: دروس معارف در قالب مدارس سعادت دانشگاه آزاد اسلامی مورد توجه جدی قرار گرفته است. البته در آغاز راه هستیم و تمرکز ما بر مدارس دخترانه و مناطق محروم است.

سیدجواد جعفری مدیرعامل مؤسسه امامت و مهدویت نیز در ادامه این جلسه گفت: پیش از برگزاری جشنواره‌های امامت و مهدویت، عطش فراوانی در مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی برای خدمت در حوزه قرآن و مکتب اهل بیت (ع) وجود داشت، اما طرح و برنامه مدونی در این حوزه نبود. با ابتکار دکتر طهرانچی، رویداد بی‌نظیری در ساحت فرهنگی کشور طی ۴۰ روز برگزار می‌شود و افراد با علاقه و ارادتی که به امامت و مهدویت دارند، در این رویداد شرکت می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: جشنواره امامت و مهدویت ذائقه‌های مختلف علمی، فرهنگی و هنری را در برمی‌گیرد و شاهد استقبال بیش از پیش شرکت‌کنندگان در این جشنواره هستیم به‌طوری‌که امسال نسبت به جشنواره سال قبل، در تعداد آثار رسیده به جشنواره شاهد رشد سه برابری هستیم.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدمصطفی میرلوحی استاد حوزه و دانشگاه گفت: با حضور دکتر طهرانچی در دانشگاه آزاد اسلامی، موج توجه به امامت و مهدویت در این دانشگاه به وجود آمده است. مهم‌ترین بخش معارف و آثار اهل بیت در دعا‌ها و مناجات آنها نمایان است. مرحوم آیت‌الله ابطحی تمامی دعا‌های ۱۴ معصوم را در ۱۴ صحیفه گردآوری کرده بود که سال گذشته دعا‌های مربوط به حضرت ولیعصر (عج) توسط دانشگاه آزاد اسلامی به چاپ رسید.

وی ادامه داد: در مراسم اختتامیه جشنواره امامت و مهدویت که امروز برگزار می‌شود نیز صحیفه ادعیه مربوط به امام حسن عسگری (ع) نیز رونمایی خواهد شد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین میرلوحی تأکید کرد: عرضه این آثار در ساحت علمی و جامعه اساتید و دانشجویان، نکته مهمی است که این اتفاق با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی محقق شده و از طریق این مجموعه، ادعیه و مناجات در بدنه علمی کشور قرار می‌گیرد. دانشگاه آزاد اسلامی یک دانشگاه اجتماعی است که در هر شهر و منطقه حضور دارد و این ظرفیت، زمینه مناسبی برای ترویج فرهنگ و معارف اهل بیت (علیهم السلام) است.

در پایان این نشست نیز حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسن خیری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان قم به ارتباط و تعامل دانشگاه آزاد اسلامی با حوزه‌های علمیه اشاره کرد و گفت: یکی از اقدامات ویژه این دانشگاه، ارتباط با حوزه‌های علمیه است که در این راستا تفاهم‌نامه همکاری بین دانشگاه آزاد اسلامی و مرکز مدیریت حوزه‌های علمی منعقد شده و دبیرخانه آن نیز در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم مستقر است.

وی خاطرنشان کرد: با این همکاری، توانسته‌ایم اقدامات خوبی در حوزه جذب اساتید در گروه‌های مختلف علمی ازجمله رشته روانشناسی داشته باشیم.

ابداع و فکر و اندیشه، زاییده افکار والایی مبتنی‌بر مشارکت جامعه است

آیت‌الله کریمی جهرمی در این دیدار و پس از استماع گزارش و سخنان دکتر طهرانچی درخصوص برنامه‌های دانشگاه آزاد اسلامی، با ابراز خرسندی از تحولات اخیر در این دانشگاه، گفت: برای بنده باعث نشاط و ابتهاج است که چنین اتفاقات در دانشگاه آزاد اسلامی رخ داده است. امیدوارم این موفقیت‌های محسوس ادامه یابد.

وی خاطرنشان کرد: دانشگاه‌ها همه در حال فعالیت و خدمت هستند، اما دانشگاه آزاد اسلامی یک نسخه متفاوت است که شاخصه آن، مردمی بودن این دانشگاه است. این ابداع و فکر و اندیشه، زاییده افکار والایی مبتنی‌بر مشارکت جامعه است و ارتباط با شخص خاصی ندارد؛ چراکه یک امت آن را ایجاد کرده است و نخبگان اهل فضل و کمال با جدیت و عزم راسخ در این مجموعه مشغول تلاش هستند.

مرجع عالی‌قدر افزود: باعث افتخار است که یک سازمان علمی برای ملت است و همه با هم احساس مودت می‌کنند و رابطه دوستی بین مدیران، اساتید و دانشجویان آن محسوس است؛ چون همه در یک اجتماع قرار گرفته‌اند.

کریمی جهرمی، جوانان را سرمایه عظیم و تمام‌نشدنی برای کشور دانست و گفت: جوانان ذخایر عزیزی هستند که چشم ملت به آنهاست و تمامی ابتکارات متوجه نسل جوان است تا بتوانند فتح و پیروزی در علم و مبارزه با دشمن داشته باشند. خداوند در جان جوانان نیروی استعداد و آمادگی روحی، فکری و توان معنوی قرار داده که اگر این استعداد از بالقوه به فعلیت درآید، آشکار و نمایان خواهد شد. جایی که می‌تواند استعداد بالقوه جوانان را به فعلیت برساند، دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه هستند. دانشگاه‌ها باید در کنار پرورش علمی، روحیه دیانت و خداجویی را در جان جوانان تزریق کنند.

وی ادامه داد: افرادی که در دانشگاه‌ها حضور دارند، باید انسان‌هایی خودیافته باشند و جوانب حضور خود در برابر خداوند را ببینند و دلسوز جوانان باشند. خوشبختانه جوانان روحانی پاک و زبده در حوزه‌های علمیه با دانشگاه آزاد اسلامی همکاری می‌کنند تا در کنار یکدیگر بکوشند جوانان را به مراتب والا برسانند. باید روی جوانان کار شود تا تبدیل به دانشمندانی دارای علم و فنون مختلف باشند و بتوانند کشور را از بلا و اضطراب نجات دهند؛ بنابراین باید برای رشد جوانان و فرزندان کشور شتاب کرد؛ چراکه دانشمند الهی و دانشگاهی نفوذ زیادی در جامعه خواهد داشت.

کریمی جهرمی در پایان با گرامیداشت یاد و خاطره مرحوم آیت‌الله مهدوی کنی، گفت: ایشان عالمی خودساخته بود و جوانان را اهل علم، عمل و تقوی تربیت می‌کرد. دانشگاه‌های ما نیز باید مراقب باشند که جوانان را در کنار تربیت علمی، معتقد به مبانی الهی و توحیدی تربیت کنند. اگر می‌خواهیم از علم کامیاب شویم، باید جوانان را با اعتقادات دینی، ایمان به خدا و معاد و حضرت ولی عصر (عج) پرورش دهیم. دانشگاه آزاد اسلامی که جشنواره‌های امامت و مهدویت را برگزار کرده، این موفقیت را به دست آورده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب