استخراج فلزات گرانبها از اعماق اقیانوس اجتناب ناپذیراست
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل ازسی ان بی سی نیوز، «مایکل لاج» «Michael Lodge»، دبیر کل ISA، گفت علاقه جهانی به استخراج از اعماق اقیانوسها به ویژه با توجه به نقش بالقوه آن در انتقال انرژی، افزایش یافته است.
ISA که ۳۰ سال پیش به عنوان یک سازمان بین المللی تنظیم کننده استخراج معادن از حدود ۵۴ درصد اقیانوسهای جهان، تأسیس شد، در حال آماده شدن برای گفتگو در مورد استخراج معادن در اعماق دریا در کینگستون، جامائیکا است.
لاج انگیزه تجاری پشت این افزایش علاقه را تأیید میکند، که ناشی از جذابیت مقادیر بیشتر مواد معدنی با هزینه بالقوه کمتر در مقایسه با استخراج زمینی است.
این فرآیند بحث برانگیز شامل استفاده از ماشین آلات سنگین برای استخراج فلزاتی مانند کبالت، نیکل، مس و منگنز است که در کلوخههایی به اندازه سیب زمینی در کف اقیانوس یافت میشوند. این مواد معدنی برای فناوریهای مختلف، از باتری خودروهای برقی گرفته تا توربینهای بادی و پنلهای خورشیدی، ضروری اند.
اگرچه گفته میشود فناوریهای پیشرفته زندگی بشر را بهبود میدهد، اما نگرانیهای زیست محیطی همچنان پابرجاست.
هشدار کارشناسان محیط زیست
دانشمندان هشدار میدهند پیش بینی تأثیرات زیست محیطی استخراج معادن از اعماق دریا چالش برانگیز است. گروههای زیست محیطی، پایداری این شیوه را زیرسوال میبرند و نابودی اجتناب ناپذیر اکوسیستم و انقراض گونهها را پیش بینی میکنند.
با وجود ابهامات، نروژ به تازگی پیشنهادی را برای باز کردن یک منطقه اقیانوسی وسیع برای استخراج معادن در اعماق دریا تصویب کرد که نشان دهنده علاقه روزافزون جهانی به این حوزه است.
لاج نبود شواهد قطعی در مورد مخرب بودن بالقوه استخراج معادن در اعماق دریا را تصدیق میکند و بر روند اکتشاف عمدی و آهستهای که بیش از ۳۰ سال در جریان بوده است، تاکید دارد. او به آزمایشهای اخیر فناوری اشاره میکند که تأثیرات زیست محیطی کمی را در مقایسه با سایر اشکال معدنی نشان میدهند.
شورای ISA، متشکل از ۳۶ کشور عضو، در نظر دارد قوانین استخراج معادن از اعماق دریا را تا جولای ۲۰۲۵ نهایی کند. با این حال، ۲۴ کشور در سراسر جهان خواستار تعلیق یا توقف این صنعت شده اند و شرکتهای بزرگی مانند گوگل، سامسونگ و ولوو متعهد شدهاند مواد معدنی مورد نیاز خود را از بستر دریا تامین نکنند.
نگرانیهای گروههای مخالف این نوع اکتشاف، از این است که فعالیتهای اکتشافی و بهره برداری در اعماق دریا میتواند اکوسیستمهای دریایی را که هنوز به خوبی شناخته نشده اند، به طور دائمی تغییر دهد. با این وجود، لاج اصرار دارد این فناوری در حال تکامل است و آزمایشهای آن حاکی از تاثیرات زیست محیطی کم در مقایسه با سایر روشهای استخراج است.
با وجود نگرانیهای فزاینده، اشتهای جهان برای مواد معدنی مورد نیاز گذار انرژی همچنان رو به افزایش است. آژانس بین المللی انرژی (IEA) هشدار میدهد منابع فعلی کمتر از آن چیزی است که برای تحول بخش انرژی لازم است.
لاج با تاکید بر این فوریت، وضعیت را «ناامیدکننده» توصیف میکند. وی با پیش بینی افزایش سرسام آور تقاضا برای مواد معدنی حیاتی و ناکافی بودن ذخایر زمینی و نرخ تولید ناکافی فعلی، تاکید دارد استخراج معادن از اعماق دریا، گزینهای جذاب در این مسیر است.
با آماده شدن ISA برای بحث و گفتگو اعضا که در روزهای مختلفی از ماه مارس و جولای ۲۰۲۴ برگزار خواهد شد، سرنوشت استخراج معادن از اعماق دریا معلق مانده است. در حالی که کشورها منافع اقتصادی را در مقابل پیامدهای زیست محیطی بالقوه ارزیابی میکنند، جامعه بین المللی با نیاز به راه حلهای منابع پایدار در مواجهه با تقاضای رو به رشد سریع برای مواد معدنی انتقال انرژی دست و پنجه نرم میکند.
انتهای پیام/