فراهمکردن اینترنت باکیفیت؛ راهی برای افزایش سهم اقتصاد دیجیتال
به گزارش خبرنگار ارتباطات و فناوری اطلاعات خبرگزاری علم و فناوری آنا، با توجه به توسعه فناوری و تغییر سبک زندگی روزمره از سنتی به دیجیتال و در دسترس بودن اینترنت، استفاده از دستگاههای هوشمند و فناوریهای نوینی همچون اینترنت اشیا، بلاکچین، متاورس، هوش مصنوعی و ... زندگی روزمره بشر دستخوش تغییرات بسیاری شده است. در واقع اقتصاد دیجیتال، فعالیتهای اقتصادی مبتنی بر فناوریهای دیجیتال است.
در دولت سیزدهم وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اقداماتی را در راستای افزایش سهم اقتصاد دیجیتال به انجام رسانده است. از این داستاوردها میتوان به آغاز طرح فیبرنوری و پوشش نزدیک به ۶ میلیون خانوار، افزایش ۱.۵ درصدی سهم اقتصاد دیجیتال، افزایش ۷۰ درصدی ظرفیت شبکه زیرساخت ارتباطی کشور، پیشرفت و توسعه ۶۰ درصدی شبکه ملی اطلاعات و ... اشاره کرد.
در این راستا و با توجه به اهمیت موضوع با عباس آشتیانی، کارشناس حوزه اقتصاد دیجیتال و بلاکچین به گفتوگو پرداختهایم که در ادامه از نظر میگذرانید.
وقتی اقتصاد سنتی به اقتصاد دیجیتال رسید
آنا: افزایش سهم اقتصاد دیجیتال چه اهمیتی برای کشور دارد؟
در دوران سخت همه گیری ویروس کرونا رتبه بندی شرکتهای دنیا از اقتصاد سنتی به سمت اقتصاد دیجیتال سوق پیدا کرد. در این راستا اهمیت دورکاری بیشتر شد و دنیای دیجیتال و دیجیتالی شدن روز به روز مهمتر از قبل شد. همه این موارد نشان داد که کشورها برای حفظ قدرت اقتصادی و داشتن سهمی از بازار در این دهه فعلی باید سرمایه گذاری و توسعه بالاتری در زمینه اقتصاد دیجیتال خود داشته باشند. در دوران کرونا کم کم سهم تولید ناخالص داخلی و ملی در کسب بازار بینالمللی از طریق اقتصاد دیجیتال رشد پیدا کرد.
رسیدن به سهم ۱۵ درصدی در اقتصاد دیجیتال
اکنون در این راستا اقدام مهمی صورت گرفته است؟
در یک سال و نیم گذشته در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات یک هدف گذاری انجام شده است که بتواند سهم اقتصاد دیجیتال در سبد تولید ناخالص داخلی و ملی کشور که شامل تمام تولیداتمان همچون نفت میشود، به ۱۵ درصد از کل سبد برساند. این هدف گذاری بزرگی است و طبیعتا الزامات خاص و زیرساختهای خاصی را هم میطلبد.
فراهم کردن اینترنت با کیفیت؛ راهی برای افزایش سهم اقتصاد دیجیتال
چه الزامات و زیرساختهایی برای افزایش سهم اقتصاد دیجیتال کشور نیاز است؟
یکی از مهمترین الزامات این امر فراهم کردن زیرساختهای اقتصاد دیجیتال از جمله اینترنت با کیفیت است. در زمینه زیرساختها باید برنامهریزی انجام شود تا ابزار ارتباطی و ارتباطات با کیفیتتری در دسترس قرار بگیرد.
تغییر روش تنظیمگری، رگولاتوری و قانونگذاری اقتصاد دیجیتال هم دومین موضوعی محسوب میشود که باید به آن توجه کرد. حوزه اقتصاد دیجیتال برخلاف اقتصاد سنتی بسیار متغیر، چابک، پویا و دارای عمر مفید کم در برخی حوزههای تکنولوژی است. ما از قرنها پیش صنعت فولاد را با تغییرات بسیار کم در تمام دنیا و کشورمان داریم ولی اقتصاد دیجیتال بسیار تغییر پذیر است. مثلا در این راستا شاهد هستیم که تعداد کاربران یک پلتفرم ظرف چند روز به میلیون نفر میرسد. تغییرات سریعی دارد و نوآوری در آن بسیار زیاد است.
این ویژگیها باعث میشود که از قانونگذاری و مجوزدهی سنتی فاصله گرفته و بیشتر به سمت تبیین الزامات و گارد ریلگذاری پیش برویم، حتی ریلگذاری هم در این زمینه دیگر کافی نیست. یعنی ما باید حدودی برای دغدغههای اقتصادی کشور تعریف کنیم و دیگر به دنبال این نباشیم که نوآوریها را مورد به مورد بشناسیم یا ریسکها را پوشش کامل بدهیم. چون تا بخواهیم این کار را انجام دهیم عمر یک فناوری میگذرد و فرصت رشد را هم از دست خواهیم داد.
استفاده از ابزارهای فناورانه برای رسیدن به اقتصادی بیمرز
مورد دیگر هم استفاده از ابزارهای بیمرز برای اقتصاد دیجیتال است. نباید یادمان برود که اقتصاد دیجیتال یک اقتصاد بی چمرز است، پس برای کشورهایی مثل ما میتواند فرصت مضاعفی به حساب بیاید که باید با توجه ویژهتری روی آن متمرکز شویم. ترندهای جهانی برای استفاده از ابزارهای بیمرز و این اقتصاد بیمرز نشان میدهد که باید روی فناوریهای نوظهور توجه ویژهای داشت.
چه ابزارهایی بی مرز محسوب میشوند؟
ابزارهای بیمرز یعنی ابزارهای فناورانهای همچون بلاکچین، متاورس و ... باید روی این دسته از ابزارها توجه ویژهای داشته باشیم و به سمت آنها پیش برویم تا بتوانیم در این حوزه مهم سهم بهتری داشته باشیم.
اگر میخواهیم در حوزه اقتصاد دیجیتال سهم مناسبی داشته باشیم حتما باید بینالمللی و بیمرز کار کنیم و حتما چشمداشتی به بازار بینالمللی به خصوص در کشورهای منطقه داشته باشیم.
تغییر رویکرد رگولاتوری؛ قدم مثبت دولت سیزدهم
در دولت سیزدهم چه اقدامات موثری در راستای افزایش سهم اقتصاد دیجیتال صورت گرفته است؟
دولت دوازدهم در حوزه زیرساخت اقتصاد دیجیتال به خاطر موضوع همهگیر شدن ویروس کرونا و اهمیت آموزش محصلان، اقدامات مناسبی را برای توسعه زیرساخت از لحاظ کمی انجام داد.
در دولت سیزدهم شاهد اتفاقات مثبتتری در حوزه سندباکس بهعنوان یکی از روشهای تنظیمگری است که تغییر رویکرد رگولاتوری در این دولت قدم مثبتی قلمداد میشود ولی در موضوع زیرساخت باید افزایش سرمایهگذاری انجام شود. همچنین استفاده از ابزارهای غیر متمرکز نکته مهم دیگر است. باید توسعه و کاربرد پذیر کردن فناوریها را در اولویت قرار داده و روی آن تاکید داشته باشیم.
انتهای پیام/