خسروپناه: نقشه جامع علوم پزشکی تدوین میشود
به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا،حجتالاسلاموالمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با تأکید بر مرجعیت علمی در علوم پزشکی اظهار کرد: نقشه جامع علمی کشور باید بهروزرسانی شود چراکه این نقشه ۱۳ سال پیش نوشته شده است، متأسفانه در این نقشه همه حوزههای علوم مورد توجه نبوده است و مبتنی بر علوم پایه و مهندسی نوشته شده است، در حالی که در این سند باید به علوم پزشکی و سلامت نیز توجه میشد. بازنگری نقشه جامع علمی کشور را به عهده فرهنگستان علوم گذاشته شده تا سند جامعی تدوین شود.
وی با اشاره به ستادهای شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: چهار ستاد علم و فناوری، تعلیم و تربیت، زنان و خانواده و فرهنگی و اجتماعی موضوعات تخصصی در شورای عالی انقلاب فرهنگی دنبال میکنند از آنجایی که ستاد تخصصی برای سلامت در شورای عالی انقلاب فرهنگی نداشتیم، کمیسیون سلامت تشکیل شده است و موضوعات تخصصی در این کمیسیون دنبال میشود، قرار است میزهای تخصصی در ذیل این کمیسیون همانند ستادها ایجاد شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: کمیسیون سلامت، نقشه جامع علوم پزشکی و سلامت را با همراهی وزارت بهداشت را تدوین خواهد کرد، در این حوزه نگاه حکمرانی و سیاستگذاری داریم. با رشد شتاب آور در علم مواجهیم بنابراین باید نقشه جامع علمی پیدرپی بازنگری شود.
وی ادامه داد: حکمرانی سلامت و علوم پزشکی نیز باید در دستور کار مسئولان باشد، حکمرانی فرآیندی است که از سیاستگذاری تا تنظیمگری و تصدیگری را شامل میشود، اگر بهترین سند و نقشه علوم پزشکی را داشته باشیم، اما تنظیمگری به معنای ساختارسازی، گفتمانسازی، قانونگذاری، نظارت و ارزیابی متناسب با سیاستها نباشد، موفق نمیشویم.
استاد خسروپناه با طرح این پرسش که چگونه میتوانیم در حکمرانی علوم پزشکی موفق باشیم، تأکید کرد: باید حکمرانی صنعت مرتبط با حوزه پزشکی را با توجه به مالکیت معنوی محقق کنیم. کسانی هستند در حوزه دانشبنیان پزشکی کارهای خوبی انجام دادهاند با موانع فراوان مواجهاند اگر از صنعت پزشکی رفع موانع نکنیم در حکمرانی علم و فناوری پزشکی موفق نخواهیم بود.
وی ادامه داد: دانشمندان دارو و واکسن تولید و همه مراحل قانونی را طی میکنند، اما در زمان تجاریسازی، واردات آن محصول کنترل یا متوقف نمیشود، در این زمینه باید وزارتخانه مربوطه اقدامات لازم را انجام دهند، متأسفانه هنوز فناوری مالکیت معنوی در صنعت را متوجه نشدهایم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه سند مالکیت معنوی را تدوین خواهیم کرد و بدون سند مالکیت معنوی در حکمرانی علم و فناوری موفق نخواهیم بود، اضافه کرد: باید مالکیت معنوی در حکمرانی سلامت و پزشکی جایگاه خودش را پیدا کند و قانونی شود. شرکتهای دانشبنیان انتظار پول و امکانات از دولت ندارد بلکه میخواهند وقتی به تجاریسازی رسیدند دولت مانع واردات محصولات مشابه شود، در این مسیر باید قانون مالکیت معنوی و سند مالکیت معنوی مصوب شود.
استاد خسروپناه با استقبال از فعالیت اعضای هیئتعلمی در حوزههای دانشبنیان گفت: همانطور که مانع فعالیت دانشبنیانی اعضای هیئتعلمی برداشته شده، کارمندان دانشگاهها باید این امکان را داشته باشند که بتوانند در حوزههای دانشبنیان فعالیت داشته باشند.
وی در ادامه با تأکید بر تمرکز بر فناوری پیچیده گفت: امروز اقتصاد جهان دیگر مبتنی بر نفت و معادن نیست بلکه مبتنی بر فناوری پیچیده است. درآمد چین و برخی از کشورها از فناوری پیچیده قابل مقایسه با سایر حوزهها نیست.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر توریسم درمان بیان کرد: این موضوع مهمی است که در حال توسعه در جهان است. اگر بخواهیم در حوزه درمان به مرجعیت علمی برسیم باید بتوانیم حفظ کرامت پزشکان و نخبگان را مدنظر داشته باشیم حفظ کرامت منحصر به هفتهها و مناسبتها نیست بلکه در مواجهه با شکایات، قبل از روشن شدن موضوع، شأن پزشکان رعایت شود چراکه ابزارهای نظارتی کافی در این زمینه وجود دارد.
استاد خسروپناه با اشاره به افزایش ظرفیت پذیرش رشتههای پزشکی بیان کرد: در شورا مصوب کردیم هر سال ۲۰ درصد افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی داشته باشیم، اما این مصوبه پیوست هم داشت و آن اینکه سازمان برنامهوبودجه باید زیرساختها را تقویت کند، اگر زیرساختها تقویت نشود نمیتوانیم تربیت مناسب پزشکان را انتظار داشته باشیم.
وی با تأکید بر جلوگیری از مهاجرت نخبگان اضافه کرد: برای جلوگیری از مهاجرت نخبگان باید حفظ کرامت نخبگان را مدنظر داشته باشیم و قوانینی که با کرامت اساتید منافات دارد اصلاح شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در کشور ثبت کرسیهای نظریهپردازی در علوم انسانی داریم، اما ثبت کرسی نظریهپردازی در علوم پزشکی نداریم، اساتیدی که کرسی نظریهپردازی دارند نظریههای خود را ثبت کنند چراکه یکی از شرایط مالکیت معنوی ثبت کرسیهاست.
انتهای پیام/