دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
براساس مطالعات جدید مشخص شد؛

دخالت انسان در تکامل رنگ چشم سگ‌ها

دخالت انسان در تکامل رنگ چشم سگ‌ها
مطالعات حاکی از آن است که در روند اهلی‌کردن سگ‌ها در طول تاریخ، انسان بی‌آنکه بداند به تغییر رنگ چشم آن‌ها از روشن به تیره نقش داشته است.
کد خبر : 886335

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از گاردین، احتمالاً ترجیح انسان به مواجهه با یک چهره دوستانه، مسیر تکامل را به سمت تغییر رنگ چشم سگ‌های اهلی هدایت کرده است.

از وقتی سگ‌ها در بازه زمانی ۵۰ تا ۱۵ هزار سال پیش اهلی شدند، انسان‌ها آگاهانه یا ناآگاهانه برخی ویژگی‌های خاص را در سگ‌هایشان اولویت دادند. یکی از این ویژگی‌ها، گرایش بیشتر به بعضی رنگ چشم‌ها در توله سگ‌ها بود.

پیشتر،‌ دانشمندان دریافته بودند که سگ‌ها ماهیچه‌های خاصی را در صورت‌شان تکامل داده‌اند که به چهره‌شان حالتی محزون می‌دهد و در انسان حس مراقبت از آنها را برمی‌انگیزد. اکنون، نتیجه حاصل از پژوهش‌ها نشان می‌‌دهد که احتمالاً انسان‌ها در تغییر رنگ چشم سگ‌ها هم دخیل بوده‌اند.

دانشمندان ژاپنی دریافتند که در میان سگ‌های اهلی در مقایسه با خویشاوندان وحشی، رنگ چشم تیره  شایع‌تر است و سگ‌هایی که چشم‌های تیره دارند، حس دوستانه‌تری به انسان القا می‌‌کنند.

در گرگ‌ها، رنگ روشن عنبیه چشم،‌ مزیت‌های تکاملی‌ای برای حیوان دارد؛ اما روند اهلی کردن، این فشار گزینشی را از روی آن‌ها برداشته و به ظهور چشم‌های تیره‌تر در برخی سگ‌های اولیه منجر شده است.

به نوبه خود، در روند اهلی کردن و تبدیل شدن از گرگ به سگ،‌ انسان‌ها هم ناخودآگاه حیوان چشم‌تیره را به عنوان سگ خانگی انتخاب کردند.

بعدها، تمرکز بر پرورش سگ‌هایی از نژادهای خاص هم بر فراوانی برخی رنگ چشم‌ها تأثیر گذاشت.

طبق تحقیق اخیر، سگ‌های چشم تیره در مقایسه با خویشاوندان چشم روشن خود، بی‌خیال‌تر و اجتماعی‌تر به نظر می‌رسند و وابستگی بیشتری به صاحب‌شان دارند؛ البته این سگ‌ها حالت تهاجمی کمتری هم دارند و نابالغ‌تر و کم‌هوش‌تر به نظر می‌آیند.

دانشمندان حدس می‌زنند که عنبیه تیره‌تر تشخیص اندازه مردمک را دشوارتر و در نتیجه توهم بزرگی مردمک را ایجاد می‌کند و حالت چشم نوزاد را برای انسان تداعی می‌کند.

همین القای حس عدم بلوغ است که انسان را به مراقبت از چنین سگ‌هایی ترغیب می‌کند. در کل، به نظر می‌رسد که سگ‌ها هم این ویژگی (رنگ چشم) را به طور گسترده‌ای تکامل داده‌اند تا وقتی به انسان خیره می‌شوند به او حس تهدید دست ندهد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب