توصیههای نوروزی به بیماران دیابتی
به گزارش گروه اجتماعی آنا، دکتر کوروش جعفریان متخصص تغذیه و عضو مرکز جامع ترمیم زخم با اعلام این مطلب گفت: هر گاه نام دیابت و تغذیه به زبان آورده میشود کمتر کسی است که دچار احساس ترس و استرس نشود زیرا از گذشته، دیابت با پرهیزهای غذایی بسیار سخت به ویژه در ایام نوروز همراه بوده است.
این متخصص تغذیه، افزود: شاید به جرات بتوان گفت که اصول تغذیهای یک فرد دیابتی با سایر افراد سالم چندان تفاوتی ندارد به طوری که اگر یک فرد سالم، رژیم یک فرد دیابتی را رعایت کند طول عمر خود را حتی تا 5 سال افزایش داده است. در واقع مشکل این است که تغذیه ناسالم در میان اکثر افراد جامعه رواج پیدا کرده است اما عواقب آن در دراز مدت نمایان خواهد شد در حالی که آثار و نتایج تغذیه نامناسب در یک فرد دیابتی با توجه به شرایط پاتوفیزیولوژیکی ویژه ای که دارد، در کوتاه مدت و به صورت افزایش قند خون و سایر مشکلات نمایان میشود.
جعفریان، عضو مرکز جامع ترمیم رخم جهاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، با توجه به اینکه تبعیت کردن از یک رژیم غذایی مناسب و طراحی شده توسط متخصص تغذیه برای فرد، ضامن کنترل بدون دغدغه قند خون است، اظهار کرد: متخصصان تغذیه با رعایت کردن چند اصل ساده مانند زمان خوردن وعدهها و میان وعدهها ، مقدار کربوهیدرات و سایر مواد مغذی در هر وعده و نوع غذای مصرفی از نظر شاخص گلایسمیک( شاخصی است که مواد غذایی مختلف را بر اساس تفاوت تاثیر آنها در الگوی بالا بردن قند خون ،طبقه بندی میکند و مقدار و سرعت افزایش میزان قندخون بعد از خوردن آن ماده غذایی را تعیین میکند) به همراه برنامه ورزشی و فعالیت بدنی میتوانند برای افراد مختلف با توجه به نوع دیابت برنامه ریزی غذایی کنند البته نباید فراموش کرد که فرآیند درمان یک فرد دیابتی نیاز به یک کار تیمی دارد.
وی تصریح کرد: نقش متخصصان تغذیه و متابولیسم انکار ناپذیر است و با همکاری این متخصصان میتوان رژیم غذایی را به موازات رژیم دارویی تدوین کرد البته اگر چه ایام نوروز برای بسیاری از افراد به منزله مهمانی و پرخوری است ولی باید افراد دیابتی بیشتر مراقب باشند که الگوی غذایی طراحی شده برای آنها توسط متخصصان تغذیه را فراموش نکنند برای مثال مصرف شیرینی جات و نوشیدنیهای حاوی قندهای ساده میتواند کنترل قند خون این افراد را دچار مشکل کند که متاسفانه در این ایام تعداد زیادی از این افراد مجبور به مراجعه اورژانسی به مراکز درمانی میشوند در صورتی که با رعایت بسیار ساده رژیم غذایی می توانند این ایام را به کام خود و دیگران تلخ نکنند.
جعفریان، ادامه داد: مصرف معقول از غذاهای متنوع این ایام به ویژه مواد غذایی حاوی کربوهیدرات میتواند نقش بسیار زیادی در کنترل شاخصهای گلایسمیک این بیماران داشته باشد. همچنین انجام فعالیت بدنی و ورزش در طول روزهای بهاری نیز به کنترل قند خون کمک می کند البته بیماران نباید فراموش کنند که مراقبتهای درمانی خود را تغییر دهند و حتما مراقب دریافت داروها و تزریق به موقع انسولین خود باشند ضمنا استفاده از گلوکومتر برای اطلاع داشتن از میزان قند خون توصیه میشود.
این متخصص تغذیه با تاکید بر مصرف آب کافی و همراه داشتن مواد غذایی مناسب و داروها در هنگام سفر برای بیماران دیابتی خاطرنشان کرد: امیدواریم بیماران دیابتی از ایام نوروز به عنوان یک فرصت برای تمرین رژیم غذایی سالم و صحیح و نه یک تهدید استفاده کنند.
انتهای پیام/