دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
با تلاش دانشمندان؛

دستگاه خانگی تست سطح گلوکز خون با بزاق ساخته شد

دستگاه خانگی تست سطح گلوکز خون با بزاق ساخته شد
گروهی از دانشمندان نمونه اولیه یک دستگاه خانگی برای آزمایش قند خون ابداع کرده‌اند که سطح گلوکز را طریق نمونه‌های بزاق بیمار، اندازه گیری می‌کند.
کد خبر : 882423

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، آزمایش روزانه خون برای بیماران دیابتی اغلب آزاردهنده است که به لطف فناوری جدید می‌تواند آسان‌تر شود.

اکنون دانشمندان کانادایی و آمریکایی نمونه اولیه دستگاه خانگی را ساخته‌اند که سطح گلوکز خون را از طریق نمونه‌های بزاق اندازه گیری می‌کند.

محققان، قبل از این می دانستند غلظت گلوکز ( و برخی دیگر از مواد شیمیایی نشانگر زیستی) در بزاق یک فرد با غلظت موجود در جریان خون آن‌ها متناسب است. با این حال از آنجایی که سطح گلوکز در بزاق بسیار کمتر است، تجهیزات آزمایشگاهی تخصصی برای اندازه گیری دقیق آنها مورد نیاز است.

دانش‌پژوهان دانشگاه شربروک در کِبِک کانادا و شرکت «کالگیت -پالمولیو» (Colgate-Palmolive) در نیوجرسی آمریکا، با استفاده از یک ابزار موجود به نام حسگر زیستی مبتنی بر آپتامر الکتروشیمیایی (E-AB) نیاز به تجهیزات پیچیده آزمایشگاهی را به یک دستگاه ساده ون خانگی تنزل دادند.

چنین دستگاه‌ هایی دارای یک قطعه DNA مهندسی‌ شده خاص به نام آپتامر هستند که به یک نشانگر زیستی هدف در یک نمونه متصل می‌ شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، حسگر یک سیگنال الکتروشیمیایی قابل اندازه گیری تولید می کند.

معمولا آپتامرهای مورد استفاده در حسگرهای زیستی E-AB به اندازه کافی حساس نیستند تا به طور قابل اعتماد گلوکز در بزاق را تشخیص دهند.

پروفسور «فیلیپ دوفین داچارم»(Philippe Dauphin-Ducharme) دانشیار دانشگاه شربروک و همکارانش حساسیت آپتامرهایی را که قبلاً در اندازه گیری سطح گلوکز خون موفق بوده اند، افزایش دادند. سپس این آپتامرهای مهندسی شده مجدد را بر روی یک الکترود طلا در یک حسگر زیستی E-AB نصب کرده و آن را در بزاق جمع آوری شده از گروهی از افراد، غوطه ور کردند. این حسگر نه تنها در اندازه گیری غلظت گلوکز در مایع دقیق بود ( خوانش فقط در 30 ثانیه) بلکه حساسیت خود را تا یک هفته حفظ کرد، البته تا زمانی که بعد از هر بار استفاده در محلول نمکی بافر فسفات نگهداری شود.

این فناوری همچنین می تواند برای شناسایی نشانگرهای زیستی دیگر با استفاده از آپتامرهای مختلف استفاده شود. در واقع، دانشمندان یک نسخه جایگزین از این  دستگاه ساخته اند که به طور دقیق سطوح AMP (آدنوزین مونوفسفات) بزاق را که یک نشانگر زیستی مرتبط با بیماری لثه است، اندازه‌ گیری می‌ کند.

نتایج این تحقیقات در نشریه (ACS Sensors) منتشر شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب