هوش مصنوعی چگونه جهان را متحول میکند؟
خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ زمانی که سال ۲۰۱۸ «جان آلن» و «دارل وست» تحلیل جامع خود از هوش مصنوعی (AI) را مینوشتند، هنوز این عنوان از علم برای بسیاری از مردم ناآشنا بود؛ اما چیزی نگذشت که به سرعت اکثر افراد به یک شناخت حداقلی از این پدیده بینظیر دست پیدا کردند. کاربردهای عوام پسندانه در ترکیب تصاویر و ساخت موسیقی، همراه با پدیده هوش مصنوعی مولد در چتباتها موجب شدند تا تعداد زیادی از افراد یک تجربه حداقلی از کاربرد و استفاده از هوش مصنوعی پیدا کنند.
گزارش جامع این دو محقق که توسط موسسه بروکینگز منتشر شد، قدرت تحولآفرین هوش مصنوعی در بخشهای مختلف را مورد بررسی قرار داد. هدف آنها از نوشتن این گزارش روشن کردن کاربردهای هوش مصنوعی، چالشهای توسعه و نیاز به حفاظت از ارزشهای اساسی انسانی در این زمینه به سرعت در حال تحول بود.
آنها مینویسند: هوش مصنوعی، که اغلب برای بسیاری ناآشنا است، اکنون انقلابی در چند جنبه از زندگی ما ایجاد کرده است. این ابزار به عنوان یک ابزار همهکاره عمل و امکان تجسم مجدد یکپارچهسازی اطلاعات، تجزیه و تحلیل دادهها و تصمیمگیری آگاهانه را فراهم میکند. با این حال، بهرغم ظرفیت آن، هوش مصنوعی همچنان مفهومی است که نیاز به درک و کاوش بیشتر دارد.
این گزارش به کاربردهای جدید هوش مصنوعی در امور مالی، امنیت ملی، مراقبتهای بهداشتی، عدالت کیفری، حملونقل و شهرهای هوشمند میپردازد. همچنین موضوعات مهمی مانند محدودیتهای دسترسی به دادهها، تعصب الگوریتمی، اخلاقیات، شفافیت و مسئولیت قانونی در مورد تصمیمات هوش مصنوعی را برجسته میکند. همچنین این گزارش رویکردهای نظارتی بر هوش مصنوعی را بین آمریکا و اتحادیه اروپا مقایسه کرده است.
هوش مصنوعی چیست؟
در بخشی از این گزارش به ویژگیهای هوش مصنوعی اشاره شده است و کیفیت هوش مصنوعی را بررسی میکند. در تعریف ارائه شده میگوید: هوش مصنوعی به ماشینهایی اطلاق میشود که مانند انسان عمل میکنند و با استفاده از دادههای ورودی، بیدرنگ تصمیم میگیرند. این سیستمها دارای توانایی تصمیمگیری، هوشمند و سازگار هستند و از منابع مختلف برای اتخاذ تصمیم بهره میبرند و یاد میگیرند. هوش مصنوعی از یادگیری ماشین برای یافتن الگوها در دادهها استفاده و به حل مشکلات خاص کمک میکند.
این سیستمها میتوانند تطبیق داده شوند و از تجربه یاد بگیرند. تطبیقپذیری و یادگیری این سیستم را میتوان در خودروهای خودران مشاهده کرد؛ چراکه وسایل نقلیه نیمهخودران در مورد مسائل ترافیکی هشدار میدهند و وسایل نقلیه کاملاً خودران تمام تصمیمات ناوبری را بدون دخالت انسان رأسا اتخاذ میکنند. همین ویژگیهای هوش مصنوعی سؤالات مهمی را برای جامعه، اقتصاد و حکمرانی ایجاد میکند.
۹ راهکار برای استفاده از مزایای هوش مصنوعی
برای به حداکثر رساندن مزایای هوش مصنوعی و در عین حال حفظ ارزشهای انسانی، نویسندگان این گزارش ۹ توصیه برای حرکت رو به جلو ارائه میدهند:
نخست: تشویق به دسترسی بیشتر به دادهها برای محققان در عین احترام به حریم خصوصی شخصی.
دوم: افزایش بودجه دولتی برای تحقیقات طبقهبندی نشده هوش مصنوعی.
سوم: آموزش دیجیتال و توسعه نیروی کار هوش مصنوعی را برای تجهیز کارکنان به مهارتهای قرن ۲۱ ارتقا دهید.
چهارم: یک کمیته مشاوره فدرال هوش مصنوعی برای ارائه توصیههای سیاستی ایجاد کنید.
پنجم: تعامل با مقامات ایالتی و محلی برای اعمال سیاستهای مؤثر هوش مصنوعی.
ششم: اصول گسترده هوش مصنوعی را به جای الگوریتمهای خاص تنظیم کنید.
هفتم: برای جلوگیری از تکرار بیعدالتی یا تبعیض تاریخی در سیستمهای هوش مصنوعی به شکایات سوگیری رسیدگی جدی کنید.
هشتم: مکانیسمهایی را برای نظارت و کنترل انسانی حفظ کنید.
نهم: رفتار مخرب هوش مصنوعی را مجازات کنید و امنیت سایبری را در اولویت قرار دهید.
این گزارش تأکید میکند که لازم است سیاستگذاران، رهبران افکار و ناظران علاقهمند برای درک ظرفیت هوش مصنوعی و پیامدهای آن برای جامعه، اقتصاد و حکومت اقدام کنند.
همانطور که هوش مصنوعی به تغییر شکل جهان ما ادامه میدهد، بسیار مهم است که توسعه آن را با دقت دنبال کنیم. با پذیرش توصیههای ذکر شده در این گزارش، میتوانیم به طور کامل از ظرفیت هوش مصنوعی بهره ببریم و در عین حال در جهت اعتلای ارزشهای انسانی و پیشبرد یک آینده مرفه برای همگان تلاش کنیم.
انتهای پیام/