دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 آبان 1402 - 00:03
اکوان در گفت‌وگو با آنا مطرح کرد؛

نشست ۳+۳ تأمین‌کننده امنیت محیط پیرامونی ایران

نشست ۳+۳ تأمین‌کننده امنیت محیط پیرامونی ایران
کارشناس مسائل بین‌الملل برگزاری نشست اعضای گروه ۳+۳ در تهران را اثرگذار و کاهنده تنش‌ها در قفقاز جنوبی دانست.
کد خبر : 875802

«ثمانه اکوان» کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با خبرنگار جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا، برگزاری نشست اعضای گروه ۳+۳ در تهران را اثرگذار و کاهنده تنش‌ها در قفقاز جنوبی دانست و در این باره گفت: اکنون پس از بازپس‌گیری منطقه قره‌باغ توسط نیرو‌های آذربایجانی انتظار می‌رود، فضای قفقاز جنوبی امن‌تر و کشور‌ها بیشتر به سمت مذاکره و صلح حرکت کنند و در نشست تهران و در بیانیه‌ای که به این منظور صادر شد، این مهم قابل احصا و برداشت است.

وی افزود: حل مشکلات منطقه، راه‌حل منطقه‌ای دارد و خارج از این عرف نباید انتظار بهبود شرایط را داشت. از همان ابتدا هم منطقه قره‌باغ متعلق به جمهوری آذربایجان بود و اکنون که دوباره این منطقه به این کشور بازگشته به نظر می‌رسد مشکل چندانی وجود نخواهد داشت.  

کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به برگزاری رزمایش‌های مشترک میان جمهوری آذربایجان و ترکیه گفت: با توجه به اینکه این دو کشور با هم رزمایش‌های مشترک برگزار می‌کنند به نظر نمی‌رسد با هدف کشورگشایی باشد و چشم‌داشتی به خاک ارمنستان داشته باشند بلکه بیشتر با هدف ارتقای آمادگی دفاعی و به نوعی ترساندن طرف مقابل است.

اکوان بیان کرد: به هر حال هر کدام از طرف‌ها چه باکو و چه ایروان حساسیت‌های خاص خود را دارند، ولی این دو بازیگر هم ناچارند حساسیت‌های امنیتی دیگر کشور‌های منطقه را در نظر بگیرند. جمهوری اسلامی ایران بار‌ها خطوط قرمز خود را مشخص کرده و اعلام کرده مخالف هرگونه تغییر در جغرافیای سیاسی منطقه است و همچنین جمهوری اسلامی هیچگاه علاقه نداشته از طریق زور مشکلات خود را با همسایگان حل و فصل کند و در نشست تهران کاملاً این موضوع مورد تأکید قرار گرفته و کشور‌های منطقه هم به خوبی پیام نشست تهران را دریافت کرده‌اند.

وی با بیان اینکه قفقاز جنوبی بیش از هر زمان دیگری نیازمند صلح و ثبات است، گفت: نه ترکیه و نه آذربایجان به دنبال تغییر مرز‌های سیاسی منطقه نیستند و به خوبی می‌دانند اگر تغییری صورت بگیرد تهران تمام ملاحظات را کنار گذاشته و عملاً دست به کار خواهد شد. همسایگان شمالی ما به خوبی به حساسیت‌های کشورمان پی برده‌اند و هرگونه تغییر و تحولی را بدون رضایت و در نظر گرفتن منافع ایران نمی‌توانند دنبال کنند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به حضور نیرو‌های فرامنطقه‌ای در قفقاز جنوبی اظهار کرد: ارمنستان پای آمریکا را به قفقاز جنوبی باز کرد و این اتفاق در حالی افتاد که قره‌باغ به دست نیرو‌های جمهوری آذربایجان افتاد و ارمنستان باید این را متوجه می‎‌شد که حضور آمریکا برایش نتیجه‌بخش نخواهد بود.

اکوان یکی از نگرانی‌های امنیتی ایران در منطقه را که از گذشته وجود داشته مربوط به حضور رژیم صهیونیستی در مرز‌های شمالی کشور دانست و در این رابطه به آنا گفت: ارتباط نزدیک جمهوری آذربایجان با رژیم صهیونیستی یک تهدید برای جمهوری اسلامی ایران محسوب می‌شود و امید می‌رود نشست تهران بر تغییر رویکرد‌های آذربایجان اثرگذار باشد.

وی در توضیح این مطلب افزود: به هر حال اگر تهدید‌های امنیتی وجود نداشته باشند و کشور‌ها با هم همکاری سازنده را در پیش بگیرند قطعاً بازیگران فرامنطقه‌ای حضور پیدا نخواهند کرد. وقتی تعامل و گفت‌وگو جایگزین رقابت و نزاع شود قطعاً جمهوری آذربایجان به این نتیجه خواهد رسید که به نفعش نیست با رژیم صهیونیستی رابطه نزدیک برقرار کند.

اکوان گفت: ایران و کشور‌های منطقه به خوبی می‌دانند هیچ دوستی و دشمنی پایدار نیست و آنچه که دوستی‌ها را تحکیم می‌کند منافع مشترک است و لذا بهتر است به دنبال تقویت منافع مشترک و کار بر روی آن‌ها باشیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب