دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

فارغ‌التحصیلان کدام رشته‌ها و دانشگاه‌ها بیشترین و کمترین شانس اشتغال را دارند؟

فارغ‌التحصیلان کدام رشته‌ها و دانشگاه‌ها بیشترین و کمترین شانس اشتغال را دارند؟
مطابق گزارش مؤسسه پژوهشی و برنامه‌ریزی آموزش عالی، آخرین وضعیت اشتغال دانش‌آموختگان آموزش عالی به تفکیک رشته و مقطع تحصیلی اعلام شد.
کد خبر : 875556

خبرگزاری علم و فناوری آنا_ نادیا عابد؛ مطابق گزارش مؤسسه پژوهشی و برنامه ریزی آموزش عالی، یکی از اهداف بالادستی کشور از جمله برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تنظیم رابطه متقابل تحصیل با اشتغال و متناسب سازی سطوح و رشته‌های تحصیلی با دانش و مهارت مورد نیاز مشاغل است که برای تحقق آن، ایجاد نظام مستمر ارزیابی و توسعه منابع انسانی کشور به عنوان یکی از ارکان اصلی و مهم توسعه پایدار و توسعه مبتنی بر دانش ضروری تشخیص داده شده است. 

نظام آموزش عالی متولی تأمین نیروی انسانی متخصص برای توسعه منابع انسانی کشور است. اثربخشی این نظام در انجام این ماموریت مشروط و موکول به به‌کارگیری دانش آموختگان در بخش‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی است. 

با توجه به اینکه بخش مهمی از دانش آموختگان آموزش عالی بنا به دلایل مختلف تمایل به شاغل بودن ندارند و طبق آخرین آمار رسمی مرکز آمار ایران، نرخ مشارکت اقتصادی تحصیل کرده‌های آموزش عالی ۵۴ درصد است و تقریبا نیمی از دانش آموختگان در واقع جویای کار نیستند، نسبت شاغلان به دانش آموختگان به هیچ وجه مترادف با نرخ اشتغال دانش آموختگان نیست و نمی‌توان از معکوس آن نرخ بیکاری را به دست آورد. 

۴۲ درصد دانش آموختگان آموزش عالی شاغل هستند

از ۶۸۸ هزار و ۶۷۸ فارغ التحصیل که ۲۹۸ هزار و ۷۰۲ نفر از آن‌ها خانم و ۳۸۹ هزار و ۹۷۶ نفر مرد هستند ۴۲.۵۸ درصد شاغل بوده و ۵۷.۴۲ درصد شغلی ندارند. 

فارغ التحصیلان کدام رشته‌ها و دانشگاه‌ها بیشترین و کمترین شانس اشتغال را دارند؟

 فارغ التحصیلان دکتری تخصصی؛ بیشترین نرخ اشتغال در جامعه 

علی باقر طاهر نیا، رئیس مؤسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی به خبرنگار آنا می‌گوید: بیشترین نسبت اشتغال به دوره‌های تحصیلی دکتری تخصصی ۶۶.۱۸ درصد و کمترین نسبت به دوره تحصیلی دکتری حرفه‌ای ۳۱.۷۴ تعلق دارد. پس از دکتری حرفه‌ای کمترین نسبت اشتغال به دوره کاردانی با ۳۳.۳۶ درصد اختصاص دارد. گروه علوم پزشکی بیشترین نسبت شاغلان با ۶۲.۷۵ درصد و گروه هنری کمترین نسبت شاغلان با ۲۳.۲۵ درصد را داشته اند. 

این درحالی است که نسبت شاغلان گروه‌های علوم انسانی ۴۴.۹۵ درصد، فنی و مهندسی ۴۱.۷۴ درصد به میانگین نسبت شاغلان ۴۲.۵۸ درصد نزدیکتر است. 

 طبق آخرین گزارش‌ها از مقاطع تحصیلی دوره کاردانی با ۱۴۲ هزار و ۴۹۰ دانش آموخته ۳۳.۳۶ درصد اشتغال، کارشناسی با ۳۷۰ هزار و ۳۹۰ دانش آموخته ۳۹.۵۹ درصد اشتغال، کارشناسی ارشد با ۱۵۶ هزار و ۳۱۹ دانش آموخته ۵۶.۷۱ درصد اشتغال، دکتری حرفه‌ای با ۷ هزار و ۲۷۵ دانش آموخته ۳۱.۷۴ درصد اشتغال و دکتری تخصصی با ۱۲ هزار و ۲۰۴ دانش آموخته ۶۶.۱۸ درصد اشتغال را به خود نسبت داده اند. 

دانشگاه فرهنگیان؛ بیشترین نرخ اشتغال در میان دانشگاه‌های کشور 

نسبت شاغلان به دانش آموختگان وزارت علوم ۳۳.۷۵ درصد، در دانشگاه پیام نور ۳۳.۴۵ درصد، در دانشگاه جامع علمی کاربردی ۵۱.۳۱ درصد، در دانشگاه فنی و حرفه‌ای ۲۱.۶۷ درصد، در دانشگاه فرهنگیان ۹۷.۲۲ درصد، در وزارت بهداشت ۶۲.۵۶ درصد، سایر دستگاه‌های اجرایی ۴۰.۲۹ درصد، موسسات آموزش عالی غیر دولتی_ غیر انتفاعی ۳۴.۶۱ درصد و ۴۴.۴۸ درصد در دانشگاه آزاد اسلامی است. 

به گفته طاهری نیا، دانشگاه فرهنگیان و فنی و حرفه‌ای به تربیت بیشترین و کمترین نسبت اشتغال را دارا هستند که بیشتر بودن نسبت اشتغال در دانشگاه فرهنگیان می‌تواند به دلیل بورسیه بودن دانش آموختگان این دانشگاه و مشخص بودن موقعیت شغلی آن‌ها در آموزش و پرورش باشد، همچنین بالا بودن نسبت اشتغال دانش آموختگان دانشگاه‌های وزارت بهداشت به دلیل گذراندن تعهد خدمت است و پایین بودن نسبت اشتغال دانش آموختگان فنی و حرفه‌ای احتمالا به دلیل ادامه تحصیل دانش آموختگان این دانشگاه است. 

دانش آموختگان آموزش‌های الکترونیکی؛ بیشترین نرخ اشتغال را دارند 

همچنین نسبت اشتغال دانش آموختگان روزانه، ۴۲.۷۲ درصد، شبانه ۲۹.۹۵ درصد، پردیس ۴۹.۰۹ درصد، فراگیر ۵۲.۰۲ درصد، پودمانی ۵۲.۳۴ درصد، نیمه حضوری ۵۶.۶۴ درصد، مشترک بین الملل ۴۷.۹۲ درصد و الکترونیکی ۶۴.۳۱ درصد است. 

فارغ التحصیلان کدام رشته‌ها و دانشگاه‌ها بیشترین و کمترین شانس اشتغال را دارند؟

رئیس مؤسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی اضافه می‌کند که دانش آموختگان آموزش الکترونیکی با ۳۱.۶۴ درصد بیشترین نسبت شاغلان و دانش آموختگان شبانه با ۹۵.۲۹ درصد کمترین نسبت اشتغال را دارند.

نسبت اشتغال دانش آموختگان به تفکیک گروه‌های رشته تحصیلی یونسکو در بازرگانی، علوم اداری و حقوق ۴۵.۱۶ درصد، در بهداشت ۵۷.۴۸ درصد، در خدمات ۳۵.۵۹ درصد، در علوم اجتماعی، روزنامه نگاری و اطلاع رسانی ۴۰.۱۷ درصد، در علوم انسانی و هنر ۳۰.۴۷ درصد، در علوم تجربی، ریاضی و آمار ۳۳.۰۲ درصد، در علوم تربیتی ۶۵.۵۴ درصد، در فناوری اطلاعات و ارتباطات ۳۷.۶۵ درصد، در کشاورزی، جنگلداری، ماهی گیری و دامپزشکی ۳۴.۹۲ درصد و در مهندسی، ساخت و تولید ۳۹.۲۵ درصد است. 

خدمات شامل رشته‌های جغرافیای پزشکی، خدمات جهانگردی، بهداشت حرفه ای، تربیت بدنی، امداد، سوانح علوم انتظامی، گریم، مربی گری فوتبال، مهندسی فناوری‌های راهداری و ... است. 

رشته‌های هنر؛ کمترین میزان اشتغال در جامعه

کمترین نسبت اشتغال مربوط به دانش آموختگان زن گروه هنر و کمترین نسبت اشتغال مرد هم مربوط به همان گروه است، پس از آن دانش آموختگان زن گروه کشاورزی و دامپزشکی کمترین نسبت اشتغال را دارند. در این میان نسبت اشتغال مردان در گروه کشاورزی و دامپزشکی در وپعیت نزدیکتری نسبت به میانگین ۴۹.۰۶ درصد قرار دارد. از طرف دیگر کمترین نسبت اشتغال مربوط به زنان مقطع کاردانی و کمترین نسبت اشتغال مردان هم مربوط به دوره دکتری حرفه‌ای است. دلیل پایین بودن نسبت اشتغال دانش آموختگان این گروه احتمالا به وضعیت نامناسب اشتغال رشته‌های دامپزشکی بازمی گردد. 

در مجموع، دوره کاردانی کمترین نسبت شاغلان را هم در بین مردان و هم زنان داشته است. نسبت اشتغال دانش آموختگان زن در هر ۲ بخش دولتی و غیر دولتی نسبت به اشتغال دانش آموختگان مرد کمتر است. 

نسبت اشتغال دانش آموختگان به تفکیک گروه تحصیلی و جنسیت

فارغ التحصیلان کدام رشته‌ها و دانشگاه‌ها بیشترین و کمترین شانس اشتغال را دارند؟

بیشترین نسبت اشتغال مربوط به دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان است که برای مردان و زنان به ترتیب ۹۵.۷۷ درصد و ۹۶.۷ درصد است و کمترین نسبت اشتغال مربوط به زنان دانش آموخته دانشگاه فنی و حرفه‌ای است. بیشتر بودن نسبت اشتغال در دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه‌های وزارت بهداشت به دلیل تعهد خدمت دانش آموختگان این دانشگاه یا به عبارتی از قبیل شاغل بودن دانش آموختگان این دانشگاه است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب