ترمیم سریع زخم پوست بیمار با محصول زیستی زنده ایرانی
انسیه حاجیزاده صفار، مدیر مرکز توسعه فناوری محصولات پیشرفته پزشکی پژوهشگاه رویان از دستیابی به دانش فنی محصول «کراتینوسیت» خبر داد و به خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: موفق به تولید یک محصول مهندسی بافت یا زیستی بر پایه سلول زنده شدیم که از یک لایه سلول «کراتینوسیت» تشکیل شده است.
وی با بیان اینکه لایه رویی پوست در اثر زخمهای عمیق مانند سوختگی از بین میرود، گفت: کراتینوسیت تحت عنوان لایه شاخی پوست از عروق، اعصاب و بافتهای زیرین پوست محافظت میکند؛ از این رو درصدد برآمدیم تا محصولی تولید کنیم که ترمیم این لایه را سرعت ببخشد.
به گفته حاجیزاده صفار، افراد در اثر ابتلا به زخمهای عمیق و از دست دادن آب و الکترولیتهای بدن ممکن است مستعد عفونت میکروبی خطرناک شوند و جان خود را از دست بدهند؛ از این رو درصدد برآمدیم تا با کشت یک لایه سلول زنده شاخی با ابعاد مختلف و قابلیت نقل و انتقال محصول کراتینوسایت را ایجاد کنیم.
مدیر مرکز توسعه فناوری محصولات پیشرفته پزشکی رویان افزود: این محصول سلولیِ حاوی سلولهای زنده و فاکتورهای رشد روی پوست بیمار قرار میگیرد. ترمیم زخم بیمار با استفاده از این سلولها تسهیل و از ابتلای به عفونت جلوگیری میشود.
وی افزود: محصول سلولی کراتینوسیت روال بسته شدن زخم را سرعت میبخشد؛ بنابراین مدت زمان بستری شدن بیمار در بیمارستان را کوتاه میکند.
حاجیزاده با بیان اینکه تمام اطلاعات این محصول در چند سال گذشته جمعآوری شده است، خاطرنشان کرد: این اطلاعات جهت اخذ تأییدیه به سازمان غذا و دارو ارسال شد و اکنون فاز اول کارآزمایی بالینی انسانی را با کسب نتیاج مطلوب پشت سر گذاشته است.
مدیر مرکز توسعه فناوری محصولات پیشرفته پزشکی رویان با بیان اینکه آزمایش محصول روی موشهای مدل سوختگی انجام شد، افزود: فاز اول مطالعه انسانی بعد از انجام موفقیتآمیز فاز حیوانی روی تعداد کمی بیمار انجام شد و آزمایشهای جدید بیخطر بودن محصول را اثبات کرد و نشان داد که قابلیت استفاده برای عموم مردم را دارد.
حاجیزاده صفار با بیان اینکه تکنولوژی اصلی بهکاربرده شده در این محصول، تکنولوژی تولید سلول زنده در تعداد زیاد است، اظهار کرد: بانک و نگهداری سلول زنده به مدت طولانی و تشکیل ورقه سلولی زنده با قابلیت نقل و انتقال از تکنولوژی اصلی محسوب میشود.
وی از نگهداری محصول سلولی در فریزر با دمای منفی ۸۰ درجه خبر داد و یادآور شد: نگهداری، فریز کردن، استخراج و انتقال سلول زنده به بیمار نیازمند تکنولوژی خاص است که از نقطه قوت محصول محسوب میشود.
مدیر مرکز توسعه فناوری محصولات پیشرفته پزشکی رویان با بیان اینکه مشابه محصول سلولی کراتینوسیت در داخل وجود ندارد، تصریح کرد: نخبگان کشور توانستند در دانشگاهها مشابه این محصول را در سطح آزمایشگاهی تولید کنند؛ اما محصول صنعتی برای عرضه به بازار در داخل وجود ندارد.
وی اضافه کرد: قدرت رقابت محصول بومیسازیشده از نظر مالی با محصول مشابه خارجی بسیار مقرونبهصرفهتر و از نظر خصوصیات کیفی نیز مشابه محصول خارجی است. این محصول به دلیل نگهداری در دمای منفی ۸۰ درجه، حتی با هزینه گزاف نمیتواند بهراحتی وارد کشور شود؛ از این رو بومیسازی محصول سلولی مزایای زیادی برای کشور به همراه دارد.
حاجیزاده صفار عنوان کرد: ماده اولیه محصول کراتینوسیت از بافت دورریخته نوزاد پسر به هنگام ختنه به دست میآید. در واقع برای تشکیل ماده اولیه نمونه پوست را دریافت و سلولها را استخراج میکنند.
مدیر مرکز توسعه فناوری محصولات پیشرفته پزشکی رویان یادآور شد: ماده اولیه محصول سلولی در دسترس است، اما محیط کشت قابل استفاده برای تکثیر محصول وارداتی است و برای تأمین آن به خارج از کشور وابسته هستیم.
وی خاطرنشان کرد: این محصول پس از پشت سر گذاشتن فاز دوم و سوم کارآزمایی بالینی طی دو تا سه سال آینده وارد بازار میشود.
انتهای پیام/