دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

آباژور‌هایی که مواد شیمیایی سمی خانه را فیلتر می‌کنند

آباژور‌هایی که مواد شیمیایی سمی خانه را فیلتر می‌کنند
با افزایش آلاینده‌های هوا، فناوری‌هایی برای فیلتر این آلودگی‌ها ابداع شده، یکی از آخرین نوآوری‌ها آباژوری است که هوا را از مواد شیمیایی سمی خانه تصفیه می‌کند.
کد خبر : 871926

به گزارش خبرنگار علم و فناوری آنا، محققان دانشگاه «یونسی» (Yonsei) در سئول کره جنوبی در راستای بررسی راه‌هایی برای بهبود کیفیت هوا در محیط‌های خانگی، آباژور ساده‌ای را طراحی کرده‌اند که حاوی کاتالیزوری است که آلاینده‌های هوای داخل خانه را به ترکیبات بی‌ضرر تبدیل می‌کند.

بر اساس تحقیقات، رنگ‌ها، پاک‌کننده‌ها، خوشبو کننده‌های هوا، پلاستیک‌ها و مبلمان همگی ترکیبات آلی فرار در خانه آزاد می‌کنند. این ترکیبات شامل استالدئید و فرمالدئید است.

«هیونگ ایل کیم» (Hyoung-il Kim)، محقق اصلی پروژه گفت: اگرچه غلظت ترکیبات آلی فرار در خانه یا محل کار کم است؛ اما از آنجا که افراد بیش از ۹۰ درصد از زمان خود را در خانه یا محل کار می‌گذرانند؛ بنابراین قرار گرفتن در معرض این ترکیبات در طول زمان افزایش می‌یابد.

این تیم پژوهشی آباژور آلومینیومی خود را با یک کاتالیزور ساخته شده از دی‌اکسید تیتانیوم و مقدار کمی پلاتین پوشاندند و از یک لامپ هالوژن استفاده کردند که گرمای ساطع شده از آن می‌تواند آباژور را تا حدود ۱۲۱ درجه سانتی‌گراد گرم کند. در این دما، کاتالیزور روی پوشش آباژور فعال می‌شود و می‌تواند استالدهید را به اسید استیک، سپس به اسید فرمیک و در نهایت دی‌اکسید کربن و آب تجزیه کند. فرمالدئید همچنین در شرایط مشابه در هنگام استفاده از لامپ رشته‌ای تجزیه می‌شود.

براساس گزارش محققان، ۹۰ درصد انرژی ایجاد شده توسط لامپ هالوژن به جای نور، گرما است. این در حالی است که لامپ‌های رشته‌ای ۹۵ درصد گرما تولید می‌کنند. کیم افزود: این گرما معمولاً هدر می‌رود، اما ما تصمیم گرفتیم از آن برای فعال کردن یک ترموکاتالیست برای تجزیه ترکیبات آلی فرار استفاده کنیم.

به گفته آژانس کنترل آلودگی مینه‌سوتا، این ترکیبات آلی در هوا تبخیر می‌شوند و اثرات نامطلوبی روی سلامتی بگذارند. سوزش چشم، گلو و بینی و همچنین سردرد از جمله مشکلات سطحی است که این ترکیبات روی سلامتی انسان می‌گذارند. اما در دراز مدت روی کبد، کلیه‌ها و سیستم عصبی مرکزی آسیب می‌رسانند و برخی اوقات باعث سرطان می‌شوند.

البته تحقیقات بیشتری نیاز است تا مشخص شود آیا این روش همچنان با چراغ‌های ال‌ای‌دی کم مصرف -که گرمای کمتری منتشر می‌کنند- امکان‌پذیر است یا خیر.

کیم گفت: هدف نهایی ما توسعه یک کاتالیزور هیبریدی است که بتواند از طیف کامل تولید شده توسط منابع نور، از جمله نور فرابنفش و نور مرئی و همچنین گرمای هدر رفته استفاده کند. همچنین سعی داریم این فناوری را به جای پلاتین، با پوشش مسی درست کنیم. زیرا مس به عنوان یک ضدعفونی کننده برای بهبود بیشتر کیفیت هوا عمل می‌کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب