دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

یخچال‌های هیمالیا در آستانه نابودی / آینه زمین در حال تار شدن است

یخچال‌های هیمالیا در آستانه نابودی   آینه زمین در حال تار شدن است
مشاهدات جدید از ذوب سریع یخچال‌های هیمالیا خبر می‌دهد که نیمی از آن‌ها با عبور از آستانه دمای ۱.۵ درجه سانتیگراد ناپدید می‌شوند.
کد خبر : 870191

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، سایر مطالعات اخیر نیز حاکی از آن است ذوب شدن یخ‌های دریا در هر دو منطقه قطب جنوب و قطب شمال بر اکوسیستم تأثیر می‌گذارد.

انتشار گاز‌های گلخانه‌ای ناشی از فعالیت‌های انسان که باعث بحران آب و هوایی کنونی می‌شود، افزایش دمای جهانی را درپی دارد. بر اساس اعلام وب سایت خبری گاردین، قطب جنوب احتمالاً رکورد جدیدی برای کمترین میزان حداکثر سالانه یخ دریا در اطراف این قاره شکسته و کاهش یک میلیون متر مکعبی نسبت به رکورد قبلی را تجربه کرده است.

جدیدترین رکورد تابستان

در سال ۲۰۲۳، وسعت یخ به حداکثر ۱.۷۵ میلیون کیلومتر مربع کمتر از میانگین تاریخی و تقریباً یک میلیون کیلومتر مربع کمتر از رکورد قبلی ثبت شده در سال ۱۹۸۶ رسید.
دانشمندان با مشاهده کاهش یخ دریا در قطب جنوب از سال ۲۰۱۶، چندین بار رکورد پایین‌ترین سطح را ثبت کرده اند. از آن زمان، محققان در تلاش برای درک علل کاهش یخ دریا هستند که به طور بالقوه با گرمایش جهانی و گرم شدن اقیانوس‌ها مرتبط است.

با این حال، با توجه به مرکز ملی داده‌های برف و یخ آمریکا (NSIDC)، تجزیه و تحلیل اولیه نشان می‌دهد که یخ دریا در ۱۰ سپتامبر به حداکثر ۱۶.۹۶ میلیون کیلومتر مربع رسید.

دکتر «ویل هابز» «Will Hobbs»، کارشناس یخ دریا وابسته به دانشگاه تاسمانی، خاطرنشان کرد که از ماه آوریل، سرعت گسترش یخ‌های دریای قطب جنوب «بسیار بسیار آهسته» بوده است.

وی افزود: این فقط یک تغییر بزرگ نسبت به میانگین نیست، بلکه نسبت به رکورد قبلی نیز شاهد تغییر هستیم. در ماه مه، کاملاً واضح بود که با پدیده چشمگیری روبرو هستیم.
هابز توضیح داد: کاهش یخ دریا در ناحیه «دریای راس» احتمالاً ناشی از فشار باد‌هایی است که یخ‌ها را به سمت قاره می‌راند و راه را برای هوای گرم باز می‌کند. با این حال، شرایط آب و هوایی، شناخت علت از بین رفتن یخ در سراسر این قاره را پیچیده کرده است.

معمولاً یخ قطب جنوب در اقیانوس سالانه تغییر می‌کند: در فوریه به کمترین میزان و در سپتامبر به بیشترین میزان خود می‌رسد. با این حال، یخ دریا در قاره قطب جنوب از سال ۲۰۱۶ شروع به رسیدن به پایین‌ترین رکورد تابستانی کرده است. رکورد‌های بعدی پایین‌ترین سطح خود را نشان دادند و رکورد‌های پایین قبلی را به ویژه در فوریه شکستند. امسال رکورد جدیدی برای کمترین مقدار یخ در طول تابستان برای دست دادن یخ دریا ثبت شد.

موانع علمی سر راهند

هابز باور دارد هنوز از «موانع علمی» پس زده نشده اند تا دانشمندان بتوانند با اطمینان بگویند که رکورد‌های جدید به دلیل گرمایش جهانی به دست آمده است. البته او می‌گوید از بین رفتن یخ دریا با پیش بینی‌های تغییرات آب و هوایی مطابقت دارد.NSIDC می‌گوید کاهش یخ دریا از سال ۲۰۱۶ احتمالاً با گرم شدن لایه بالایی اقیانوس کاهش می‌یابد.

این مرکز اعلام کرده است: نگرانی‌هایی وجود دارد مبنی بر اینکه این ممکن است آغاز روند بلندمدت کاهش یخ‌های دریای قطب جنوب باشد، زیرا اقیانوس‌ها در سطح جهان در حال گرم شدن هستند و مخلوط شدن آب گرم در لایه قطبی اقیانوس جنوبی می‌تواند ادامه یابد.

دانشمندان پیش از این رصد پیامد‌های ناشی از تغییرات آب و هوایی از جمله مرگ هزاران جوجه پنگوئن امپراتور را در سال گذشته به دلیل شکستن یخ دریا در چهار منطقه زندگی پنگوئن‌ها آغاز کرده اند.

دکتر «آریان پوریچ» «Ariaan Purich»، دانشمند آب و هوا و متخصص در قطب جنوب و اقیانوس جنوبی در دانشگاه موناش، می‌گوید: ۳۰۰ متر بالای اقیانوس منجمد جنوبی در اطراف این قاره از سال ۲۰۱۶ به طور قابل توجهی گرمتر شده است.

این پژوهشگر ادامه داد:، اما هنوز در مورد اینکه چرا یخ‌های دریا به سطح بسیار پایین‌تر از گذشته رسیده اند به پاسخ مناسبی نرسیدیم. او همچنین گفت کاهش یخ دریا پیامد‌های گسترده‌ای برای سیاره زمین داشته است. وجود یخ دریا به عنوان یک مانع عمل کرده و از جاری شدن یخ‌های زمینی به اقیانوس جلوگیری می‌کند، که اگر این اتفاق بیفتد به طور بالقوه می‌تواند سطح دریا را چندین متر افزایش دهد.

چنین اتفاقاتی می‌تواند منجر به وقوع سیل و افزایش سطح دریا به دلیل ذوب شدن برف شود. علاوه بر این، یخ دریا یک آینه است که گرمای خورشید را به فضا باز می‌گرداند. به گفته دکتر پوریچ، وقتی یخ دریا کمتر باشد، قسمت بیشتری از اقیانوس در معرض نور مستقیم خورشید قرار می‌گیرد که منجر به افزایش گرمایش اقیانوس منجمد جنوبی و حتی از بین رفتن یخ بیشتر می‌شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب