دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 مهر 1402 - 15:46

اردوغان مدعی شد: ایران به عبور دالان «زنگزور» چراغ سبز نشان داده است

اردوغان مدعی شد: ایران به عبور دالان «زنگزور» چراغ سبز نشان داده است
رئیس‌جمهور ترکیه مدعی شده چنانچه ارمنستان به احداث دالان زنگزور روی خوش نشان ندهد، گزینه دیگر این است که راه مواصلاتی نخجوان- جمهوری آذربایجان از خاک ایران عبور کند و تهران هم به این موضوع علاقمند است.
کد خبر : 869976

به گزارش گروه جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا، رسانه‌های آذربایجان و ترکیه به نقل از «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه ادعا‌هایی را درباره اینکه ایران در رابطه با احداث کریدور «زنگزور» سیگنال‌های مثبتی را نشان داده است، مطرح می‌کنند.

ظاهراً اردوغان که دیروز به «نخجوان» سفر کرده بود، با اشاره به اهمیت راهبردی این کریدور برای آنکارا و باکو، گفته است چنانچه ارمنستان با احداث این راه زمینی موافقت نکند، مسیری که برون‌بوم نخجوان را به جمهوری آذربایجان متصل می‌کند، از ایران عبور خواهد کرد و تهران هم به این موضوع علاقمند است.

وی در تکمیل این ادعا افزود: قصد ما این است که این مکان‌ها را به گذرگاه صلح تبدیل کنیم حال آنکه تصور یک گذرگاه در منطقه‌ای که درگیر جنگ باشد، غیرممکن است. اگر بخواهیم کریدور‌های لاچین و زنگزور را به گذرگاه‌های صلح تبدیل کنیم، باید این مسئله را به دور از درگیری و هیاهو حل و فصل کنیم. قطار ترکیه از ارمنستان می‌گذرد و به جمهوری آذربایجان می‌رسد. اگر ایروان به این مسئله رضایت ندهد، راه مواصلاتی از ایران عبور خواهد کرد و رویکرد فعلی ایران هم در قبال این مسئله مثبت است و بنابراین در حال حاضر فرصت اتصال به جمهوری آذربایجان از طریق ایران وجود دارد.

به گزارش آنا، ادعای اخیر اردوغان در شرایطی مطرح می‌شود که در مناقشه جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای ایجاد کریدور زنگزور، ایران بار‌ها تأکید کرده که هرگونه تغییر در ژئوپلیتیک مرزی را خط قرمز خود می‌داند.

بنابراین، چنانچه احداث این کریدور به از دست رفتن باریکه مرزی ایران-ارمنستان منجر شود و راه اتصال ایران به روسیه و اروپا را قطع کند، تهران برخوردی قاطع از خود نشان خواهد داد.

از سوی دیگر، ایران و ارمنستان هرگز با ایجاد راه‌های مواصلاتی به شرط آنکه تمامیت ارضی‌شان حفظ شود، مشکلی نداشته‌اند.

به این ترتیب، در مناقشه برای ایجاد آنچه کریدور، گذرگاه یا دالان زنگزور نامیده می‌شود، آنچه بیش از خود طرح اهمیت دارد، این است که کدام کشور اداره یا مالکیت آن را بر عهده خواهد داشت.

شاید بتوان ادعای اخیر اردوغان را این گونه ارزیابی کرد که باکو دیگر ادعای ارضی نسبت به باریکه مرزی ایران-ارمنستان ندارد و صرفاً به آن به چشم یک راه مواصلاتی نگاه می‌کند.

در نوزدهم مرداد سال گذشته نیز، «جیحون بایراموف» وزیر خارجه جمهوری آذربایجان گفته بود: باکو یک مسیر جایگزین برای متصل شدن به نخجوان از طریق رود ارس دارد که ارمنستان را دور می‌زند. برای این هدف، طبق توافق با ایران، باکو ساخت اولین پل بر فراز رود ارس را آغاز کرده است.

حتی پیش از آن، در اسفند ۱۴۰۰، رسانه‌ها گزارش کردند که جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان توافق کرده‌اند که با احداث یک بزرگراه ۵۵ کیلومتری، منطقه اقتصادی زنگزور شرقی در جمهوری آذربایجان و منطقه نخجوان را از طریق یک بزرگراه عبوری از خاک ایران متصل کنند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب