ظرف ۳ سال میتوانیم ۱۰ غول فناوری داشته باشیم/ ارائه آمار معافیت مالیاتی شرکتها
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، روحالله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان با بیان اینکه زمانی که بحث دانشبنیانها در کشور مطرح شد، اتفاق جدیدی در ایران رخ داد، گفت: در ۱۰ سال نخستی که فعالیت دانشبنیان در ایران شکل گرفت، حدود پنج هزار شرکت دانشبنیان تاسیس شدند. طبیعی بود این شرایط و فضای جدید نیازمند آزمون و خطا و تجربه بود. سال ۱۳۸۹ قانون حمایت از موسسات دانشبنیان شکل گرفت و تا سه سال آینده ۱۰ غول فناوری میتوانیم داشته باشیم.
وی افزود: از ابتدا که یادمان میآید و حداقل از ۲۰ تا ۲۵ سال گذشته که شخصا بهخاطر دارم، گفتمان رهبری در بحث علم و فناوری بدون هیچ تغییری، حمایت از جریان علمی و فناوری کشور بوده است. بهواسطه حمایت لاینقطع و تلاشهایی که معاونان حوزه فناوری کشور و مسئولان وزارت علوم و دیگر نهادها انجام دادند، اکنون در فاصله سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ و درواقع در قرن پانزدهم شمسی، گفتمان بدیهی شده است. اکنون با هر فردی صحبت کنید، یک کلمه دانشبنیانی بر سر زبان او قرار دارد و این موضوع به طور کامل کاملا جا افتاده است.
دهقانی فیروزآبادی مطرح کرد: اگر در کشور، جریانی به راه بیفتد تا بتواند با قدرت جلو برود، نیازمند ۲۰ هزار شرکت یا محتوای شبیه به شرکت است تا بخواهد جریانسازی کند. بحث تعداد شرکتها از این نظر عدد مهمی است. ممکن است کشوری مثل ایران که توسعه پیدا کرده و پیشرفت میکند، با ۲۰ هزار شرکت دانشبنیان و فناوری آغاز کرده و در افقی ۱۰ساله به ۱۰۰ کشور بزرگ تبدیل میشود. نقطه شروع کار این است که واقعا بتوانید ظرفیت خوبی داشته باشید. با هدفگذاری رهبری نیز سال ۱۴۰۱ را با قریببه ۶ هزار و ۲۰۰ شرکت شروع کردیم. تا ابتدای سال ۱۴۰۱ تحت عنوان دانشبنیان ثبت شدند.
وی افزود: دستور رهبری این بود که تعداد شرکتها دو برابر شود. ایشان تاکید داشتند که باید شرکتهای دانشبنیان توسعه پیدا کنند، البته دانشبنیان به معنای واقعی کلمه. با توجه به اینکه مراجعات به سامانه دانشبنیانی ما دو برابر شده و زمانی به سه برابر هم رسیده بود، معاونت علمی میتوانست رویکرد سهلگیرانهای را درنظر بگیرد، اما با توجه به دستور رهبری، ترجیح این است هویتی که اعتبار دارد حفظ شود، لذا ارزیابیها انجام شد. نتیجه پایان سال این بود که توانستیم نسبت به سال گذشته به رشد ۲ برابری برسیم و در کل ۳۰ درصد افزایش در تعداد شرکتها داشتیم. درواقع از ۶ هزار و ۲۰۰ به هشت هزار و ۵۰۰ رسیدیم.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان مطرح کرد: نام دوره اول معاونت علمی را دوره «ترسیم سنگ بناها» میگذارم که قانون مذکور هم در سال ۱۳۸۹ تصویب شد. بزرگترین دستاورد دوره دوم را «تثبیت جایگاه حقوقی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری» میدانم. دوره سوم نیز دوره «ترویج و فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان» بوده است. ستادی هم به همین نام در معاونت علمی وجود داشت. دوره چهارم نیز دوره «تحقق اقتصاد دانشبنیان» و شروع اقتصادی این حوزه بود.
دهقانی فیروزآبادی با بیان اینکه هر فعالیتی که نسبت به فناوریهای موجود در کشور، بالاتر باشد و در راستای حل مسائل کشور، توسعه پیدا کند، میشود «دانشبنیان» خطاب شود، اظهار کرد: اگر دقت کنید، متوجه میشوید مفهوم خیلی متفاوتی است؛ این دقیقا همان نگاهی بوده که رهبری نسبت به مقالات دارند. جریانی در کشور درست شده که متاسفانه مقالات را میزنند؛ یا از این سوی بام یا آن سوی بام میافتیم! مقاله نوشتن بد نیست و خیلی هم خوب است. شاخص اقتدار و تولید علم کشور محسوب میشود. اگر به نگارش مقاله توجه نکنیم، عربستان و ترکیه از ایران پیشی میگیرند. اعتبار ملی و بینالمللی هر کشوری بهشمار میرود. اگر مقاله نوشتن را نقد میکنیم، منظور این نیست که کلا مقاله ننویسیم بلکه باید مقالاتی را در مسیری قرار دهیم که همراستا با نیازها و فرصتهای کشور باشد. بعضا دوستان، این مساله را بد فهم کردهاند و اتفاقات بدی درحال رقم خوردن است.
رئیس بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: میخواهم به نکته و عدد جالبی اشاره کنم؛ سال گذشته قریببه هزار میلیارد تومان برای کل هشت هزار شرکت دانشبنیان، معافیت مالیاتی داشتیم. بنا بر آماری که گرفتیم، اگر به ۸۰ درصد کل شرکتهای دانشبنیان، معافیت مالیاتی بدهیم، عددش زیر ۱۰۰ میلیارد تومان خواهد بود! یعنی اگر ۸۰ درصد شرکتهای دانشبنیان بهصورت کامل از پرداخت مالیات معاف شوند، هزینهاش ۱۰۰ میلیارد تومان خواهد بود، ولی ۲۰ درصد دیگر هزار میلیارد تومان معافیت مالیاتی دریافت کردهاند. یعنی بستر معافیت مالیاتی و معافیتهایی از این دست، بیش از آنکه بهسمت شرکتهای نوپا برود، بهسوی شرکتهایی رفته که تکنولوژی دارند و توسعهیافتهاند. در ساختاری که طراحی میکنیم، نظام حمایتها برای شرکتهای نوپا، طوری باشد که شرکت نوپا بتواند در سه تا پنج سال اول قوام پیدا کند.
وی افزود: بعد از گذشت ۱۰، ۱۲ سال از بین این هشت تا ۹ هزار شرکت، مطمئنا هزار یا حداقل ۱۰۰ شرکت وجود دارند که اکنون تاثیرگذار شدهاند. بهطور مثال شرکتی هزار تا دو هزار میلیارد تومان فروش دارد. دارو یا تجهیزات پزشکی یا مواد یا نرمافزار یا ماشینآلات و تجهیزات نفتی تولید میکند. شرکتهای خوبی داریم. بذری تحت عنوان قانون جهش تولید دانشبنیان کاشته شده؛ معتقدم این بذر، دوباره همان کاری را خواهد کرد که قانون پیشین در سال ۱۳۸۹ انجام داد. آن قانون در جریان فرهنگسازی و ترویج تاثیرگذار بود و قانون جهش تولید میتواند در اقتصاد موثر باشد.
دهقانی فیروزآبادی با بیان اینکه ستاد نانو ۲۰ سال پیش چگونه توانست نزدیک به دو هزار نفر از استادان خوب دانشگاه را به سمت این جریان جذب کند، اظهار کرد: آنها گفتند هر فردی در تمام حوزههای نانو، مقاله خوبی چاپ کند، به او گرنت خوبی اعطا میشود؛ گرنتی که معادل ۳۰ تا ۵۰ میلیون تومان امروز است. بهیکباره استادان زیادی تغییر فیلد دادند و در این حوزه فعال شدند. انرژیهایی که از سوی ستاد نانو هزینه شد، شاید در مجمع هزار گرنت ۳۰ میلیون تومانی به پول امروز بود. اصلا در نظر بگیریم ۵۰ میلیون تومان اعطا شده است. فرض کنید هزار مقاله در سال تولید شود. هزار تا ۵۰ میلیون تومان میشود ۵۰ میلیارد تومان. با ۵۰ میلیارد تومان، هزار استاد که حقوقشان چندصد میلیارد تومان میشود، به حوزهای خاص سوق دادهایم.
انتهای پیام/