ورود هوش مصنوعی به حوزه درمان سرطان در ایران/ بومیسازی ۳ واکسن در کشور
به گزارش خبرنگار علم و فناوری آنا، دکتر مصطفی قانعی دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان سلامت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری امروز در نشستی خبری که در محل معاونت علمی برگزار شد گفت: اکنون دولت حاضر نیست برای حوزه سلامت هزینه کند که در این راستا هم اعضای این بخش همچون پزشکان، پرستاران و مدیران گلایه میکنند که اعتبارات کم است.
وی با بیان اینکه ستاد اقتصاد دانش بنیان سلامت طی یک دهه اخیر برنامههای خود را در حوزه سلامت آغاز کرده است، گفت: ۵۰۰ همت در حوزه سلامت هزینه میشود.
وی با بیان اینکه ۴۰ درصد هزینههای سلامت هزینههای بی اثر یا کم اثر است، گفت: این ستاد برای تولید داروهای بیوسیمیلار منابع خوبی اختصاص داد به طوریکه همین برنامه منجر به کسب رتبه اول در منطقه و رتبه سوم در آسیا شد.
به گفته قانعی، میتوانیم به یقین برسیم اگر این اقدامات انجام نشده بود یک و هشت دهم میلیارد دلار واردات داروهای بیوسیمیلار بیشتر میشد.
رتبه ایران در حوزه زیست فناوری
وی با اشاره به آمارهای سازمان ملل در مورد جایگاه زیست فناوری گفت: براساس آخرین گزارش سازمان ملل، ایران دارای رتبه سه تا چهار از نظر تعداد تولید محصولات زیستی است.
وی با بیان اینکه ایران در منطقه رتبه اول در این شاخص را به خود اختصاص داده است، ادامه داد: ایران دارای رتبه ۱۲ جهانی در شاخص انتشارات علمی است ضمن اینکه محصولات زیست فناوری ایران به ۱۷ کشور صادر میشود. رتبه اول صادرات دانشبنیان های ایران به حوزه زیست فناوری مربوط است.
تولید و بومی سازی ۳ نوع واکسن توسط شرکتهای دانشبنیان
قانعی با بیان اینکه ۳ واکسن با حمایت معاونت علمی و کمکهای صندوق نوآوری و شکوفایی وارد بازار شدند، گفت: واکسن سینه پهلو، روتاویروس و واکسن سرطان دهانه رحم از جمله واکسنهایی هستند که توسط محققان کشور، در مراحل پایانی تولید هستند.
وی با بیان اینکه هر کودک به ۳دوز واکسن سینه پهلو نیاز دارد، گفت: ما به صورت سالانه ۴و نیم میلیون دوز به این واکسن نیاز داریم که تامین این واکسن توسط محققان کشور امکان پذیر شده و در مراحل پایانی است.
وی در مورد روتاویروس گفت: این واکسن برای اسهال کودکان مورد استفاده قرار می گیرد که تولید این محصول مراحل پایانی را طی میکند.
دبیر ستاد توسعه اقتصاد سلامت گفت: در حال حاضر محققان شرکتهای دانشبنیان واکسن دو ظرفیتی سرطان رحم را به ۴ ظرفیتی تبدیل کردند که میتواند وارد برنامه کشوری شود.
قانعی با بیان اینکه به این واسطه هزینههای درمان کاهش و بهره وری افزایش مییابد، گفت: از سوی دیگر موضوع انسولین مورد توجه قرار گرفته که قرار است توسط فناوران کشور به تولید برسد.
وی ادامه داد: پیش از اینها، انسولین توسط یک شرکت تولید میشد، اما اکنون توسط سه شرکت حمایت شدند. در حال حاضر قرارداد بزرگی با معاونت علمی و صندوق نواوری منعقد شده که این تولید بیشتر شود.
وی با بیان اینکه بیش از ۱۵۰ میلیون دلار واردات انسولین به صورت سالیانه داریم، گفت: امیدواریم انسولین تولید داخل شود.
ورود هوش مصنوعی به حوزه درمان سرطان
قانعی با اشاره به ورود هوش، مصنوعی به حوزه سلامت در یک دهه آینده گفت: با قرار دادی که با بیمه سلامت منعقد شده قرار است دو سرطان سینه و ریه توسط محققان کشور و استفاده از هوش مصنوعی درمان شود.
وی خاطر نشان کرد: در این همکاری قرار است هوش مصنوعی در حوزه تشخیص این دو سرطان به کمک پزشکان بیاید و هزینه ها کاهش یابد.
راه اندازی پالایشگاه پلاسما توسط فناوران
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان سلامت در ادامه با اشاره به واردات ۱۰۰ میلیون دلاری پلاسما خاطر نشان کرد: قرار است با ورود یکی از شرکتهای دانش بنیان پالایشگاه پلاسما را طی دو سال آینده راه اندازی کنیم. راه اندازی این پالایشگاه به صرفه است زیرا برای واردات فراورده های پلاسمایی ۶۰۰ میلیون دلار به صورت سالانه هزینه می شود.
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان سلامت از انجام توافقی بین دولت، سازمان برنامه و بودجه، معاونت درمان وزارت بهداشت و معاونت علمی خبر داد و گفت: در این توافق قرار است دولت ۷۰ درصد از قیمت داروهای خارجی را به محصولات داخلی اختصاص دهد تا این محصولات با کیفیت و استاندارد بین المللی تولید شود. در صورت موافقت نهایی ۱.۸ میلیارد دلار واردات در حوزه سلامت کاهش می یابد.
قانعی گفت: به تازگی صندوق فرابورسی اکسیر را برای نخستین بار تشکیل شده است؛ این صندوق شرکتهای خصوصی را بدون سند، وام و...مورد حمایت قرار می دهد. هر شرکتی که دارای محصولات با فناوری بالا باشند در فرابورس به فروش می رسند و بعد از فروش مجدداً به صاحبان شرکت بازمیگردد.
وی با اشاره به راه اندازی صندوق های دیگری گفت: صندوق دوم برای تولید انسولین و پلاسما با حجم سرمایه ۸۰۰ میلیارد تومان برای حمایت از این طرحها ایجاد شده است. همچنین صندوق سومی در حوزه تجهیزات پزشکی برای حمایت اختصاصی از شرکتهای دانش بنیان راه اندازی شده است.
ساخت دستگاه سیتیاسکن توسط دانشبنیانها
وی ادامه داد: بیشترین ارز برای واردات تجهیزات پزشکی در حوزه سی تی اسکن، شتابدهنده خطی و تجهیزات مصرفی مربوط به قلب و عروق است. یکی از شرکتها اقدام به تولید سی تی اسکن کرده است که در سال جاری اقدام به خریداری آن خواهد شد؛ همچنین ۴ دستگاه از شتابدهنده خطی تولیدشده در یکی از شرکتها تجاری سازی شده در حالی که ایران برای تأمین نیازهای بیمارستانیخود نیاز به ۲۰۰ دستگاه شتابدهنده خطی دارند.
به گفته قانعی، دو شرکت نیز در حوزه تجهیزات مصرفی قلب و عروق وارد شده و به بازار عرضه کرده و این ستاد نیز برنامه حمایتی از این محصول دارد.این سه قلم تجهیز پزشکی ۶۰۰ میلیون دلار ارزبری دارند.
انتهای پیام/