دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
دکتر طهرانچی در همایش فیزیک پلاسما تأکید کرد؛

لزوم توجه به زبان مادری برای تعمیق دانش و تفکر علمی/ «جریان ملی دانش» در کشور ایجاد شود

لزوم توجه به زبان مادری برای تعمیق دانش و تفکر علمی  «جریان ملی دانش» در کشور ایجاد شود
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با تأکید بر لزوم ایجاد «جریان ملی دانش» در کشور گفت: باید مجلات و ژورنال‌های علمی راه‌اندازی کرده و جریان نقد و بررسی توأمانی نسبت به جریان ملی دانش به‌ویژه در حوزه پلاسما داشته باشیم.
کد خبر : 857996

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، مراسم اختتامیه دهمین همایش مهندسی و فیزیک پلاسما ایران عصر دیروز با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و جمعی از اساتید و دانشجویان فیزیک پلاسما دانشگاه‌های برتر کشور در واحد علوم و تحقیقات برگزار شد.

طهرانچی در این مراسم با ابراز خرسندی از پیشرفت ایران در حوزه فیزیک پلاسما، گفت: بحمدالله جمهوری اسلامی ایران پس از دو دهه، رستاخیز علمی در فیزیک پلاسما را پشت سر گذاشته و افراد صاحب سبک بسیاری در این حوزه داریم که به حضورشان افتخار می‌کنیم. واقعیت این است که هیچ کشوری نمی‌تواند استقلال خود را حفظ کند مگر اینکه در حوزه علم به «مرجعیت» برسد. «مرجعیت علمی» با رستاخیز علمی آغاز می‌شود و پس از «انقلاب علمی» و «تولید فکر و نظریه» حاصل می‌شود.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: تا پیش از سال ۷۶ افراد دست به قلم در حوزه فیزیک و تعداد مقالات حوزه علم ما بسیار کم بود، اما از همان زمان رستاخیز علمی در ایران به‌وجود آمد و اکنون در جهان به مقالات علمی ایران توجه و استناد می‌شود و بسیاری از دانشجویان خارجی افتخار می‌کنند که با اساتید ایرانی در تعامل باشند.

وی با بیان اینکه برای رسیدن به مرجعیت علمی نباید رفتار عجولانه داشت، خاطرنشان کرد: غرب طی ۳۰۰ سال این مسیر را طی کرده و ما امروز در دهه دوم مسیر مرجعیت علمی و در مرحله رستاخیز علمی هستیم که به تازگی به شبکه‌سازی رسیده‌ایم. گام بعدی این راه، انقلاب علمی و صاحب سبک شدن است. باید به جایی برسیم که ایده، بحث‌های علمی، متد و نگاه نو در علم متعلق به خودمان باشد تا به تولید فکر و نظریه برسیم. تا زمانی که حوزه دانش به فکر و نظریه نرسد، مسیر قوام یافته مرجعیت علمی شکل نخواهد گرفت.

طهرانچی مقاله‌گری بیش از حد و کارکردن برای مقاله را تله مرگ رستاخیر علمی دانست و گفت: سرآمدان دنیای علم هیچ‌گاه برای مقاله کار نکرده‌اند، البته کار علمی فاخر باید نشر یابد اما تله مرگ در مسیر مرجعیت علمی، روی آوردن به مقالات سطحی و کوتاه برای اقناع کاذب است. واقعیت این است که روی آوردن به صورت‌گرایی علمی به جای اغنای علمی، خطری است که ما را پس از دو دهه حرکت علمی، تهدید می‌کند.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با تأکید بر لزوم اطمینان و اعتماد به اساتید، گفت: باید به اساتید صاحبان سبک خودمان ایمان بیاوریم، برای رسیدن به تولید فکر و نظریه به داشته‌هایمان اتکاء داشته باشیم و از صورت‌گرایی بپرهیزیم.

طهرانچی با اشاره به اهمیت ایجاد «جریان ملی دانش» در کشور، اظهار کرد: پیشرفت دانش ما مبتنی بر جریان جهانی دانش شکل گرفت و مستقیم به این جریان وصل شدیم اما اکنون باید جریان ملی دانش را ایجاد کنیم، مجلات و ژورنال‌های علمی ملی راه‌اندازی کرده و جریان نقد و بررسی توأمانی نسبت به جریان ملی دانش به ویژه در حوزه پلاسما داشته باشیم. اکنون در حوزه‌های دانشی جرم بحرانی داریم و‌ می‌توانیم جریان ملی دانش را شکل دهیم. این مسیری است که همه دنیا طی کرده است، اگر این اتفاق نیفتد به مرحله انقلاب علمی و تولید فکر و نظریه نخواهیم رسید.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه برای تعمیق دانش، باید تفکر علمی به زبان مادری رونق گیرد، خاطرنشان کرد: زبان مادری، زبان تفکر است و باید به فارسی نویسی مقالات و دستاورهای علمی توجه کرده و مجله فاخر فارسی در حوزه پلاسما داشته باشیم تا جریان ملی دانش، تفکر و نظریه‌پردازی شکل گیرد. برای نشر جهانی دانش هم می‌توان این مقالات را از زبان فارسی به دیگر زبان‌ها ترجمه کرد.

طهرانچی در پایان گفت: با توجه به توانمندی‌ و ظرفیت‌هایی که در حوزه پلاسما وجود دارد، این توانایی می‌تواند پایه‌گذار مکتب پلاسمای ایران باشد و اندیشه علمی را در کشور تعمیق بخشد.
در ادامه این مراسم، با حضور دکتر طهرانچی و دکتر جمشید صباغ‌زاده قائم مقام ریاست دانشگاه آزاد اسلامی در واحد علوم و تحقیقات، از دکتر بابک شکری، دکتر فرشاد صحبت‌زاده، دکتر حمیدرضا قمی، دکتر صمد سبحانیان و دکتر محمود قرآن‌نویس به عنوان اساتید تأثیرگذار در حوزه پلاسما تجلیل شد.

گفتنی است دهمین همایش ملی «مهندسی و فیزیک پلاسما» با همکاری انجمن علوم و مهندسی پلاسمای ایران و قطب علمی پلاسما و کاربردهای آن، ۲۱ و ۲۲ تیرماه و با هدف گردهمایی متخصصان این حوزه، تبادل آخرین دستاوردها و یافته‌های علمی در زمینه پلاسما و کاربردهای آن و بکارگیری آن در حل چالش‌ها و پیشرفت کشور، به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات برگزار شد.

از محورهای این همایش دو روزه می‌توان به «پلاسما و همجوشی هسته‌ای»، «امواج در پلاسما و ناپایداری‌ها»، «روش‌های عددی و شبیه‌سازی پلاسما»، «کاربرد پلاسما در مخابرات و صنایع هوا فضا»، «پلاسماهای کم فشار در فرکانس‌های مختلف»، «پلاسماهای غباری، توکامک و پلاسمای کانونی»، «پلاسماهای فشار اتمسفری و پلاسما در مایعات»، «پلاسماهای اختر فیزیکی و سایر پلاسماهای طبیعی»، «کاربرد فناوری پلاسما در پردازش مواد، سطوح و صنایع پتروشیمی»، «کاربرد فناوری پلاسما در پزشکی،نانوفناوری، صنایع غذایی و کشاورزی» و «برهمکنش لیزر و پلاسما، شتاب‌دهی ذرات، لیزرالکترون آزاد، باریکه‌های یونی و چشمه‌های ذرات باردار» اشاره کرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب