ماهوارههای استارلینک در حال نشت سیگنالهای رادیویی مخرب هستند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از نیواطلس، تلسکوپهای رادیویی در حال جمعآوری سیگنالهای رادیویی عجیب از یک موجود زنده هوشمند هستند. یک مطالعه جدید نشان داده است که صورتهای فلکی ماهوارهای بزرگ، مانند مجموعه ماهوارههای استارلینک اسپیس ایکس، به صورت ناخواسته سیگنالهایی را نشت میدهند که میتوانند در مشاهدات حیاتی اختلال ایجاد کنند.
تداخل فعالیتهای انسانی و فناوری میتواند مشاهدات نجومی را از بین ببرد، بنابراین تعجبی ندارد که این تاسیسات معمولا دور از شهرها در مکانهای ساکت، تاریک و دور از دسترس ساخته میشوند. اما تهدید جدیدی برای خراب کردن صور فلکی ماهوارهای در حال ظهور است.
طی چند سال اخیر، اسپیس ایکس ماهوارههای کوچکی را به مدار پرتاب کرده است که میتوانند دسترسی به اینترنت پرسرعت را برای مناطقی فراهم کنند که به طور معمول از آن بی بهره هستند. شاید این یک دلیل عالی باشد، اما با وجود هزاران ماهواره کوچک، به طور مداوم رد پای درخشانی را در میان تصاویر تلسکوپ به جا میگذارند. اسپیس ایکس سعی کرد با کمتر کردن بازتابندگی ماهوارههای آینده، این مشکل را برطرف کند؛ اما مشکلات همچنان پابرجا هستند.
اکنون دانشمندان موضوع جدیدی را شناسایی کرده اند. محققان از تلسکوپ آرایه فرکانس پایین «لوفار» (LOFAR) برای مشاهده ۶۸ ماهواره استارلینک برای اندازه گیری انواع سیگنالهای رادیویی که تولید میکنند و چگونگی تاثیر آن بر مشاهدات نجومی «لوفار» و دیگر تلسکوپهای رادیویی استفاده کردند. محققان نه تنها سیگنالهای رادیویی را شناسایی کردند که ماهوارهها برای ارتباط استفاده میکنند، بلکه بسیاری از آنها تشعشعات الکترومغناطیسی ناخواسته را از وسایل الکترونیکی خود منتشر میکردند.
سیس باسا، یکی از نویسندگان این مطالعه گفت: ما با «لوفار»، تشعشعات بین ۱۱۰ تا ۱۸۸ مگاهرتز را از ۴۷ ماهواره از یک مجموعه ۶۸ ماهوارهای را شناسایی کردیم. این محدوده فرکانسی شامل یک باند حفاظت شده بین ۱۵۰.۰۵ تا ۱۵۳ مگاهرتز است که به طور خاص توسط اتحادیه بین المللی مخابرات (ITU) به نجوم رادیویی اختصاص داده شده است.
به گفته محققان، مشکل بزرگتر این است که اسپیس ایکس از نظر فنی هیچ قانونی را زیر پا نمیگذارد -، چون هیچ قانونی وجود ندارد. هیچ مقررات بین المللی حاکم بر این نوع تابش وجود ندارد. محققان میگویند با توجه به اینکه صورتهای فلکی ماهوارهای بیشتری از سوی اسپیس ایکس و دیگر شرکتها قرار است در آینده نزدیک پرتاب شوند، باید مقررات را بررسی کرد.
به گفته این شرکت، اسپیس ایکس در این مطالعه با محققان در تماس بوده و ظاهرا قصد دارد تغییرات طراحی را در نسل بعدی ماهوارهها برای کاهش تداخل پیاده سازی کند.
گیولا جوزا، یکی از نویسندگان این مطالعه گفت: ما معتقدیم که شناخت زودهنگام این وضعیت به ستاره شناسی و اپراتورهای بزرگ صورت فلکی این فرصت را میدهد تا به موازات بحثهای لازم برای تدوین مقررات مناسب، در زمینه کاهشهای فنی به صورت فعال با یکدیگر همکاری کنند.
این پژوهش در مجله نجوم و اخترفیزیک (Astronomy & Astrophysics)منتشر شده است.
انتهای پیام/