حمایت سازمان برنامهوبودجه از واگذاری پروژههای بزرگ ملی به جهاددانشگاهی/ تاکید بر نقش ویژه این نهاد در خلق ثروت
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست مشترک حسن مسلمینائینی رئیس جهاد دانشگاهی، اعضای هیئت رئیسه و مدیران ارشد این نهاد با محسن نجفیخواه معاون علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامهوبودجه و امیرعلی سیفالدین رئیس امور آموزش عالی این سازمان در دفتر مرکزی جهاد دانشگاهی برگزار شد.
رئیس جهاد دانشگاهی در این نشست مشترک با تشریح فعالیتهای نهاد در حوزههای فنی و مهندسی؛ پزشکی و سلامت؛ کشاورزی و منابع طبیعی؛ فرهنگی، علوم انسانی، اجتماعی و هنر اظهار کرد: جهاد دانشگاهی با ظرفیت علمی و فناورانهاش باید به دنبال درآمدهای پایدار باشد و اعتماد و توجه رهبر انقلاب به این نهاد مهمترین دلگرمی جهادگران است.
حسن مسلمینائینی با قدردانی از فعالیتهای مرحوم سعید کاظمی آشتیانی بنیانگذار پژوهشگاه رویان افزود: این نهاد در حوزه سلول درمانی، درمان ناباروری و موضوع جوانی جمعیت اقدامات ارزشمندی انجام داده است.
وی با بیان اینکه برنامههای انضباط مالی و مولدسازی در جهاد دانشگاهی دنبال میشود، عنوان کرد: تبدیل به احسن کردن منابع موجود در اولویت فعالیتها قرار گرفته و تقاضامحور کردن طرحهای پژوهشی، توجه به آموزشهای مهارتی، استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در تجاریسازی، فعالیتهای بینالمللی از دیگر برنامههای در دست اجرای این نهاد است. میخواهیم در امور به زمینمانده به دولت کمک کنیم، آمادگی پذیرش مأموریتها در حوزههای مختلف فناوری در این نهاد وجود دارد.
رئیس جهاد دانشگاهی بیان کرد در جلسه بررسی برنامه هفتم توسعه در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس مصوب شد تا در برنامه هفتم مأموریتهایی در زمینه کسب فناوری در زمینههای آبشیرینکنها؛ قطار برقی؛ مولدسازی منابع معدنی و ژندرمانی به جهاد دانشگاهی محول شود.
بر اساس اعلام مسلمینائینی در این مصوبه آمده است: «جهاد دانشگاهی مکلف است با همکاری وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور و تائید شورای عالی انقلاب فرهنگی در طول اجرای برنامه، چهار فناوری راهبردی و پیشران کشور شامل قطار برقی، آبشیرینکن، مولدسازی منابع معدنی و سلول درمانی را با رعایت الزامات بند «الف» ماده (۱) قانون جهش تولید دانشبنیان مصوب ۳۱ اردیبهشت سال گذشته با استفاده از منابع اختصاصی و عمومی به انجام برساند. دستگاههای اجرایی مکلف به همکاری با جهاد دانشگاهی در مسیر اجرای فناوریهای مذکور هستند.»
جهاد دانشگاهی نهادی مهم برای خلق ثروت است
معاون علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامهوبودجه نیز با بیان اینکه علم و فناوری بهترین حوزه برای حل مشکلات کشور است، گفت: اگر کسانی بخواهند مشکلات کشور را حل کنند، آنها دانشگاهیان هستند. مهمترین مسئله در پیدایش وضعیت فعلی کشور مسائل ناظر به حکمرانی بوده، منابع مختلف انسانی و داراییها در کشور درست مدیریت نمیشود و کشور را گران اداره میکنیم که بهرهوری پائین یکی از مهمترین مشکلات کشور است.
محسن نجفیخواه با اشاره به شیوههای حکمرانی ادامه داد: یکی از مهمترین موارد در حوزه دانش، مدیریت منابع انسانی بوده؛ زیرا در کشور بزرگترین ظرفیتها به بزرگترین مشکلات تبدیلشده است. در حالی که جوانان ظرفیت عظیمی برای کشور هستند؛اما برخی از آنان بهعنوان معضل و مشکل نام میبرند، با کمک نهادهایی همانند جهاد دانشگاهی باید این گروه را به موتور محرکه جامعه تبدیل کنیم. برای خلق ثروت و حل مشکلات اشاره شده به نهادهایی همانند جهاد دانشگاهی نیاز داریم.
وی درباره شیوه اداره جهاد دانشگاهی و نگاه سازمان برنامه بودجه به آن مطرح کرد: رویکرد به این نهاد حمایت درونزا است و باید کمک کنیم تا این نهاد مستقل باشد و به سمت خلق ثروت در جامعه برود و موتور انگیزه همکاران جهادگر را از این طریق روشن کند. جهاد دانشگاهی ساختاری بهتر و متمایز از دانشگاهها دارد و باید مزاحمتهای قانونی را درباره این نهاد کم کنیم. در حوزههای هایتک و زیربنایی، دولت در قالب تأمین سرمایه و پرداخت تسهیلات میتواند به نهادهایی همانند جهاد دانشگاهی کمک کرده تا در ادامه این نهاد با تجاریسازی فناوریها به سمت خلق ثروت حرکت کند.
معاون علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامهوبودجه با بیان اینکه جهاد دانشگاهی باید بتواند از منابع صندوق توسعه سرمایه استفاده کند، ادامه داد: حرکت به سمت طرحهای کلان و پروژههای بزرگ مانند بهینهسازی مصرف انرژی یا آبشیرینکنها توسط جهاد دانشگاهی از دیگر زمینههایی است که این نهاد میتواند به آن ورود کند.
نجفیخواه با اشاره به فعالیتهای جهاد دانشگاهی در حوزه سلامت بیان کرد: جهاد دانشگاهی نهاد عمومی غیردولتی است که میتواند خدمت خود را بفروشد و ما نیز حاضر به خرید خدمت هستیم،در همین زمینه در حوزه سلامت میتوانیم بیمارستان را در اختیار جهاد دانشگاهی قرار دهیم و از این نهاد خرید خدمت کنیم. با این ظرفیت بزرگ، جهاد دانشگاهی میتواند در حوزه انرژی، شهرسازی، راهسازی و مسکن وارد شود و بهرهوری را در این زمینه بالا ببرد.خلق ثروت توسط آدمهای اهل فکر باید انجام شود که نمونه آن را در جهاد دانشگاهی میبینیم. برای خلق ثروت نیاز به ساختاری است که به حکومت دسترسی داشته باشد؛ اگر در جهاد دانشگاهی نتوانیم این مهم را انجام دهید، دیگران هم نمیتوانند.
وی با بیان اینکه به لحاظ حقوقی جهاد دانشگاهی، مانند نهاد عمومی غیردولتی است میتواند با بخش خصوصی همکاری کند، توضیح داد: نیروی انسانی خلاق، باانگیزه و روحیه جهادی و حمایت رهبری سبب شده که این نهاد بهترین جا برای خلق ثروت باشد. این نهاد ظرفیت انجام فعالیتهای بزرگ را دارد. در سازمان برنامه بودجه آماده همکاری با این نهاد هستیم و با تأمین سازوکارهای مالی و عملیاتی کردن تفاهمنامههای موجود ورود این نهاد را به پروژههای بزرگ تسهیل کنیم.
حمایت سازمان برنامهوبودجه از فعالیتهای جهاد دانشگاهی
امیرعلی سیفالدین رئیس امور آموزش عالی سازمان برنامه بودجه نیز با ارائه راهکارهایی برای توسعه فعالیتهای جهاد دانشگاهی قول همکاری داد و با بیان اینکه جهاد دانشگاهی باید خود را با تحولات جامعه همگام کند، گفت: ظرفیتهای بسیاری همانند جذب نخبگان داخلی و ساکن خارج از کشور به دلیل ساختار جهاد دانشگاهی فراهم است که میتوان از آن استفاده کرد.
برنامههای پیشنهادی جهاد دانشگاهی به سازمان برنامهوبودجه
در بخش دیگری از این نشست مشترک ظرفیتهای جهاد دانشگاهی در حوزههای فنی و مهندسی؛ پزشکی و سلامت؛ کشاورزی و منابع طبیعی؛ فرهنگی، علوم انسانی، علوم اجتماعی و هنر تشریح شد.همچنین برنامههای پیشنهادی جهاد دانشگاهی به سازمان برنامهوبودجه کشور برای ایفای نقش در برنامه توسعه هفتم کشور تشریح شد.
واگذاری مأموریت رصد تحول و پیشرفت کشور با توجه به ظرفیتهای نهادی و ساختاری جهاد دانشگاهی و لزوم استفاده دولت از ظرفیت علمی، فرهنگی و آموزشی این نهاد؛ بسترسازی برای مهاجرت معکوس نخبگان به کشور و توان توسعه شبکه ملی پیشگیری، غربالگری و تشخیص زودرس و درمان بیماریهای صعبالعلاج زنان توسط جهاد دانشگاهی ازجمله برنامههای پیشنهادی بود.
در این زمینه تأکید شد: جهاد دانشگاهی با ایجاد شبکه تخصصی از شرکتهای دانشبنیان و مؤسسات پژوهشی در حوزههای مدیریت انتقال، بومیسازی و توسعه فناوری در طرحهای توسعهای و اولویتدار کشور شامل نفت و گاز، برق، حملونقل ریلی، سلامت (دارو و تجهیزات پزشکی)، آبشیرینکن، پتروشیمی، ماشینآلات و تجهیزات صنعتی، معدن (صنایع معدنی و مواد اولیه پیشرفته) و کشاورزی شامل مواد غذایی استراتژیک همراهی عملیاتی و راهبردی با دولت و دستگاههای اجرایی کشور مشارکت خواهد داشت.
بازآفرینی تفاهمنامه همکاری بین معاونت علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامهوبودجه کشور و جهاد دانشگاهی؛ پرداخت اعتبار طرحهای فناورانه جهاد دانشگاهی حداقل در ۹ ماهه ابتدای سال و در چند مرحله؛ پرداخت مستقیم منابع یورویی طرحهای پیشران دانشبنیان و اشتغال آفرین به این نهاد؛ کمک این نهاد به طرح حمایت از خانواده و جوانی جمعیت؛ تدوین سند آمایش استانها؛ توجه به بعد ملی ایجاد مرکز نخستیسانان و ظرفیتهایی که این مرکز در آینده برای کشور؛ حمایت از تولید و نشر محصولات فرهنگی و رسانهای؛ ایجاد پایگاههای اطلاعرسانی و ارائه دسترسیهای طبقهبندیشده به بهرهبرداران؛ پژوهشهای کاربردی و تقاضامحور؛ تولید و ارائه کالا و خدمات علمی، تخصصی و تمرکز بر فناوریهای نوظهور و تحولآفرین اقتصادی، بهویژه زیستفناوری، دیجیتال، هوش مصنوعی، بلاکچین و... ازجمله پیشنهادها عملیاتی مطرحشده در این نشست مشترک بود که توسط جهاد دانشگاهی میتواند دنبال شود.
انتهای پیام/