پوسته مریخ ۷۰ درصد ضخیمتر از پوسته زمین است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، دانشمندان سیارهشناسی به لطف قویترین مریخلرزهای که تاکنون مشاهده شده است، توانستند میزان ضخامت پوسته مریخ را کشف کنند.
محققان در مقالهای که در «Geophysical Research Letters» منتشر میشود، گزارش میدهند که به طور متوسط پوسته مریخ بین ۴۲ تا ۵۶ کیلومتر ضخامت دارد. این تقریباً ۷۰ درصد ضخیمتر از متوسط پوسته قارهای روی زمین است.
این اندازهگیری بر اساس دادههای فرودگر اینسایت «InSight» ناسا و به کمک یک لرزهسنج ثابت که امواجی را که به مدت چهار سال زمینی در داخل مریخ موج میزده، ثبت کرده است. در ماه مه گذشته، کل سیاره مریخ با زمین لرزهای به بزرگی ۴.۷ ریشتر که بیش از شش ساعت طول کشید، لرزید.
دویون کیم، زلزله شناس از ETH زوریخ، میگوید: ما واقعاً خوش شانس بودیم که این زمین لرزه را گرفتیم. اینسایت امواج لرزهای ناشی از زمینلرزهای را ثبت کرد که تا سه بار دور مریخ چرخید. این زلزله به کیم و همکارانش اجازه داد تا ضخامت پوسته کل سیاره مریخ را استنتاج کنند.
دانشمندان دریافتند که نه تنها پوسته مریخ ضخیمتر از پوسته زمین و ماه است، بلکه در سراسر سیاره سرخ نیز ناسازگار است؛ و این ممکن است تفاوت ارتفاع شناخته شده شمال-جنوب در مریخ را توضیح دهد.
دادههای توپولوژیکی و گرانشی مدارگردهای مریخ نشان داده است که نیمکره شمالی این سیاره به طور قابل ملاحظهای پایینتر از نیمکره جنوبی است. محققان مشکوک بودند که تراکم ممکن است در این مسئله نقش داشته باشد: شاید سنگهایی که مریخ شمالی را تشکیل میدهند چگالی متفاوتی با سنگهای مریخ جنوبی داشته باشند.
اما، کیم و همکارانش دریافتند که پوسته در نیمکره شمالی نازکتر است، بنابراین سنگهای هر دو نیمکره احتمالاً چگالی متوسط یکسانی دارند. این یافته به دانشمندان کمک میکند تا توضیح دهند که چرا این تفاوت در وهله اول وجود دارد.
با دانستن عمق پوسته، محققان همچنین محاسبه کردند که بیشتر گرمای داخلی مریخ احتمالاً از پوسته منشا میگیرد. بیشتر این گرما حاصل وجود عناصر رادیواکتیو مانند پتاسیم، اورانیوم و توریم هستند.
تخمین شبیهسازیهای رایانهای نشان میدهند که احتمالا ۵۰ تا ۷۰ درصد از این عناصر به جای گوشته زیرین، در پوسته هستند. این موضوع از این ایده حمایت میکند که بخشهایی از مریخ همچنان دارای فعالیت آتشفشانی هستند، برخلاف تصور قدیمی که سیاره سرخ مرده است.
انتهای پیام/