دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 ارديبهشت 1402 - 11:02
با بهره برداری از فاز نخست طرح ان.جی.ال ۳۲۰۰؛

۲۵۰ میلیون مترمکعب گاز از سوختن نجات می‌یابد

۲۵۰ میلیون مترمکعب گاز از سوختن نجات می‌یابد
بهره برداری از فاز نخست طرح ان. جی. ال ۳۲۰۰ موجب می‌شود تا ۲۵۰ میلیون مترمکعب گاز همراه نفت میادین نفتی غرب کارون از فلرینگ نجات یافته و راهی مقاصد پالایشی با هدف ایجاد ارزش افزوده بیشتر و کاهش آلودگی هوا شود.
کد خبر : 843075

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، هم زمان با تولید نفت، فرآورده‌های مختلف دیگری مانند گاز، آب، نمک و ... خارج می‌شود. پس از استخراج این نفت وارد واحد فرآورش می‌شود که در این واحد تمامی این بخش‌ها از نفت جدا شده و در نهایت نفت خالص وارد خط لوله شده و راهی مقاصد پالایشگاهی یا صادراتی می‌شود.

یکی از فرآورده‌های ارزشمندی که همراه نفت استخراج می‌شود، گاز است که به آن گاز همراه (همراه نفت) گفته می‌شود. به محض ورود به استان خوزستان و نزدیک شدن به اهواز، آنچه دید هر مخاطبی را جلب می‌کند، فلر یا همان مشعل‌هایی است که شعله آن بلند است دودزا. این گاز علاوه بر اینکه نوع جدی از هدررفت منابع طبیعی است و سوختن بی حاصل آن ضرر مستقیم به نفع ملی به شمار می‌رود، آلودگی زیست محیطی فاجعه آمیزی را به دنبال دارد.

در راستای جمع آوری گاز این مشعل‌ها طرح‌هایی روی میز وزارت نفت قرار گرفت و سرمایه گذاری‌ها انجام شد. یکی از این طرح‌ها که با هدف جمع آوری گاز‌های همراه میادین آزادگان، یادآوران، دارخوین، یاران شمالی و جنوبی، سهراب، سپهر، جفیر، سوسنگرد و بندکرخه اجرا شد، طرح دو فازی ان. جی. ال ۳۲۰۰ است.

خداحافظی با شعله فلر‌ها 

گاز همراه نفت این میادین، که حدود ۵۰۰ میلیون مترمکعب برآورد می‌شود جمع آوری شده و با هدف فرآورش راهی ان. جی. ال ۳۲۰۰ می‌شود. قرار است به زودی فاز نخست این طرح با حضور رئیس جمهوری بهره برداری شود. به این ترتیب حدود ۲۵۰ میلیون مترمعکب گاز با شعله فلر‌ها خداحافظی کرده و راهی پالایشگاه گازی بیدبلند می‌شود. البته با راه اندازی فاز دوم این طرح، می‌توان به جمع آوری باقی گاز‌های همراه میادین نفتی غرب کارون (میادین آزادگان، یادآوران، دارخوین، یاران شمالی و جنوبی، سهراب، سپهر، جفیر، سوسنگرد و بندکرخه) امیدوار بود.

محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز به تازگی اعلام کرده است که تا پایان امسال به‌طور میانگین معادل ۲۶ میلیون و ۴۰۰ هزار مترمکعب گاز به‌صورت روزانه از مشعل‌ها جمع‌آوری می‌شود که خود به‌معنای جمع‌آوری ۵۰ درصدی گاز‌های مشعل است. همچنین مقرر شده است مقدار گاز‌های حاصل از جمع‌آوری مشعل‌ها در سال ۱۴۰۳، روزانه ۱۷ میلیون مترمکعب و سال ۱۴۰۴ نیز برابر ۷ میلیون مترمکعب در روز افزایش یابد و در پایان افق ۱۴۰۴، باقی‌مانده این گاز‌ها جمع‌آوری می‌شود.

در صورتی که فاز نخست این طرح به طور کامل بهره برداری شود روزانه ۷۰ میلیون فوت‌مکعب گاز سبک شیرین و حدود یک‌هزار و ۲۰۰ تن میعانات گازی، تولید می‌شود که خوراک ارزشمندی برای واحد‌های پالایشی به شمار می‌رود. البته این در حالی است که اکنون بیش از ۲۰ میلیون فوت‌مکعب در روز از گاز‌های مشعل میدان نفتی آزادگان شمالی به سمت پروژه ان‌جی‌ال ۳۲۰۰ منتقل می‌شود و به‌تدریج دبی گاز ارسالی به ۳۰ میلیون فوت‌مکعب در روز می‌رسد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب