لاوروف: روند حلوفصل مشکلات میان فلسطین و اسرائیل نزولی است
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در این کنفرانس مطبوعاتی گفت که در دیدار با مولود چاووشاوغلو، همتای ترکیهای خود در آنکارا درباره ایجاد یک مرکز گاز در ترکیه و کار در نیروگاه هستهای "آققویو" صحبت کرده است.
وی در این باره تصریح کرد: ما درباره اجرای پروژههای استراتژیک دوجانبه در بخش انرژی که به طور سنتی لوکوموتیو در روابط ما محسوب میشود، به صورت مفصل گفتوگو کردیم. اول از همه، ما در مورد نیروگاه هستهای آققویو صحبت کردیم که اولین نیروگاه هستهای در خاک ترکیه است. راه اندازی آن بسیار موثر خواهد امنیت انرژی در ترکیه را افزایش خواهد داد. ما گفتیم که قرار است در ماه آوریل مراسم تحویل سوخت هستهای به اولین واحد برق نیروگاه برگزار شود.
لاوروف افزود: ما همچنین در مورد پیشرفت کار برای ایجاد یک مرکز گاز در ترکیه برای انتقال هیدروکربنهای روسیه صحبت کردیم.
وی درباره توافق صادرات غلات نیز گفت: بخش روسی توافق غلات که در تفاهم نامه ویژه منعقد شده میان سازمان ملل متحد و کشورمان به آن اشاره شده است، به هیچ وجه اجرایی نشده است. دوستان ترکیهای ما و آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل دعوتنامهها و مطالبات مربوطه را به کشورهای غربی میرسانند؛ اما همه اینها بیهوده است، همچنان موانعی بر سر راه تامین مالی، ترخیص لجستیک و بیمه صادرات محصولات روسی وجود دارد و این موانع روز به روز دشوارتر میشوند.
لاوروف ادامه داد: اگر آنها (غربیها) تمایلی به برخورد صادقانه با آنچه آقای گوترش پیشنهاد کرده و دائماً تبلیغ میکند، ندارند، خوب، اجازه دهند محصولات مربوطه از اوکراین از طریق زمین و راه آهن و همچنین دریا منتقل شود؛ چراکه آنها قبلاً اقدامات لجستیکی را انجام دادهاند و ما نیز در صورت لزوم خارج از چارچوب این ابتکار عمل کار خواهیم کرد، ما این فرصت را داریم که این اقدام را با ترکیه و قطر انجام دهیم.
لاوروف تاکید کرد: مذاکرات برای حل و فصل اوضاع در اوکراین تنها میتواند مبتنی بر در نظر گرفتن منافع و نگرانیهای مشروع روسیه باشد؛ نگرانیهایی که به طرز فاحشی نادیده گرفته شدهاند.
وی همچنین گفت: رئیسجمهوری روسیه و سایر نمایندگان روسیه چندین بار گفتهاند که ما مذاکره را رد نمیکنیم؛ اما این مذاکرات تنها بر اساس رعایت منافع روسیه و نگرانیهای مشروع روسیه باید انجام شود؛ اما کشورهای غربی نگرانیهای روسیه را نادیده گرفتند.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش اعلام کرد که آمادگیها برای برگزاری نشست چهارجانبه وزرای خارجه روسیه، سوریه، ترکیه و ایران در حال انجام است.
لاوروف در این باره ادامه داد: هر چهار طرف برای تعیین موعد مناسب برای برگزاری این نشست تلاش میکنند.
لاوروف ادامه داد: روند ازسرگیری روبط ترکیه و سوریه نمیتواند در یک چشم به هم زدن اتفاق بیفتد، تقویت اعتماد و شفافیت و تعادل میان منافع مشروع شرکت کنندگان در این روند ضروری است.
وزیر خارجه روسیه همچنین درباره تحولات فلسطین اشغالی تاکید کرد: روند حل و فصل مشکلات میان فلسطینیها و اسرائیلیها نزولی بوده است و مسکو بر گفتوگوی مستقیم میان دو طرف تأکید دارد.
لاوروف تاکید کرد که مسکو خواستار پایبندی به قطعنامههای سازمان ملل است و باید گفتوگوی مستقیم بین فلسطینیها و اسرائیلیها برای دستیابی به راهحل دو کشوری وجود داشته باشد.
لاوروف همچنین تصریح کرد: در میان موضوعات بینالمللی، ما به طور مفصل درباره وضعیت خاورمیانه، شمال آفریقا، قفقاز و منطقه دریای سیاه گفتوگو کردیم و توجه ویژهای به حل و فصل پرونده سوریه در چارچوب روند عادیسازی روابط میان سوریه و ترکیه با میانجیگری روسیه داشتیم و همانطور که میدانید سال گذشته ارتباط در سطح وزرای دفاع صورت گرفت و سپس ارتباط چهارجانبهای میان معاونان وزرای خارجه برقرار شد.
وی ادامه داد: همچنین پرونده لیبی را مورد بحث قرار دادیم، چراکه این کشور در اثر تجاوزات ناتو ویران شده است و تلاشهای متعددی برای اصلاح این کشور توسط اتحادیه اروپا و کشورهای منطقه صورت گرفت؛ اما هنوز کارها با سرعت مطلوب پیش نمیرود. ما با طرف ترکیهای یک هدف داریم و آن ایجاد اتحاد میان طرفهای لیبیایی و به تبع آن ساختن کشور لیبی است.
چاووشاوغلو نیز درباره مسئله لیبی گفت: زمان برگزاری انتخابات شفاف و عادلانه فرا رسیده است و همه احزاب و طرفها در لیبی باید متحد شوند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ترکیه در این نشست خبری گفت: ما گفتوگوهای دوجانبهای داشتیم، سپس هیئتهای دو کشور با یکدیگر ملاقات کردند، البته موضوع اوکراین یکی از موضوعاتی بود که در دیدارهای ما مطرح شد و همچنین در مورد تعدادی از مشکلات و مسائل منطقهای گفتوگو کردیم.
وی افزود: ما مجدداً تاکید کردیم که انتظار داریم جنگ از طریق یک روند مذاکره بر اساس قوانین بینالمللی پایان یابد و آمادگی آنکارا را برای انجام تمام تلاشهای ممکن با هدف دستیابی به یک راهحل اعلام کردیم.
وی اعلام کرد: ما به تلاشهای خود برای حل بحران اوکراین و روسیه ادامه میدهیم و به همین منظور رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری کشورمان در تماس دائمی با ولادیمیر پوتین و زلنسکی همتایان روس و اوکراینی خود است.
وی درباره توافق صادرات غلات اوکراین نیز تأکید کرد: تداوم این توافق نه تنها برای تامین غلات و کود از طریق روسیه و اوکراین، بلکه برای کاهش پیامدهای بحران جهانی غذا مهم است.
وی افزود: ما درباره نیاز به رفع موانع در مسیر این توافق اتفاق نظر داریم.
چاووشاوغلو در ادامه گفت: ما وضعیت سوریه را مورد بررسی قرار دادیم. از آقای لاوروف و وزارت امور خارجه روسیه برای انجام تدارکات و برگزاری نشست معاونان وزیران خارجه روسیه، ترکیه، ایران و سوریه در ۴ آوریل در مسکو تشکر میکنیم.
وی ادامه داد: آنکارا امیدوار است که روند حل و فصل بحران سوریه به همان شیوه شفاف و آشکاری که قبلا بوده ادامه یابد.
وزیر خارجه ترکیه همچنین خاطرنشان کرد: در جریان مذاکرات با سرگئی لاوروف موضوعات در دستور کار دو کشور و چشم انداز توسعه آنها مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت.
انتهای پیام/