تولید لوازم یدکی بدن انسان!/ نجات بیماران از قطع عضو با فناوری بومی محقق شد
به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، تصور کنید بافتی از بدن یک فرد به دلیل بیماری و سوانح مختلف آسیب ببیند یا دیگر قابل استفاده نباشد. در چنین وضعیتی چه باید کرد؟ یکی از روشهای جدید که به تازگی در دنیا مورد استفاده قرار میگیرد پیوند آلوگرافت نام دارد. فناوری جدید و پیشرفتهای که امروز در دست متخصصان ایرانی یک شرکت دانش بنیان قرار دارد و میتواند بسیاری از افراد را از خطر مرگ و قطع عضو نجات دهد.
**آلوگرافت چیست؟
از بافت استخوان و پوست گرفته تا دریچههای قلب و عروق خونی را میتوان با استفاده از محصولات آلوگرفت پیوند داد.
زمانی که بافت از فردی به فرد دیگر پیوند میشود، پیوند آلوگرافت نامیده میشود. از بافت استخوان و پوست گرفته تا دریچههای قلب و عروق خونی را میتوان با استفاده از محصولات آلوگرفت پیوند داد. این روش معمولاً زمانی استفاده میشود که بافتی از بدن خود فردقابل استفاده نباشد.
**آلوگرافت چه کاربردی دارد؟
آلوگرافت را میتوان در طیف وسیعی از موقعیتها با شدتهای مختلف اعمال کرد. به عنوان مثال، پیوند آلوگرافت استخوان را میتوان برای ترمیم اندامها در ارتوپدی یا در جراحیهای دندانی یا پلاستیک مورد استفاده قرار داد. از پوست پیوند شده میتوان برای درمان سوختگیهای جدی استفاده کرد و قرنیههای پیوندی میتوانند به بازگرداندن بینایی به بیمار مبتلا به قرنیه آسیب دیده یا شکسته کمک کنند.
پیوند آلوگرافت علاوه بر اینکه مستقیماً برای درمان بیماران مورد استفاده قرار میگیرد، میتواند در طول خود جراحی نیز مورد استفاده قرار گیرد. به عنوان مثال، ماتریکس استخوان غیر معدنی نوعی بتونه استخوانی است که از استخوان یا مواد بافتی اهدایی ساخته شده است. رایجترین نوع پیوند آلوگرافت، پیوند آلوگرافت اسکلتی عضلانی است.
مواد مصنوعی میتوانند خواص متفاوتی نسبت به بافت بیولوژیکی انسان داشته باشند و ممکن است برای استفاده در قسمتهای مورد نظر نامناسب باشند. علاوه بر این، بافت پیوند آلوگرافت تمایل دارد در بافت خود گیرنده گنجانده شود، به این معنی که پس از مدتی به بخشی غیرقابل تشخیص از بدن گیرنده تبدیل میشود. همچنین پیوند آلوگرافت در صورتی که بافت کافی برای استفاده وجود نداشته باشد، قابل استفاده است.
**فناوری تولید آلوگرافت در دست متخصصان ایرانی؛ از دریچه قلب تا استخوان
حالا به همت متخصصان ایرانی یک شرکت دانش بنیان این فناوری پیشرفته در داخل کشور بومی شده و حتی از رقبای خارجی خود نیز پیشی گرفته است. از این رو به سراغ این شرکت دانش بنیان رفتیم تا با فعالیتها و دستاوردهای آن آشنا شویم. در ادامه متن کامل این گفتگو را میخوانید:
سامانی پور مسئول فنی و مسئول تحقیق و توسعه شرکت دانشبنیان فرآورده بافت ایرانیان در این خصوص توضیح داد: شرکت ما در حوزه تجهیزات پزشکی و پزشکی بازساختی فعالیت و میکند و موفق به تولید محصولات آلوگرافت شده است. مجموعه محصولات شرکت شامل بافت سخت و نرم میشود که در حوزه محصولات بافت سخت میتوان به بافت استخوان، پودر استخوان، گرانول و... اشاره کرد. همچنین محصولات دیگری مانند تاندونها که برای عملهای ACL-PCL و تعویض تاندونها استفاده میشود.
وی افزود: در حوزه محصولات بافت نرم، دریچه قلب را داریم که شامل دریچه آئورت و دریچه پولمونری میشود و برای تعویض دریچههای قلب آسیب دیده بیماران مورد استفاده قرار میگیرد. بافت غضروف نیز از دیگر محصولات شرکت ماست که در عملهای سپتوم و زیبایی استفاده میشود. علاوه بر این موارد بافتهای نرم دیگری نیز داریم که در جراحیهای دندان پزشکی و... مورد استفاده قرار میگیرد.
**نجات بیماران از قطع عضو با آلوگرافت بومی
مسئول تحقیق و توسعه این شرکت دانش بنیان مستقر در پارک فناوری پردیس توضیح داد: محصول دیگر ما که استخوان منجمد نام دارد در افرادی که دچار بیماریهای استخوانی مثل سرطانهای استخوانی، اوسوسارکوما و ... هستند مورد استفاده قرار میگیرد. در این بیماران جراح مجبور میشود به علت بیماری یک عضو را قطع کند، اما جراح میتواند استخوانهای منجمد تولید شده توسط شرکت ما را در آن ناحیه قرار دهد و با پیوند زدن این بافت از قطع عضو بیمار جلوگیری کند.
سامانی پور با اشاره به فعالیتهای تحقیق و توسعه این شرکت و تولید محصولات جدیدتر در آینده نزدیک گفت: یکی از قسمتهای مهم شرکت ما واحد تحقیق و توسعه است که با جذب افراد متخصص دانشگاهی در حوزههای مختلف از جمله پرینت سه بعدی، زخم پوشها، مصلح سازی داربستهای پزشکی با سلول و فعالیت میکند. همچنین همکاریهای مشترکی با دانشگاههای علوم پزشکی تهران، تربیت مدرس، علوم پزشکی سمنان و صنعتی تبریز انجام شده است که برخی از این پروژهها همچنان در حال پیگیری است و در آینده منجر به تولید محصولات جدید خواهد شد.
وی درخصوص استفاده از این فناوری جدید و پیشرفته در ایران و سایر کشورها توضیح داد: کشورهای توسعه یافته اعم از آمریکا، کانادا، آلمان، انگلیس و ... و کشورهای آسیایی نظیر چین و کره جنوبی از این محصولات بهره میبرند. محصولات آلوگرافت از جمله فناوریهای جدید و پیشرفته جهان هستند چرا که برای ساخت این محصولات باید از پروسههای آسلولاریتی استفاده شود تا محصول تولیدشده توسط بدن بیمار پس زده نشود و واکنش سیستم ایمنی را بده دنبال نداشته باشد. از این رو شرکتهای فعال در این حوزه الزامات سختگیرانه زیادی دارند و برای تولید ایمن و اثربخش این محصولات به دانش فنی بسیار بالایی نیاز دارد که خوشبختانه محققان ما به آن دست پیدا کرده اند.
**شکست سد تحریم با یک نهم قیمت نمونه خارجی
با توجه به مشکلات ناشی از تحریم و واردات محصولات خارجی این محصول از نظرکیفیت مشابه محصولات خارجی است و با قیمتی بسیار پایین تر به دست بیماران میرسد.
سامانی پور با اشاره به مزیتهای محصول ایرانی نسبت به سایر نمونههای مشابه خارجی گفت: با توجه به مشکلات ناشی از تحریم و واردات محصولات خارجی این محصول از نظرکیفیت مشابه محصولات خارجی است و با قیمتی بسیار پایین تر به دست بیماران میرسد. به صورت تقریبی قیمت محصول این شرکت نسبت به محصول خارجی ۱ به ۹ است؛ بنابراین به ازای هر ۱۰۰۰ دلار هزینهکرد سالانه برای این محصول، ۸۰۰۰ دلار صرفهجویی ارزی خواهد شد.
وی در انتها توضیح داد:خوشبختانه در کشورما به دلیل بالا بودن نرخ اهدا، محصولات ما از بافتها و نسوجی که توسط افراد فوت شده اهدا میشود تهیه شده است. اما در خارج از کشور بیشتر مجبور هستند از بافتهای حیوانی استفاده کنند. از این رو محصولات ما به دلیل اینکه از بافت طبیعی بدن انسان نشات میگیرند نسبت به نمونههای صنعتی و حیوانی قرابت بسیار نزدیک تری با بافت انسان دارند در نتیجه بازسازی بافتها خیلی بهتر و اثربخشتر است.
انتهای پیام/