دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در روز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی؛

زیست بانک ۱۵ ساله شد؛ ذخیره منابع ژنتیکی ارزشمند برای تحقیقات

زیست بانک ۱۵ ساله شد؛ ذخیره منابع ژنتیکی ارزشمند برای تحقیقات
۱۵ سال است که از عمر زیست بانک که توسط محققان جهاددانشگاهی و به توصیه مقام معظم رهبری ایجاد شده می‌گذرد که تاکنون ۵۴ هزار نمونه زیستی در آن ذخیره شده است.
کد خبر : 840016

به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، ذخایر ژنتیکی و زیستی در توسعه تحقیقات و صنعت زیست فناوری، غذا، سلامت و توسعه اقتصادی تاثیر زیادی دارند از این رو، در ۱۵ فروردین سال ۱۳۸۶ نامه ای از سوی دفتر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به جهاد دانشگاهی مبنی بر راه اندازی زیست بانک جهت حفظ ذخایر زیستی و ژنتیکی در کشور ابلاغ شد که جهاد دانشگاهی هم در این راستا، مطالعات خود را برای راه اندازی زیست بانک آغاز کرد.

مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران با هدف گردآوری، تعیین هویت، کنترل کیفی، طبقه‌بندی، ثبت، نگهداری، تکثیر و توزیع انواع میکروارگانیسم‌ها و سلولهای قابل کشت و تجدید پذیر اعم از باکتری، قارچ، ویروس، دانه‌ها و سلولهای گیاهی و حیوانی و دی ان ای ژنومی و فرآورده‌های نوکلئوتیدی، توسط جهاد دانشگاهی تأسیس شد.

همچنین روز ۱۵ فروردین هر سال به نام «روز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی» نامگذاری شد و سال ۹۳ برای اولین بار، این روز ملی در تقویم به ثبت رسید.

با توجه به اینکه 15 سال از راه اندازی زیست بانک در کشور می گذرد از این رو درصدد بر آمدیم تا در خصوص این زیست بانک و نمونه های ذخیره شده آخرین گزارش را ارائه کنیم.

بر اساس آخرین آمار، در این زیست بانک، ۴ بانک سلولی جانوری، میکروارگانیسمها، DNA، داده های ژنتیکی و بانک گیاهی وجود دارد و نمونهه ای ژنتیکی در آنها ذخیره می شوند.

این نمونه ها در ۳۳ کلکسیون مختلف زیستی و با استانداردهای روز دنیا در پلتفرم جامعی به عنوان زیست بانک ملی کشور حفظ و نگهداری می شوند.

تاکنون بیش از ۵۴هزار نمونه زیستی در این ۴ بانک شناسایی و ذخیره سازی شده که علاوه بر تحقیق و توسعه می تواند در حوزه های کشاورزی تا تحقیقات پزشکی، صنعت و ... مورد استفاده قرار گیرند. همه مراکز آزمایشگاهی و تحقیقاتی و دانشگاهها که در زمینه زیست فناوری فعالیت می کنند جزو ذینفعان و بهره برداران از نمونه های زیستی زیست بانک هستند.

این منابع ژنتیکی ارزشمند، تقریبا تنها مرکزی در کشور است که وظیفه ذاتی و اصلی خود را ارائه سهل و ارزان نمونه های زیستی و خدمات تخصصی با کیفیت و تضمین شده به جامعه علمی و دانشگاهی قرار داده است.

 در حال حاضر از ۵ قاره دنیا نمونه های ارزشمند زیستی ذخیره شده در بانکهای زیستی مرکز ملی ذخایر ژنتیک و زیستی ایران وجود دارد.

از آنجایی که زیست بانک  در راستای شناسایی و ذخیره نمونه ها  با برنامه ریزی پیش می رود در صدد است نسل جدیدی از کلکسیونها را ایجاد کند.به واسطه ایجاد نسل جدید کلکسیون ها در زیست بانک، زمینه  استفاده از نمونه ها در صنعت،پزشکی، تشخیصی و... اتفاق خواهد افتاد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب