دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 فروردين 1402 - 13:06
در مطالعه اخیر دانشمندان؛

ارتباط دو ژن جدید با اسکیزوفرنی کشف شد

ارتباط دو ژن جدید با اسکیزوفرنی کشف شد
در پژوهش‌های جدید ارتباط دو ژن جدید با اسکیزوفرنی کشف شد که این یافته‌ها درک ما را از بیماری‌های مغزی افزایش می‌دهد و می‌تواند به اهداف درمانی جدید منجر شود.
کد خبر : 838979

به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، در پژوهش‌های جدید ارتباط دو ژن جدید با اسکیزوفرنی کشف شد. همچنین مشخص شد ژنی که قبلا مرتبط با اسکیزوفرنی شناخته شده بود، در واقع با اوتیسم مرتبط بوده است.

به گفته دانشمندان «این یافته‌ها درک ما را از بیماری‌های مغزی افزایش می‌دهد و می‌تواند به اهداف درمانی جدید منجر شود. نکته مهم این است که این اولین تحقیق شناخته شده‌ای است که خطر ابتلا به اسکیزوفرنی را در گروه‌های مختلف مردم بررسی می‌کند.»

نتایج این مطالعات نشان داد که تغییرات مضر نادر در پروتئین‌های ژنی خطر ابتلا به اسکیزوفرنی را در همه گروه ها افزایش می‌دهد. دانشمندان معتقد هستند که مانند بسیاری از بیماری‌های عصبی، علل دقیق اسکیزوفرنی متنوع، پیچیده و عمدتاً ناشناخته است. اگرچه به نظر می‌رسد ترکیبی از تغییرات ژنتیکی، محیطی و بیولوژیکی در مغز نقش مهمی در این امر داشته باشد.

«الکساندر چارنی»، روانپزشک ژنتیک دانشکده پزشکی ایکان در ایالات متحده و یکی از محققان این پژوهش می‌گوید: تحقیقات اخیر نشان داده است که افراد مبتلا به اسکیزوفرنی دارای انواع نادر کوتاه ‌کننده پروتئین (PTV) در میان ۱۰ ژن هستند. کوتاه ‌کننده‌های پروتئین تغییرات کد DNA هستند که می‌توانند یک ژن پروتئینی را بدون قطعات ضروری تولید کرده و عملکرد آن را مختل کنند.

در آخرین بررسی، دو ژن SRRM2 و AKAP11، از طریق مقایسه توالی ژنی افراد مبتلا به اسکیزوفرنی با افراد سالم از گروه‌های مختلف، شناسایی شدند. ژن سوم شناسایی شده در این مطالعه، PCLO بود. در قبل تشخیص بر این بود که این ژن سوم به اسکیزوفرنی مرتبط است، اما پژوهش‌ها نشان داد این ژن خطر ابتلا به اوتیسم را نیز افزایش می‌‍دهد.

به گفته چارنی «مشخص شده است که مؤلفه‌‌های ژنتیکی مشترک بین بیماری‌ها وجود دارد. از نظر بالینی، ژن‌ها می‌توانند در یک خانواده متفاوت به نظر برسند. نوع مشابه در همان خانواده ممکن است باعث اوتیسم در یک عضو خانواده و اسکیزوفرنی در دیگری شود. این ایده که یک ژن ظاهر متفاوتی دارد، برای ما بسیار جالب است، زیرا می‌تواند برای درمان افراد مفید باشد.»

«دونجینگ لیو»، پژوهشگر ارشد این مطالعات از دانشکده پزشکی معتقد است که «با تمرکز بر زیر مجموعه‌ای از ژن‌ها، آسیب رسان‌های نادری را کشف کردیم که به طور بالقوه می‌توانند در تولید داروهای جدید برای اسکیزوفرنی مفید باشند. با مطالعه افراد با پیشینه‌های اجدادی مختلف دریافتیم که انواع آسیب ‌رسان‌های نادر در ژن‌های محدود تکاملی، میزان مشابهی از خطر اسکیزوفرنی را در میان جمعیت‌های مختلف ایجاد می‌کند.»

لازم به یادآوری است؛ اسکیزوفرنی یک بیماری روانی شدید است که بر تفکر، احساس و رفتار تأثیر می‌گذارد. طبق آمار، معمولاً از اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع شده و حدود ۷ نفر از هر ۱۰۰۰ نفر را تحت تأثیر قرار می‌دهد. طبق آمار، این بیماری عمر فرد را تقریباً ۱۵ سال کوتاه می‌کند.

انتهای پیام/۱۱۰/

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب