ژن درمانی چگونه کودکان مبتلا به سرطان را از مرگ نجات میدهد؟
به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا،۱۵ فوریه به عنوان روز جهانی «کودکان مبتلا به سرطان» نامگذاری شده است.
متاسفانه هرساله بالغ بر۱۵۰۰۰۰ کودک مبتلا به سرطان شناخته میشوند و این بیماری مرزهای تمامی دنیا را درهم نوردیده و روی زندگی خانوادهها و جوامع بیشماری تاثیر گذاشته است. اما خبر خوش اینکه در صورت مراقبت و دسترسی به امکانات مناسب، تا ۸۰ درصد از کودکان مبتلا میتوانند بر این بیماری غلبه کرده و زندگی سالمی داشته باشند.
تمامی افراد مبتلا به سرطان مجبور به استفاده از روش درمانی شیمی درمانی هستند و بسیاری از موارد بهبود حاصل می شود ، اما در برخی از آنها مجبور به استفاده از درمانهای دیگری مانند پیوند مغز استخوان و یا استفاده از ژن درمانی میشویم.
ژندرمانی به روش کارتیسلتراپی، جدیدترین روش برای درمان سرطان در جهان است که با تلاش محققان ایرانی به مرحله نهایی رسیده است. مدلی که تنها ۴ الی ۵ سال از بهکارگیری آن در دنیا در کشورمان بومیسازی و به کار گرفته شد.
از این رو همزمان با روزجهانی سرطان کودکان با امیرعلی حمیدیه دبیر ستاد توسعه فناوریهای سلولهای بنیادی و رئیس بخش پیوند سلولهای بنیادی مرکز طبی کودکان گفتگو کردیم که در ادامه متن کامل آن را میخوانید:
رئیس بخش پیوند سلولهای بنیادی مرکز طبی کودکان درباره مسیری که از گذشته تا کنون برای درمان سرطان طی شده است گفت: سالها پیش ابتلای یک کودک به سرطان خون مساوی با مرگ آن کودک بود. اما با آمدن شیمی درمانی حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد بیماران بهبود مییافتند و ۶۰ تا ۷۰ شکست خوردگان روش شیمی درمانی با روش جدیدتر که پیوند سلولهای بنیادی خون ساز بود درمان میشدند. از میان این افراد حدود ۱۰ درصد از مبتلایان که با شیمی درمانی و پیوند بهبود پیدا نمیکردند که حالا و با استفاده از روش ژن درمانی یا کارتی سل تراپی شانس بهبودی سرطان خون در کودکان تا ۹۵_۹۶ درصد افزایش یافته است. همچنین امیدوارهستیم با توسعه این روش شانس بقای بیماران را به ۱۰ درصد برسانیم.
حمیدیه ادامه داد: اساتید ما رشته خون و سرطان کودکان را در ایران راه انداختند و همپای دنیا با استفاده از شیمی درمانی، رادیوتراپی، جراحی و... بسیاری از کودکان مبتلا به سرطان درمان شدند، اما این شامل همه کودکان نمیشد. بعد از آن توانستیم پیوند سلولهای بنیادی خون ساز را برای بیماران سرطانی راه اندازی کنیم. در نهایت پیوند سلولهای بنیادی خون ساز به کودکان مبتلا به سرطان برای اولین بار در سال ۱۳۸۶ در دانشگاه علوم پزشکی تهران توسط بنده راه اندازی شد و بعد از آن توسعه پیدا کرد به طوری که در چندین شهر ایران در حال انجام است.
وی افزود: بزرگترین و مجهزترین مرکزی که اکنون در ایران خدمات پیوند سلولهای بنیادی خون ساز را به کودکان ارائه میدهد مرکز طبی کودکان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران است.
حمیدیه اظهار داشت: موضوع سرطان به اینجا ختم نشد. دو سه سال است که در دنیا و از چند ماه پیش در ایران بحث استفاده از ژن درمانی در درمان سرطان مطرح شد این شیوه جدید و پیشرفته که شانس بقا را در بیماران مبتلا به سرطان افزایش میدهد.
وی در پایان گفت: ما تمام تلاشمان را در حوزه سرطان کودکان میکنیم و نیاز به گسترش تحقیق و توسعه در این حوزه داریم که این امر مقدور نیست مگر با حمایت نهادهای مربوطه و خیرین.
انتهای پیام/