دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 آذر 1401 - 15:32
آنا گزارش می‌دهد؛

از عجیب بودن هم‌زمانی مسمومیت دانشجویان دانشگاه‌ها تا تمهیدات صورت گرفته

از عجیب بودن هم‌زمانی مسمومیت دانشجویان دانشگاه‌ها تا تمهیدات صورت گرفته
مسمومیت دانشجویان برخی دانشگاه‌های کشور خبرساز شد که تمهیداتی از سوی دانشگاه‌ها من‌جمله بستن درب‌های سلف‌سرویس تا حصول نتیجه نمونه‌برداری‌ها، همچنین رسیدگی کامل پزشکی برای کاهش مشکلات گوارشی دانشجویان صورت گرفت.
کد خبر : 818350

گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، در هفته‌ای که گذشت، گزارش‌هایی از کانال‌های رسمی و غیررسمی مبنی بر مسمومیت غذایی دانشجویان در چند دانشگاه کشور منتشر شد. کیفیت تغذیه ارتباط مستقیم با سلامت دانشجویان دارد و در صورت نبود سلامت، منشأ نگرانی و اضطراب خانواده‌ها و دانشجویان می‌شود.

بر این اساس چهار دانشگاه شامل دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه خوارزمی البرز، دانشگاه صنعتی اصفهان و نیز دانشگاه صنعتی اراک در لیست مسمومیت غذایی قرار گرفتند. صحت‌وسقم این خبر، منشأ انتقال آن و تمهیدات صورت گرفته از سوی دانشگاه‌ها برای بهبود وضعیت سلامت بیماران را در گفت‌و‌گو با روسا یا معاونان دانشجویی واحد‌ها بررسی کردیم.

**واحدی: هیچ‌گونه مسمومیت غذایی در دانشجویان علامه مشاهده نشده است

دانشگاه علامه طباطبایی یکی از دانشگاه‌های نامبرده شده در لیست چهار دانشگاه کشور با مسمومیت غذایی بود. هرچند که در گفت‌وگو با معاون دانشجویی این دانشگاه خبر تکذیب شد. مهدی واحدی، معاون دانشجویی دانشگاه علامه طباطبائی در گفتگو با خبرنگار آنا می‌گوید: «اولاً اصل این خبر در رابطه با نام بردن از دانشگاه علامه در کنار سه دانشگاه دیگر تکذیب می‌کنیم. مسمومیت غذایی در سه دانشگاه صنعتی اراک، صنعتی اصفهان و خوارزمی کرج صحت داشته و اتفاق افتاده است، اما در دانشگاه علامه طباطبایی خیر. این اقدام برخی از خبرگزاری‌ها و کانال‌ها در فضای مجازی را کار رسانه‌ای غیرحرفه‌ای تلقی می‌کنیم. بی‌مهابا نام بردن از دانشگاه‌ها نگرانی در دل دانشجویان و خانواده‌های دانشجویان ایجاد می‌کند.»

وی می‌افزاید: «هیچ‌گونه گزارشی مبنی بر مسمومیت غذایی در روز‌های گذشته که مورد تأیید اداره تغذیه یا مرکز بهداشت دانشگاه علامه باشد اتفاق نیفتاده است. علائمی نیز که به‌صورت فردی ممکن است بروز کرده باش، به‌طورمعمول از بین ۴ هزار دانشجو اتفاقی معمول شاید چندنفری دچار سو هاضمه شده باشند، هرچند که گزارشی در این خصوص هم برای ما ارسال نشده است. منصوب کردن این امر به مسمومیت کلی امری غیرواقع است.»

مصر هستیم صفرتا صد ماجرا تعیین تکلیف شود 

واحدی با اشاره به اینکه روزی در دانشگاه علامه طباطبایی این خبر منعکس می‌شود که اساساً روز جمعه است، عنوان می‌کند: «دانشگاه در این روز به‌هیچ‌وجه پخت و توزیع غذا حتی برای دانشجویان خوابگاهی نداشته و ندارد. در دانشگاهی مانند دانشگاه صنعتی اصفهان بالغ‌بر ۶۰۰ دانشجو مسموم شده‌اند، با هر منشائی چه مسمومیت غذایی یا ویروسی باید کثرت در تعداد داشته باشد. این امر تاکنون در دانشگاه علامه طباطبایی اتفاق نیفتاده است.»

وی با بیان اینکه سیستم تغذیه دانشگاه علامه یکی از دستگاه‌های با نظارت و پایش بسیار جدی است، خاطرنشان می‌کند: «در تمام رستوران‌های دانشگاه ناظرینی وجود دارند که متخصص این حوزه هستند و مراقبت‌های جدی انجام می‌شود و در تهیه مواد اولیه با بالاترین درجه کیفی و ایمنی و مراقبت انجام می‌شود. در توزیع و پخش غذای نیز موارد رعایت بهداشت به‌طور کامل انجام می‌شود. اطمینان صددرصدی می‌دهیم که هیچ‌گونه مشاهده‌ای از مسمومیت دانشجویان در دانشگاه علامه وجود ندارد.»

**گنج بخش: دلیل مسمومیت دانشجویان خوارزمی هنوز مشخص نشده است

محمود گنج بخش، معاون دانشجویی دانشگاه خوارزمی در گفتگو با خبرنگار آموزش و پژوهش خبرگزاری آنا درباره بروز علائم بیماری دانشجویان می‌گوید: «در حال حاضر نمونه‌برداری‌های انسانی و مواد غذایی همراه با آب سلف‌سرویس برای بررسی‌های پزشکی توسط معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی دریافت شد و منتظر پاسخ آزمایش‌ها هستیم و هرگونه اظهارنظر و قضاوت در خصوص دلایل این اتفاق غیر کارشناسی است.»

وی می‌افزاید: «دانشجویان دانشگاه خوارزمی که در بیمارستان بستری‌شده بودند با تزریق سرم به‌سرعت به دانشگاه برگشته‌اند، اما ۲ نفر هنوز از بیمارستان کوثر مرخص نشده‌اند. همچنین نماینده دانشگاه خوارزمی در بیمارستان کوثر مستقر است تا رسیدگی فوری برای وضعیت حال دانشجویان داشته باشد.»

معاون دانشجویی دانشگاه خوارزمی با بیان اینکه گزارشی بر مبنای وخیم بودن حال دانشجویان دریافت نکرده‌ام، تأکید می‌کند: «مراجع صلاحیت‌دار باید دلیل بروز علائم بیماری دانشجویان را تأیید کنند و شبکه بهداشت باید گزارش‌ها را به استان البرز اعلام کند تا دریابیم که دلیل این مسئله چه عاملی بوده است. کارشناس مربوطه در سلف دانشگاه خوارزمی همچون گذشته مستقر است و ملاحظات خود را به‌خوبی انجام می‌دهد تا بتوانیم بهترین خدمات را در اختیار دانشجویان قرار دهیم.»

گنج بخش در خصوص اقدامات دانشگاه برای رسیدگی به دانشجویان بیمار اضافه می‌کند: «برای بیان چرایی این اتفاق باید گزارش پزشکی اعلام بشود؛ اما در جهت اقداماتی که ما باید برای درمان و اعزام آن‌ها به مراکز درمانی و مواردی که لازم بود انجام می‌دادیم کوتاهی صورت نگرفته است. روز گذشته ۱۲ آذر چند جلسه با گروه‌های مختلف دانشجویان داشتیم. درخواست‌های آن‌ها شنیده و دستورات لازم به بخش‌های مختلف داده شد تا نگرانی‌های دانشجویان برطرف بشود.»

**ضیایی: مشکلات گوارشی برخی دانشجویان دانشگاه صنعتی اصفهان به حداقل رسیده است

سعید مستأجران، مدیر روابط عمومی دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به اینکه از روز چهارشنبه تعدادی از دانشگاهیان که عمده آن‌ها دانشجو بودند در این مرکز با علائم بیماری گوارشی به مرکز بهداشت مراجعه کرده‌اند، می‌گوید: «در زمان حاضر تعداد آن‌ها کاهش‌یافته و این موضوع تحت کنترل است.»

«منشأ بیماری هنوز به‌طور یقین و دقیق مشخص نیست و بررسی‌ها و آزمایش‌ها برای آن ادامه دارد.» مستأجران با اشاره به این مسئله عنوان می‌کند: «اقدامات و پیش‌بینی‌های لازم در این زمینه صورت گرفته به‌عنوان‌مثال داروی موردنیاز در داروخانه دانشگاه تأمین و غذای سلف نیز با توجه به شرایط موجود، تغییر کرد.»

مراجع صلاحیت‌دار باید دلیل بروز علائم بیماری دانشجویان را تأیید کنند 

وی با اشاره به اینکه تعدادی از دانشجویان که نیاز به اقدامات درمانی بیشتر داشتند به بیمارستان نهم دی خمینی‌شهر منتقل شدند، تصریح می‌کند: «موضوعی که تاکنون قطعیت یافته این است که مشکلی درزمینهٔ آب وجود نداشته است.»

پژمان عقدک، سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در همین رابطه از مسمومیت ۳۰۰ دانشجو دانشگاه صنعتی اصفهان و مراجعه آن‌ها به مراکز درمانی دانشگاه صنعتی اصفهان و بیمارستان‌های شهید اشرفی و ۹ دی خمینی‌شهر خبر داده و می گوید: «تعداد زیادی دانشجویان دانشگاه صنعتی از روز چهارشنبه، دوم آذرماه، با علائم گوارشی همچون دل درد، دل پیچه، اسهال و درگیر شدند که تعداد زیادی از آنها در مرکز بهداشتی درمانی دانشگاه صنعتی اصفهان تحت درمان قرار گرفتند، حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ نفر مراجعه‌ کننده بودند که از این تعداد حدود ۶۵ نفر به بیمارستان‌های شهید اشرفی و ۹ دی خمینی شهر که نزدیک به دانشگاه صنعتی اصفهان است مراجعه کردند.»

وی با بیان اینکه از این تعداد دانشجویانی که مراجعه کردند حدود ۶۲ درمان سرپایی گرفتند و مرخص شدند، می افزاید: «به غیر از ۳ دانشجو که دو نفر از آنها بستری و درحال مایع درمانی هستند و یک نفر هم مشکل آپاندیس داشته و بستری و جراحی شده و تحت درمان است.»

سید علی‌محمد میر محمدی میبدی، رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان نیز با بیان اینکه مسئولین استان و تیم بهداشت شهرستان با حضور در دانشگاه از آب و مواد غذایی رستوران‌های متنوع دانشگاه نمونه‌برداری انجام دادند، می‌گوید: «از بیماران در محل‌های مختلف نمونه‌برداری شده است تا بتوانیم منبع اولیه بیماری شناسایی شود.»

رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان وضعیت دانشجویان مبتلا را روبه بهبود دانسته و تأکید می‌کند: «بیماری تحت کنترل است. بر اساس نظرات کارشناسان مرکز بهداشت و درمان، تصمیمات خوبی برای آینده سرو غذا در رستوران‌های مختلف دانشگاه اتخاذشده است.»

کاوه ضیایی، مدیر مرکز بهداشت و درمان دانشگاه صنعتی اصفهان نیز با تأکید بر این مسئله که تمامی اقدامات درمانی لازم و رسیدگی به مبتلایان به‌سرعت و دقت در حال انجام است، خاطرنشان می‌کند: «در بین افراد مبتلا، علائم شدید تا خفیف دیده‌شده است بااین‌حال وضعیت سلامتی دانشجویانی که تحت درمان قرارگرفته‌اند، رو به بهبود است. تمام امکانات و الزامات درمانی به دانشگاهیان در حال انجام است و جای نگرانی برای دانشجویان و خانواده‌های گرامی وجود ندارد.»

بیشتر بخوانید:

**مجدی فر: سلف‌سرویس دانشگاه اراک تا انتشار نتیجه علت مسمومیت دانشجویان بسته شد

در ساعات پایانی پنج‌شنبه‌شب شورای صنفی دانشجویان کشور از مسمومیت برخی از دانشجویان دانشگاه صنعتی اراک خبر داد و تأکید کرد که دانشجویان این دانشگاه نیز پس از استفاده از غذای دانشگاه دچار مسمومیت با علائمی نظیر بدن‌درد، اسهال و استفراغ شده‌اند. وضعیت مسمومیت دانشجویان در حدی است که تعدادی از دانشجویان از خوابگاه‌های دانشجویی به بیمارستان منتقل‌شده‌اند.»

سعید مجدی فر، معاون دانشجویی دانشگاه صنعتی اراک ضمن تأیید بروز علائم بیماری و مراجعه دانشجویان به بیمارستان این شهر به خبرنگار آنا می‌گوید: «هنوز منشأ بروز آن مشخص نشده است، اینکه منشأ اصلی چه بوده است در دست بررسی است و اظهارنظر با دانشگاه علوم پزشکی، اداره بهداشت و اداره دامپزشکی به‌عنوان مراجع رسمی اظهارنظر است نمونه‌برداری‌ها از سوی کارشناسان اداره دامپزشکی در خوابگاه، سلف‌سرویس و نیز انبار مواد غذایی و نیز آب، انجام‌شده که تا فردا منتشر خواهد شد. این احتمال را داده‌ایم که اگر مشکل از سلف‌سرویس است، جلوی آن گرفته شود تا زمانی که نتیجه آزمایش‌ها رسمی منتشر شود و خیالمان از بابت اینکه منشأ تقصیر متوجه ما نیست، جمع شود تا به حالت قبل برگردیم. تا زمانی که گزارش نمونه‌برداری منتشر نشود از اظهارنظر غیررسمی خودداری می‌کنیم و از نتایج گزارش مراجع رسمی تبعیت می‌کنیم.»

وی در رابطه با آمار تعداد دانشجویان مراجعه‌کننده به بیمارستان با بیان اینکه مرکز بهداشت در حال آمارگیری از تمامی دانشجویان به شکل خود اظهاری است، اما تاکنون تعداد آن‌ها رسماً اعلام‌نشده است عنوان می‌کند: «آماری که تا این لحظه در دست داریم علائم در دانشجویان خوابگاهی ورود کرده علائمی مانند اسهال، دل‌پیچه، بدن‌درد و البته استفراغ به‌صورت کمتر دیده می‌شود، تا دیروز ۱۱۰ نفر به بیمارستان مراجعه کردند که از این نفرات تعدادی مراجعات تکراری دارند، دانشجویی که روز چهارشنبه برای دریافت سرم مراجعه کرده است روز پنجشنبه نیز با علائم مشابه مجدداً به بیمارستان مراجعه کرده است. به بیمارستان‌های اراک نیز ۱۱۰ نفر مراجعه کردند تعدادی از دانشجویان نیز برای مداوا به شهر‌های خود رفته‌اند.»

نام بردن بی‌مهابا از دانشگاه‌ها نگرانی در دل دانشجویان و خانواده‌های دانشجویان ایجاد می‌کند

دانشگاه صنعتی اراک برای روشن شدن همه وجوه این اتفاق با دستگاه‌ها همکاری کرده است. معاون دانشجویی این دانشگاه ادامه می‌دهد: «مصر هستیم صفرتا صد ماجرا تعیین تکلیف شود در این راستا در حال رعایت کردن یکسری پروتکل‌های بهداشتی هستیم و حالت بدبینانه را در نظر گرفتیم که نکند مشکل از ما باشد در همین راستا از دیروز که غذا به دانشجویان داده شد، سلف‌سرویس را بستیم، مواد غذایی که از قبل بوده استفاده نکردیم و مواد غذایی تازه و گرم از بازار خریداری‌شده و فویل آلومینیومی با قاشق یک‌بارمصرف استفاده می‌شود در حال حاضر در یک حالت خاص غذا را توزیع می‌کنیم پیش‌ازاین غذا را در خوابگاه توزیع نمی‌کردیم، اما به دلیل اینکه بعضی از دانشجویان به دلیل علائم گوارشی هنوز درگیر بیماری‌اند.»

وی در رابطه بااینکه چه تعدادی از دانشجویان و کدام قشر بیشتر درگیر شدند، عنوان می‌کند: «بیشتر دانشجویان خوابگاهی دانشگاهمان درگیر شدند که اخبار مرتبط با آن در کانال‌های داخلی دانشگاه منتشرشده، اما در خبرگزاری‌ها منعکس نشده است. تمام‌مسیری که از روز مسمومیت تا امروز طی شده در کانال داخلی دانشگاه به سمع و نظر عموم دانشگاهیان رسیده است. اینکه چه پروتکل‌هایی را رعایت کرده‌ایم و منتظر اعلام نتایج آزمایش‌ها هستیم. اما هیچ‌کدام از خبرگزاری‌ها پیگیر نتایج نمونه‌برداری‌ها یا وضعیت دانشجویان نبوده و خبرگزاری آنا اولین خبرگزاری است که پیگیر وضعیت شده است.»

با همکاری دانشگاه علوم پزشکی برای دانشجویانی که از شهر‌های دور به اراک آمده‌اند، پزشک در خوابگاه برای ویزیت حضور پیداکرده است. وی دراین‌باره اظهار می‌کند: «علاوه بر معاینه، دارو تهیه کردیم و با توجه به رژیم غذایی که دانشگاه علوم پزشکی داده بعضی از غذا‌ها را برای دانشجویان حذف کردیم مثلاً نباید غذای کبابی بدهید و خورشتی شود.»

در هفته‌ای که گذشت، علاوه بر دانشگاه صنعتی اراک، گزارش مسمومیت در سه دانشگاه دیگر کشور نیز منتشر شد. به باور مجدی فر، اینکه چنینی اتفاقی به‌طور هم‌زمان در چند دانشگاه رخ می‌دهد عجیب است و دراین‌باره می‌گوید: «قابل‌باور نیست که ۴ آشپز هم‌زمان باهم در یک‌زمان اشتباه کنند و اصرار داریم بدانیم منشأ اصلی مشکل چیست و نباید این اتفاقات بیفتد و اگر عمدی از سمتی اتفاق افتاده باید متوجه عواقب کار شوند و نباید به شکل دومینو ادامه‌دار شود و نباید دانشگاه‌های دیگر نیز درگیر شوند. با توجه به اینکه اوضاع از حالت عادی خارج‌شده است باید سریعاً نهاد‌های نظارتی ورود کنند.»

وی خاطرنشان می‌کند: «اگر یک‌زمانی فقط یک دانشگاه درگیر مسئله‌ای می‌شود و دانشگاه‌های دیگر درگیر نیستند قطعاً اشتباهی در آن دانشگاه رخ‌داده است. چهارشنبه‌شب هم‌زمان با پیک مراجعان دانشگاه اراک به بیمارستان است و هم‌زمان نیز دانشگاه خوارزمی کرج درگیر می‌شود و درگیری در یک‌زمان در دو دانشگاه جای تعجب دارد امیدوارم این مسئله زودتر حل شود و تلاش کرده‌ایم دانشجویانمان در صحت و آرامش باشند.»

**اطلاعیه سازمان امور دانشجویان در خصوص بیماری گوارشی دانشجویان دانشگاه‌ها

گفتنی است، سازمان امور دانشجویان نیز امروز یکشنبه ۱۳ آذرماه ۱۴۰۱ در خصوص بیماری گوارشی دانشجویان دانشگاه‌های صنعتی اصفهان، صنعتی اراک و خوارزمی اطلاعیه‌ای صادر کرد؛ که در آن نظر به اهمیت سلامت دانشجویان، از سازمان امور دانشجویان به عنوان حامی حقوق مادی و معنوی دانشجویان نامبرده که از ابتدای بروز این بیماری، اقدامات نظارتی و پیگیری مسائل بوجود آمده را در این دانشگاه‌ها دنبال نموده و تا حصول نتیجه نیز ادامه خواهد داد.

منشأ بیماری هنوز به‌طور یقین و دقیق مشخص نیست 

با پیگیری‌های انجام شده اقدامات نخستین، اعم از آزمایش‌های مختلف از آب آشامیدنی و غذای دانشجویان و همچنین نمونه برداری‌های انسانی صورت گرفته است که نتایج آن در دست بررسی است.

این سازمان با تشکیل کمیته‌ای متشکل از کارشناسان و متخصصان مرتبط ضمن بررسی همه جانبه و بازدید میدانی از دانشگاه‌های مذکور، برنامه ریزی و اقدامات لازم را انجام خواهد داد؛ لذا هم‌اکنون شرایط دانشگاه‌ها در حالت پایدار بوده و همکاران ما با هماهنگی دانشگاه علوم پزشکی بر تمامی فرایند‌های تهیه، طبخ و توزیع غذا نظارت دارند.

در همین راستا، با توجه به فصل پاییز و شیوع بیماری‌های فصلی از جمله مشکلات گوارشی و ویروسی، سازمان امور دانشجویان به دانشگاهیان محترم و خانواده گرانقدر دانشجویان ضمن تأکید بر حفظ آرامش و عدم توجه به شایعات، این اطمینان را می‌دهد که متخصصان حوزه سلامت و مسئولین دانشگاه‌ها در تلاش هستند تا ضمن جلوگیری از تکرار اینگونه اتفاقات با جدیت پیگیر علل و عوامل این حادثه باشند.


محمد اصولی هلان

انتهای پیام/۴۱۶۷/

انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۱ نظر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
يکشنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۱ - ۱۷:۴۴
۰
دانشگاه صنعتی اصفهان داخل خمینی شهر هست و طبیعیست که بیماران این دانشگاه را به بیمارستان های این شهر ارجاع بدن.
گوشتیران
قالیشویی ادیب