دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 ارديبهشت 1395 - 15:52

سنایی: بانک مشترک ایران- روسیه احداث می‌شود

سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو گفت: «مذاکرات برای تاسیس بانک ایران و روسیه جریان دارد، پیشرفت‌هایی حاصل شده و دستاوردهای معینی داشته است، اما انتظارها را برآورده نمی‌کند.»
کد خبر : 81613

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری آنا، مهدیسنایی در گفت و گو روزنامه کامرسانت چاپ مسکو در پاسخ به این پرسش که آیا همکاری تنگاتنگ بین ایران و روسیه امتیازهایی را برای شرکت‌های روسی خواهد شد و آیا می‌توانند به وضعیت شرکای راهبردی امید داشته باشند؟، گفت: «مقام‌های مسئول ایرانی علاقمند به حضور شرکت‌های روسیه دربازار ایران هستند و ویژگی روابط دو کشور تحقق این حضور کمک خواهد کرد، ولی فقط تمایل رهبران دو کشور کافی نیست.»


وی افزود: «نخست لازم است، شرکت‌های روسی وقت را هدر ندهند و با استفاده از فرصت و بر مبنای رقابت فعالیت را در بازار ایران آغاز کنند. در مرحله دوم، نهادهای بروکراسی دو کشور باید به اجرای توافقنامه‌ها و تحقق اراده رهبران کمک کنند. ما بطور جدی جهت رفع موانعی که در این زمینه وجود دارد فعالیت می‌کنیم.»


سنایی گفت: «طی 10 سال اخیر روسیه تجارب زیادی در برخی از عرصه‌های صنعتی ایران نظیر احداث نیروگاه‌های اتمی و حرارتی، نوسازی راه‌آهن و برخی شاخه‌های صنایع معدن، کسب کرده و می‌تواند از این امتیازها بهره ببرد. ارتباط‌های سیاسی ایران و روسیه در زمینه‌های مختلف دو جانبه، منطقه‌‌ای و بین‌المللی توسعه و تحکیم یافته‌است که بی‌تردید، این امر پایه و مبنای مساعد فعالیت سازمان‌های صنعتی، اقتصادی و مالی روسی و ایرانی بشمار می‌رود که می‌‌توانند ازاین فرصت استفاده کرده و حضور خود را در کشورهای مقابل توسعه دهند.»


وی ادامه داد: «آشنایی کم با بازارهای یکدیگر و برخی سوء تفاهم‌هایی که نشات گرفته از تفاوت درک از تجارت است، هر از گاهی به تاخیر در کار منجر می‌شود. ضمنا بیش از دو دهه از زمانی که دو کشور تجربه همکاری جدیدی را کسب کردند، گذشته است و اکنون هر طرف نیروی انسانی و امکانات لازم را برای غلبه بر این مشکلات دارد.»


خبرنگار کامرسانت پرسید: «تا جایی که اطلاعات هست، در تمام طرح‌های بزرگ مورد بحث با شرکت‌های روسی، طرف ایرانی اصرار بر اخذ وام از روسیه یا بانک های روسی دارد. آیا صحیح است که آنها ملزم به پوشش 90% هزینه طرح‌ها هستند، درمورد چه مبالغی صحبت می شود، چنین رویکردی برای تمام سرمایه‌گذاران خارجی عمومیت دارد و آیا درمورد گزینه‌هایی که درآن نفت به مثابه تضمین وام عمل می‌کند، گفت‌وگو می شود؟»


سنایی گفت: «یکی از مشکل‌ترین مسائل در همکاری‌های اقتصادی دو کشور تامین مالی طرح‌ها است. خوشبختانه در سال‌های اخیر بخشی از این مشکلات حل و فصل شد و خط اعتباری به‌وجود آمد. برپایه اظهارات مقا‌م‌های رسمی روسیه، مبلغ این خط اعتباری برابر با پنج میلیارد دلار و قسط نخست 2/2 میلیارد دلار است.»


وی ادامه داد: «توافقنامه‌های ایجاد خط اعتباری هنگام سفر رئیس‌جمهوری روسیه به ایران امضا شد و در نظر است در راستای برقی شدن راه آهن گرمسار – اینچه برون و احداث چهار نیروگاه حرارتی در بندرعباس استفاده شود. با وجود خط اعتباری، تحقق برخی طرح‌های روسیه در ایران تسریع خواهد شد.»


سنایی خاطرنشان کرد: «همزمان ایران و روسیه مذاکرات مفیدی را در خصوص موضوع انرژی انجام دادند. گفت‌وگوها بین شرکت‌های بزرگ روسی و طرف ایرانی امیدوار کننده است و طرفین پیش می‌روند که امیدواریم در آینده‌ای نزدیک شاهد نتایج خوبی در این زمینه باشیم.»


سفیر جمهوری اسلامی درباره تاسیس بانک ایران – روسیه خاطرنشان کرد: «مذاکرات برای تاسیس این بانک جریان دارد، پیشرفت‌هایی حاصل شده و دستاوردهای معینی داشته است، اما انتظارها را برآورده نمی‌کند. از یک سو، بین نظام‌های بانکی دوکشور تفاوت‌هایی وجود دارد، بانک مرکزی روسیه علی رغم بانک مرکزی ایران بانک کارگزار نیست و تنها در زمینه نظارت و سیاستگذاری عمل می‌کند.»


وی ادامه داد: «از طرف دیگر، بانک های بزرگ روسیه چندی پیش و فقط پس از لغو تحریم‌ها با ایران شروع بکار کردند. انتظار داریم که بانک‌های بزرگ دوکشور بزودی همکاری‌های متقابل را آغاز کنند. امیدوارم بانک مرکزی دوکشور اقدام‌های موثری را برای تبدیل ارزهای ملی اتخاذ کنند. مشکل نقل و انتقال و حواله‌های بانکی اکنون یکی از موانع اصلی توسعه و گسترش ارتباطات اقتصادی و تجاری دو کشور محسوب می‌شود.»


سنایی همچنین در زمینه بررسی مجدد قرارداد احداث راه آهن و چهار نیروگاه حرارتی در ایران، اظهار کرد: «درخصوص میزان هزینه توافقنامه‌ها هیچ اختلاف‌نظری وجود ندارد و فقط موضوع میزان حضور تعدادی از پیمانکاران و شرکت‌کنندگان در زمینه طراحی و مسائل مشابه دیگر بود که در خصوص تمام مسائل از جمله حتی میزان حضور طرفین در طرح‌های مختلف توافق و در نهایت تصمیم گرفته شد این سند در چارچوب همایش استانداران امضا شود.»


همکاری ایران و روسیه در فردو


سفیر جمهوری اسلامی در پاسخ به این پرسش که آیا ایران گسترش طیف کشورهایی که در تولید انرژی هسته ای صلح آمیزکار می کنند را محسوب می کند و آیا لغو تحریم ها بر روند کار برروی نیروگاه اتمی بوشهر – 2 تاثیر گذار است؟ اظهار کرد: «تحریم‌ها مشکلات احداث نیروگاه اتمی بوشهر – 1 را بیشتر کرد که یکی از عوامل به درازا کشیدن مدت احداث نیروگاه به‌حساب می‌آمدند.»


سنایی گفت: «واضح است که لغو تحریم‌ها تاثیر مثبتی بر سرعت احداث نیروگاه بوشهر – 2 خواهد گذاشت و به همین خاطر این نیروگاه در زمان کوتاه‌تری ساخته خواهد شد. اکنون توافق برسر مسائل فنی انجام می گیرد که امیدوارم بزودی شاهد آغاز ساخت نیروگاه دوم باشیم. افزون بر این، ایران طرحی را برای همکاری مشترک در فردو که اکنون درمرحله آماده‌سازی است دارد. »


.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب