در آمد میلیونی کودکان متکدی/ استثمار کودک و بازی با احساسات مردم
به گزارش گروه جامعه خبرگزاری آنا، زهرا اردشیری_دستان چرکمرده و کوچکش رو گذاشت روی دستان زن مسافر و گفت: خاله گل بخر؛ راننده سرش داد زد: خانم گل نمیخواد، برو عقب. دختربچه گفت: آگه نخواد خودش میگه. راننده گفت: این بچهها خیلی پررو شدن. نگاهش پر از التماس است.زن مسافر گفت گل نمیخواهم، دختر بچه گفت پس کمک کن. راننده عصبانی گفت : خوب بلد شدند کاسبی کنند. دختر بچه شروع به گریه کرد. زن مسافر سریع پولی از کیفش درآورد و به سمت دختر گرفت. دختر بچه گل فروش هم اشکهایش را پاک کرد و رفت سراغ ماشین بعدی! به این کودکان کمک کنیم یا نه؟ سرنوشت آنها چه میشود؟ بعید است این سؤالات تا به حال با دیدن یک کودک کار از ذهن شما نگذشته باشد.روز گذشته آماری در رابطه با درآمد این کودکان اعلام شد. طبق گفته مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی کودکان متکدی ماهیانه درآمدی بین ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلیون تومانی دارند. جامعه شناسان میگویند کمک مالی به کودکان کار موجب تثبیت وضعیت کودک میشود.
امان الله قرایی مقدم جامعه شناس در رابطه با تکدی گری کودکان به آنا میگوید: سه مقوله درباره تکدی گری کودکان وجود دارد. کودکانی که در جمع آوری زبالهها برای پیمانکاران کار میکنند که وظیفه شهرداری است که در این ارتباط به این قضیه قطعاً ورود کند، چون همه پیمانکاران با شهرداری در ارتباط هستند، دسته دوم کودکانی که تکدی گری میکنند که در این بخش نیز معاونت کار وزارت رفاه و سازمان تأمین اجتماعی باید ورود کند و بخشی از کودکان هم که سیستمهای حمایتی مانند سازمان بهزیستی وظیفه حمایت آنها را دارد و سازمان بهزیستی در حوزه نگهداری و توانمند سازی کودکانی که کودکان کار محسوب میشوند باید انجام وظیفه کند تا این چرخه قطع شود.
قرایی مقدم ادامه میدهد: در کشور ما بیشتر در بحث زباله گردی و تکدی گری کودکان در قالب کودکان کار فعالیت دارند که علاوه بر آسیب جسمی که به آنها وارد میکند از لحاظ رشد اجتماعی و رشد روحی و روانی هم دچار آسیب میشوند.وی با بیان اینکه تکدی گری و زباله گردی کودکان کار در حال حاضر نه تنها به عنوان آسیب مطرح است در آینده هم پیامدهایی خواهد داشت و جامعه را با آسیبهای متعددی، چون بزه، قتل و دزدی که پیامد آینده کودکان کار خیابانی است مواجه میکند.
این جامعه شناس با تاکید بر اهمیت و ضرورت تغییر نگرش و رویکرد مردم در کمک کردن به کودکان کار ادامه میدهد: یکی از مشکلات اساسی که اکنون با آن مواجه هستیم نوع نگرش جامعه نسبت به کودکان کار است که اگر مردم به کودک کار سر چهار راه پول ندهند و بدانند که دادن پول نه تنها کمک به وضع اقتصادی کودک نمیکند بلکه موجب تثبیت وضعیت کودک میشود بخشی از مشکل حل خواهد شد چرا که اگر امروز کودکی پول و درآمد به سادگی در اختیارش قرار بگیرد. باعث میشود کودک بعدی هم وارد کار کند.
او در بخشی دیگر از صحبتهایش به آنا میگوید تکدی گری یک آسیب اجتماعی است و عوامل مختلفی دست به دست هم میدهند تا یک آسیب شکل بگیرد و مهمترین عاملی که باعث میشود کودکان در این چرخه قرار بگیرند نیاز اقتصادی است.
کودکان کار تا ۱۵۰ میلیون درآمد دارند
روز گذشته مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی گفت: کودکانی که به عنوان کودکان کار و خیابانی از سوی سرشبکهها و باندها و برخی از خانوادهها استثمار میشوند، ماهیانه درآمدی بین ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلیون تومانی را دارند که رقم بسیار قابل توجهی است.
احمد احمدی صدر مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی در حاشیه برگزاری جشن گلهای بهشت محمد به مناسبت روز ملی کودک که با حضور بیش از یک هزار نفر از کودکان کار در سالن همایشهای برج میلاد برگزار شد، درباره ساماندهی کودکان کار و خیابانی اظهار کرد: در مسئله کودکان کار باید به چند مسئله توجه شود؛ اول اینکه از ورود اتباع خارجی جلوگیری به عمل آید و اگر خانوادهای فرزند خود را وادار به کار میکند، برخورد شود ضمن اینکه باید با شبکههای استثمارگر و باندهای کودک کار و خیابانی نیز برخورد جدی شود.
وی تصریح کرد: قانون برخورد با چنین افرادی را مشخص و متولی آنها نیز تعیین شده است؛ چنانچه با موارد اشاره شده از جمله از ورود اتباع خارجی به شهر جلوگیری به عمل آید و با شبکههای استثمارگر برخورد شود، قطعاً ما شاهد کاهش تعداد کودکان کار و خیابانی در سر چهارراهها و معابر خواهیم بود البته در کنار این موضوع باید به مسائل اقتصادی و فقر خانوادهها نیز توجه ویژه شود تا همه اتفاقات دست به دست هم داده تا شاهد کاهش کودکان کار و خیابانی در سطح شهر باشیم.
مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران با بیان اینکه اعتقاد ما این است باید توجه ویژهای به استعداد نهفتهای در چنین کودکانی شود، گفت: چنانچه به شخصیت آنها توجه شود و استعداد نهفته آنها شکوفا شود، این افراد میتوانند جزو نخبگان و ذخایر آینده کشور باشند؛ در همین ارتباط سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی طرحی در خصوص استعدادیابی، آموزشی و تربیتی ویژه این کودکان در دستور کار خود قرار داده است.
احمدی صدر با انتقاد از اینکه طرح ساماندهی کودکان کار خیابانی در سالهای اخیر موفقیت آنچنانی را کسب نکرده است، تصریح کرد: ما به اجرای این طرح اعتقادی نداریم چرا که اگر قرار بود اتفاقی در این حوزه رخ میداد باید طی ۳۲ مرحله از آن شاهد کاهش کودکان کار و خیابانی میبودیم، اما به هر ترتیب این طرح، موفق نبوده است.
وی گفت: باید شرایطی فراهم شود تا این کودکان در محیطهای آموزشی و تفریحی حضور داشته باشند و این سؤال مطرح میشود که چه تعداد از مجموعههای تفریحی و ورزشی از جمله استخرها برای این کودکان به صورت رایگان ارائه خدمت میکنند؟
مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران متذکر شد: در حال حاضر ۳۰ مرکز از سوی سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری جهت اجرای طرح تربیتی، آموزشی و استعدادیابی فعالیت خود را آغاز کردهاند؛ کودکانی که به عنوان کودکان کار و خیابانی از سوی سرشبکهها و باندها و برخی از خانوادهها استثمار میشوند، ماهیانه درآمدی بین ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلیون تومانی را دارند که رقم بسیار قابل توجهی است البته برخی از خانوادهها نیز ۵ تا ۶ فرزند دارند که بالطبع بهکارگیری آنها تحت عنوان کودک کار و خیابانی درآمد بسیار بیشتر از ارقام اشاره شده را در ماه خواهند داشت.
احمدی صدر یادآور شد: در کل برای کاهش تعداد کودکان کار و خیابانی در سطح شهر و معابر و چهارراهها باید چند کار اساسی را انجام داد؛ ابتدا اینکه از ورود اتباع جلوگیری به عمل آید، دوم اینکه با خانوادهها و سرشبکههایی که کودکان را استثمار میکنند، جلوگیری شود و در ادامه نیز باید شرایط استعدادیابی برای چنین افرادی را فراهم کرد.
وی تصریح کرد: انشاءالله تا پایان سال ۱۴۰۱ اتفاق جدیدی در حوزه کودکان کار و خیابانی در شهر تهران رقم خواهد خورد.
کمک کنیم یا نه؟
هر چند احساسات اکثر مردم اجازه نمیدهد از کنار این بچهها با بی خیالی عبور کنیم. اما برای آینده خود این کودکان بهتر است از کمک مالی خودداری کنیم. به گفته جامعه شناسان کمک کردن تعداد این کودکان را بیشتر میکند و در آینده آمار بزهکاری، دزدی و انحرافات اخلاقی در این کودکان افزایش پیدا میکند.
انتهای پیام/