توسعه منظومه ماهوارهای ایرانی با بهکارگیری ماهوارههای مینی و میکرو
به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، از زمانی که بشر برای اولین بار ماشین تحقیقاتی را به فضا فرستاد تغییرات گستردهای در صنعت فضایی ایجاد شده است و اکنون ماهوارهها و کاوشگر تحقیقاتی اطلاعات دقیق و با جزئیات وسیعی را به زمین مخابره میشود. به اذعان کارشناسان حالا بشر در جایگاهی قرار گرفته که اطلاعات دانشمندان از اجرام کیهانی به مراتب بیشتر از تحولاتی است که در اعماق اقیانوسها به وقوع میپیوندد.
باتوجه به رقابت فضایی شکل گرفته در سراسر دنیا سازمانهای فضایی در کشورهای مختلف میکوشند با بومیسازی فناوریهای فضایی و یا همکاری با مراکز تحقیقاتی پیشگام در صنعت فضایی توانایی تحقیقاتی خود در خارج از کره زمین ارتقا داده و از این طریق سرویسهای متنوعی را به کسبوکارها و صنایع مختلف ارائه دهند. البته در مسیر توسعه صنعت فضایی چالشهای متعددی وجود دارد که یکی از مهمترین آنها تأمین منابع مالی لازم برای ساخت ماهواره و کاوشگر است.
بیشتر بخوانید:
پرتاب یک ماهواره ایرانی به فضا در پاییز/ وضعیت صنعت فضایی کشور از لحاظ اپراتوری مطلوب نیست
به منظور کاهش زمان و هزینه پروژههای فضایی، طراحی و تولید ماهوارههای کوچک و سبک بیش از گذشته مورد توجه سازمانهای فضایی قرار گرفته است. از طرفی تغییر سیاست دولتها در تسلط حاکمیت بر صنعت فضایی موجب افزایش انگیزه استارتآپها و دانشبنیانهای این حوزه برای طراحی و تولید ماهوارههای کوچک و سبک شده است. در صنعت فضایی ماهوارههایی با ابعاد ۱۰x۱۰x۱۰ سانتیمتر و وزن در حدود یک کیلوگرم با نام ماهوارههای مکعبی یا کیوبست شناخته میشود. این دسته از ماهوارهها به شدت مورد توجه بخش خصوصی صنعت فضایی قرار دارد و برای اجرای پروژه منظومههای ماهوارهای بهکارگیری میشوند.
پروژه اینترنت ماهوارهای در حال حاضر توسط برخی از شرکتهای دنیا از قبیل اسپیسایکس و بلواورجین دنبال میشود. در جریان راهاندازی کامل یک منظومه ماهوارهای تعداد زیادی ماهواره به فضا پرتاب شده و شبکهای یکپارچه از ارتباطات ماهوارهای را مدار زمین ایجاد میشود. چنین شبکهای امکان ارائه سرویسهای متنوع ارتباطی به تمامی نقاط کره زمین را مهیا میسازد و کاربران در هر منطقهای از جهان به راحتی میتوانند به این شبکه متصل شوند. باتوجه به اهمیت بالا پروژه منظومه ماهوارهای سازمان فضایی ایران نیز برای راهاندازی منظومه ماهوارهای بومی برنامهریزی کرده و به گفته مرتضی براری، رئیس سابق سازمان فضایی ایران «با توجه به اینکه منظومههای ماهوارهای عمدتاً در مدار لئو به ارائه سرویس میپردازند و توانمندی دستیابی به مدار لئو نیز در کشور در حال تثبیت است، برای طراحی و ساخت منظومه ماهوارهای نیز اقدامات اولیه انجام شده و هماکنون اولین هلدینگ متشکل از بخش خصوصی در این حوزه تشکیل شده است. همچنین قانون ارائه خدمات بهوسیله منظومهها در کشور تدوین و برای نهادهای مختلف قانونگذاری داخلی و بینالمللی در حوزه فضایی ارسال شده است.»
استفاده از ماهوارههای مینی و میکرو در منظومه ماهوارهای ایرانی
حسن سالاریه، معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فضایی ایران درباره پروژه منظومه ماهوارهای ایرانی به خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا میگوید « در این راستا پروژه منظومه ماهوارههای سنجشی و مخابراتی از سوی سازمان فضایی ایران دنبال میشود. در منظومههای ماهوارهای لزوماً از ماهوارههای کیوبست استفاده نمیشود.»
سالاریه ادامه میدهد « در منظومه ماهوارهای مخابراتی از ماهوارههای سنگینترین نسبت به ماهوارههای کیوبست استفاده میشود. در منظومه ماهوارهای مخابراتی از ماهوارههایی در اوزان میکرو و مینی استفاده میشود. قاعدتاً در منظومههای ماهوارهای ایرانی نیز از ماهوارههای میکرو و مینی استفاده میشود.»
انتهای پیام/4144
انتهای پیام/