پرونده هستهای ارتباطی به تحولات منطقه ندارد/ عربستان متوجه نقش همکاری منطقهای در تأمین امنیت خود شده است
ابوالفضل ظهرهوند تحلیلگر منطقه در گفتوگو با گروه جهان خبرگزاری آنا، در خصوص اینکه اگر برجام به تصویب نرسد چه تحولاتی برای ایران در منطقه پیش میآید بیان کرد: به اعتقاد من، برجام ارتباطی به تحولات منطقه ندارد. به دلیل اینکه در برجامی که پیشبینی میشود، شاید با موافقت طرفین همراه باشد و فقط بر روی موضوع هستهای مذاکره میکنیم. یعنی گفتوگو بر سر مسائل منطقهای و مسائل دفاعی بههیچعنوان نه در دستور کار بوده و نه ایران اجازه میدهد که در مذاکره وارد شود و فقط مسائل هستهای مطرح میشود و برای همین اگر بخواهیم ارزیابی کنیم به تحولات داخلی در حوزه اقتصادی، قیمت ارز و... منحصر میشود. اگر هم توافقی صورت گیرد شاید در یک بازه زمانی کوتاهی 20 درصد کاهش ارزش ارز را داشته باشیم ولی دوباره قیمتها به سمت بالا میرود.
وی تصریح کرد: در موضوع منطقهای تحول خاصی شامل حال ایران نمیشود، اما در مسئله داخلی ورود ۷ میلیارد دلاری که در کره جنوبی بلوکه است در این چهارچوب بازخواهد شد. همچنین ایران میتواند ۵۰ میلیون بشکه نفت بهصورت آزمایشی بفروشد و پولش را بگیرد که این عرضه دلار را بیشتر میکند و باعث میشود تا حدودی آرامش بیشتری به اقتصاد وارد شود ولی در حوزه منطقهای بههیچعنوان و در حوزه داخلی هم اتفاق آنچنانی نخواهد افتاد و فقط در رفتارهای سفتهبازانه و مسئله جنبههای روانی که در بازار ارز و طلا وجود دارد، یک شوک اولیه وارد میشود که ۱۰ الی ۱۵ درصد قیمت پایین میآید ولی دوباره حالت عادی پیدا میکند. ما باید مسئله داخلیمان را حل کنیم.
روابط ایران و عربستان
این تحلیلگر در پاسخ به این پرسش که ازسرگیری روابط ایران و عربستان آیا منوط به توافق هستهای است؟ گفت: به نظر من، گره نخورده است. عربستان سعودی نیز مسئله خودش را بهصورت مستقیم به آمریکا گره نزده است. در این شرایط که اروپاییها و آمریکاییها نیاز به نفت عربستان دارند و یا نمیخواهند که عربستان ارتباط فعالی با روسیه یا چین داشته باشد میبینیم که عربستان نفتش را به چین صادر میکند و به یوآن میفروشد نه به دلار.
ظهرهوند افزود: عربستان متوجه شده که امنیت خود را باید در مسیری متفاوت از گذشته که بهصورت انحصاری با امریکا تأمین میکردند، تأمین کنند. در حال حاضر مسیر دیگری را میروند و متوجه همکاریهای منطقهای و مشارکت دستهجمعی در تأمین امنیت هستند که یکی از آن مؤلفههای مهم در سیاست خارجی ایران است. تا به امروز هم با واسطهگری عراق زمینه یکسری از مذاکرات فراهمشده و احتمال اینکه شرایط بهبود پیدا کند بیشتر شده است. البته هرچقدر تنش با طرفهای غربی کاهش پیدا کند روند مذاکرات با سعودی هم تقویت میشود.
چشمانداز غامض روابط ایران و آمریکا
او ادامه داد: بههرحال شریک استراتژیک امریکا، عربستان است. مسئله ایران و امریکا چه با برجام و چه بی برجام کماکان لاینحل خواهد بود. به دلیل اینکه یک تفاوت جوهری بین ما و آمریکاییها وجود دارد اما آمریکاییها سعی میکنند از طریق برجام استفاده کنند و عامل تنش را با امضای برجام کاهش دهند. به دلیل اینکه مسئله امریکا هستهای نیست بلکه مسئله امریکا تأمین امنیت رژیم صهیونیستی و مسئله حضور و نفوذش در منطقه است که با منافع و مسائل امنیت ملی ایران در تعارض است که باید به این موضوع توجه شود.
انتهای پیام/
انتهای پیام/