سگ گردانی، نمایشی برای لاکچری بودن/ ۴۴ مورد گازگرفتگی از ابتدای سال
گروه جامعه خبرگزاری آنا- زهرا اردشیری: صدای جیغ دختر بچه توی زمین بازی پارک میپیچد. دست مادرش را گرفته و مثل بید میلرزد. سگ عظیم الجثه و مشکی رنگ در چند قدمی اش ایستاده و با هر جیغ دختر پارس میکند. دختر بچه چیزی تا بیهوش شدن از ترس فاصلهای ندارد. صاحب سگ ایستاده و چند دقیقه یک بار با صدای بلند سگش را صدا میزند و فرمان پذیریاش را امتحان میکند. حالا این مادر بچه است که دست به کار میشود و با کیف دستیاش به جان سگ میافتدو ماجرا با دعوا و داد و بیدا تمام میشود.
شاید همه ما از این دست صحنهها در اماکن عمومی دیده باشیم، سگهایی که با صاحبانشان در خیابان بدون قلاده و پوزه بند میگردند و مردمی که تک و توک از ترس مسیرشان را عوض میکنند.
مدتها قبل، سگ گردانی فقط در میان قشر خاصی از جامعه دیده میشد، اما حالا دیگر این معضل به پدیدهای فراگیر تبدیل شده و اقشار مختلفی را درگیر کردهاست.
سگهایی که تا پیش از این فقط در خودروهای لوکس و گرانقیمت مشاهده میشدند، امروز در هر خودرویی و در همه جای شهر دیده میشوند، گویا دیگر سگگردانی به تفریح جدید برخی جوانان تبدیل شده و بسیاری از آنها این کار را نشانهای برای مرفه و به اصطلاح لاکچری بودن خود میدانند.
** در فضای مجازی چه خبر است؟
در اردیبهشت ۱۳۹۰ بود که برخورد با سگگردانی به مجلس شورای اسلامی کشیده شد و نمایندگان به دنبال طرحی برای ممنوعیت داشتن سگ و جریمه صاحبان این حیوان بودند.
در بهمن ۱۳۹۷ نیز رئیس وقت پلیس تهران اعلام کرد که با هماهنگی دادستان تهران هرگونه سگگردانی داخل شهر تهران، معابر و پارکها ممنوع است و با صاحبان سگ و خودروهای حامل سگ برخورد میشود.
در نهایت مصوبه اخیر شورای شهر تهران برای طرح «جداسازی محل گردش حیوانات خانگی از محل بازی کودکان در بوستانهای شهر تهران» نیز تنها بخشی از این مسئله را مورد بررسی قرار داد و سگگردانی در باقی اماکن عمومی در هالهای از ابهام قرار گرفت.
حالا در فضای مجازی دعوایی واقعی سر گرفته است. صاحبان سگها به حق حقوق خودشان برای داشتن حیوان خانگی اشاره میکنند و عده زیادی به این پدیده اعتراض دارند. همین چند وقت پیش مصطفی وثوقکیا از فعالان حوزه رسانه در توییتی نوشت: «جمعه عصر دخترم رو بردیم پارک محل تا بازی کنه. فردی هم با سگش بدون قلاده آمدهبود که ناگهان یکهو به سمت حسنا حمله کرد و اگر سریع جلوش رو نگرفته بودم شاید اتفاق بدی میافتاد. جالب اینجاست که صاحب سگ تنها شرمنده نبود که حتی به اعتراضهای من معترض بود.»
** سگهایی که به هیچ کس رحم ندارند
چند وقت یک بار در رسانهها و فضای مجازی خبری از حمله یک سگ به شهروند منتشر میشود که بلافاصله به اصطلاح حامیان حیوانات تکذیب نامهها را پشت سرهم منتشر و بهانه تراشی میکنند.
«شروین تبریزی»، مسئول روابط عمومی اورژانس تهران در این رابطه میگوید: «از ابتدای سال تا به امروز ۴۴ مورد گاز گرفتگی توسط سگ به اورژانش اطلاع داده شده است که بیشتر این افراد به بیمارستان منتقل شدهاند.»
او در ادامه خبر از حمله سگها به تکنسینهای اورژانس هنگام انجام مأموریت نیز خبر میدهد و میگوید: «۹ مرداد ماه حوالی ساعت ۱ بامداد ، گزارشی مبنی بر حال نامساعد یک شهروند به مرکز ۱۱۵ اورژانس تهران اعلام شد.
بلافاصله تکنسینهای اورژانس تهران به محل حادثه در سعادت آباد اعزام شدند. به محض ورود به منزل بیمار نیروهای این مرکز با سه قلاده سگ مواجه میشوند که برای جلوگیری از اخلال در روند معاینات از همراه بیمار تقاضای کنترل سگها را میکنند.
هنگام خدمت رسانی در منزل بیمار ناگهان همراه بیمار با نیروهای این مرکز جدال لفظی پیدا میکند، که در این هنگام در خروجی منزل را قفل میکند و ناگهان سگها را به سمت تکنسینها تشویق به حمله میکند. در نهایت بعد از آسیب به نیروهای اورژانس تهران، آنها موفق به فرار از معرکه میشوند.»
** قانون و نظارتی وجود ندارد
شاید شما هم از آن افرادی باشید که بخاطر حضور سگها در بوستانها ترس به دلتان بیفتد و دیگر به این مکانها نروید و دلتان بخواهد فضای خاصی به سگ گردانی اختصاص بدهند.
«مهدی اسماعیلی» عضو هیات علمی دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران به خبرنگار آنا میگوید: «در خصوص همزیستی انسان با حیوانات و پدیده سگ گردانی قوانین مشخص و مدونی نداریم و اشکال کار از همین جا ناشی میشود، به همین دلیل نمیتوانیم بگوییم فضای مشخصی برای سگ گردانی اختصاص پیدا کرده است.»
او ادامه میدهد: «پدیده سگ گردانی که امروز در پارکها، معابر و بوستانها به خصوص در کلان شهر تهران دیده میشود تبدیل به یک کار سلیقهای شده است. یعنی ممکن است صاحب سگ دلش بخواهد سگش را در هر معبری که دلش بخواهد بگرداند. با اینکه خیلی از بوستانها نیز تابلوی ورود حیوانات ممنوع دارند، ولی کسی رعایت نمیکند و هیچ توجهی ندارد.
اسماعیلی در بخشی از صحبتهایش نیز میگوید: «در یک مقطع زمانی قرار شد که بعضی از بوستانها را به افرادی که حیوان خانگی دارند اختصاص بدهند، ولی این موضوع زیاد با اقبال عمومی مواجه نشد چرا که فرهنگی که باید در این رابطه وجود داشته باشد در کسانی که صاحب این حیوانات محسوب میشوند وجود ندارد.
متاسفانه این افراد خودشان را در قبال آلودگیها و بیماریهایی که ممکن است حیوانشان تولید کند مسئول نمیدانند. مثلاً اگر سگ دفع مزاج کند خودشان را ملزم به برداشتن آن نمیکنند و متاسفانه هیچ سیستم نظارتی هم وجود ندارد. به طبع وقتی یک بچه درچمنهای این پارک بازی میکند ممکن است آلودگیهای سگ به او منتقل شود.»
** ۲ هزار بوستان زیر نظر کلانتری
تعداد پروندههای قضایی با موضوع شکایت از همسایگان یا حمله حیوانات این روزها در حال افزایش است. مسألهای که بیش از هر چیز یک نکته را گوشزد میکند و آن تعریف وظایف قانونی و شهروندی برای افرادی است که حیوانخانگی دارند.
«سرهنگ صباحی فرد»در این رابطه به آنا میگوید: «تمام کلانتریها و یگان امداد مکلف شدهاند که بحث ایجاد یک فضای مناسب و برخورد با تمام عناصر آلوده کننده پارک و تفرجگاهها را به طور جدی در دستور کار خود قرار دهند و هر روز بالغ بر ۲ هزار پارک زیر نظر کلانتری و یگان امداد قرار گرفته است.
صباحی فرد ادامه میدهد: «با توجه به تماسهای مردمی و خواسته آنها برای جمع آوری سگها نیروی انتظامی خود را مکلف به جمع آوری سگها میداند.»
** در غرب هم این خبرها نیست!
کشورهای توسعهیافته، قوانین سختی درباره سگگردانی وجود دارد؛ در این کشورها معمولاً هیچ سگ بدون صاحب واکسینه نشده وجود ندارد و در صورت مشاهده سگ بدون صاحب در شهر، سگها بلافاصله زندهگیری، واکسینه، عقیم و واگذاری میشوند.
در انگلستان مسؤولیت رفتار یک سگ در اماکن عمومی به عهده صاحب اوست. استفاده از قلاده برای کنترل سگ در انگلیس تاکید شده است. کودکان اجازه سگگردانی در اماکن عمومی ندارند و در ایرلند شمالی صاحب سگی که رفتار خطرناک دارد تحت پیگرد قانونی قرار میگیردو اینطور نیست که هر کس تنها با داشتن حیوان خانگی عشق خود را به حیوانات به نمایش بگذارد.
پایان خبر/523/
انتهای پیام/