حاشیههای سیزدهمین کنفرانس سران سازمان همکاریهای اسلامی در استانبول/ خبرنگاران سعودی: اردوغان ترسو است چون علیه ایران خطابه نکرد/ وزیر خارجه مصر به همتای ترکش دست نداد
بهگزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا بهنقل از شبکه خبری العربیه، قرار است در کنفرانس همکاری اسلامی، فلسطین موضوع محوری باشد.
ابراهیم کالن، سخنگوی ریاستجمهوری ترکیه پیش از آغاز کنفرانس در نشستی مطبوعاتی گفت: «پیوستن برخی از کشورهای دیگر به سازمان همکاری اسلامی، تروریسم، دلایل ظهور و رشد سازمانهای تروریستی و شیوه مبارزه با آنها در دستور کار اجلاس سران قرار دارد.»
همچنین مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در اجلاس مقدماتی وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی بر اهمیت ریشهکن کردن فتنه مذهبی در میان کشورهای اسلامی تاکید کرد.
این در حالی است که روز گذشته (چهارشنبه) هیات ایرانی که به ریاست محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در اجلاس سازمان همکاریهای اسلامی در استانبول حضور دارد، در مقابل تلاش عربستان برای صدور بیانیه ضد ایرانی در این نشست مخالفت قاطع کرد.
منابع آگاه در این نشست خبر دادند که بیانیه تهیه شده در نشست کارشناسی این اجلاس که قرار است روزهای پنجشنبه و جمعه در سطح سران کشورها ادامه یابد دارای چهار بند ضد ایرانی است که این موضوع با واکنش شدید هیأت ایرانی و وزیر امور خارجه کشورمان مواجه شده است.
در نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در استانبول، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه در واکنش به طرح چهار بند ضد ایرانی و یک بند علیه حزب الله لبنان در پیشنویس اعلامیه اجلاس سران کشورهای اسلامی که بهوسیله عربستان سعودی و با حمایت برخی از همپیمانانش ارائه شده بود، این اقدام را برخلاف روح همبستگی اسلامی و در راستای منافع اسرائیل دانست و نسبت به عواقب این رویکرد مخرب هشدار داد.
در آغاز این کنفرانس ریاست دورهای از مصر به ترکیه تحویل داده شد. سامح شکری، وزیر امورخارجه مصر که ریاست هیئت اعزامی از این کشور را برعهده دارد، گفت: «ما خواهان حل سیاسی بحران سوریه و حفظ وحدت اراضی این کشور هستیم.»
وی ابراز امیدواری کرد که مذاکرات ژنو که با هدف حل بحران سوریه برگزار میشود نتایج مثبتی بهدنبال داشته باشد و گفت: «اراده حل سیاسی مشترکی که آمریکا و روسیه بهطور مشترک آغاز کردند و همکاری آنها که منجر به بهبود اوضاع میدانی و توقف خشونتها شد، دلیلی است بر اینکه ایجاد توازن در عرصه بینالمللی موضوعی ممکن و الزامی است.»
شکری همچنین بر لزوم حمایت از اقلیتهای مسلمان تاکید و اعلام کرد که مصر آمادگی دارد در این زمینه به سازمان همکاریهای اسلامی کمک کند.
از جمله حاشیههای این سخنرانی این بود که در زمان تحویل ریاست دورهای نشست از مصر به ترکیه، سامح شکری به همتای ترکیهای خود دست نداد و طرز رفتار آنها به گونهای بود که خبرنگار شبکه الجزیره گفت که تنش میان مصر و ترکیه همچنان ادامه دارد.
در ادامه ایاد مدنی، دبیرکل سازمان همکاریهای اسلامی به ایراد سخنرانی پرداخت و اعلام کرد که چهاردهمین دوره کنفرانس همکاریهای اسلامی در سال 2018 در کشور گامبیا برگزار خواهد شد.
وی با بیان اینکه موضوع فلسطین در صدر موضوعات این کنفرانس قرار دارد، گفت: «ما خواهان چند دستگی و اختلاف در فلسطین نیستیم.»
مدنی سپس به موضوع تروریسم پرداخت و تصریح کرد: «معاهده تروریسم همچنان از سوی 21 کشور از مجموع 57 کشور عضو امضاء نشده است. چنین اختلافی میان کشورهای عضو در همه زمینهها وجود دارد که قطعا به زیان منافع سازمان همکاریهای اسلامی است.»
وی با بیان اینکه عراق هماکنون با بحرانی داخلی دست به گریبان است، خواهان تلاش کشورهای عضو برای برگزاری کنفرانس مکه 2 برای حل مسالمتآمیز این بحران شد.
مدنی همچنین ابراز امیدواری کرد نشست ژنو برای حل بحران سوریه به نتایج مثبتی دست یابد.
علاوه بر این، وی خواستار این شد که کشورهای عضو، کوزوو را بهعنوان یک دولت مستقل بهرسمیت بشناسند.
در ادامه، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه به سخنرانی پرداخت و با بیان اینکه بیشتر قربانیان تروریسم مسلمانها هستند، گفت: «ما باید بر طایفهگری در منطقه غلبه کنیم.»
وی با بیان اینکه دین اسلام تشکیل شده از دو مذهب شیعه و سنی است، تاکید کرد: «تروریستها به نام اسلام مسلمانان را میکشند در حالیکه آنها اصلا مسلمان نیستند.»
اردوغان با بیان لزوم حفظ وحدت در منطقه و اینکه تروریسم مشکل اصلی خاورمیانه است، حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) را دشمن اسلام و انسانیت معرفی کرد.
وی افزود: «متاسفانه کشورهای غربی موضعی منفعلانه در قبال گروههای تروریستی اتخاذ کردهاند و اقدام موثری انجام نمیدهند. جهانیان از پاریس و بروکسل حرف میزنند ولی استانبول و لاهور را فراموش کردهاند.»
رئیسجمهوری ترکیه همچنین خواستار تشکیل سازمان مبارزه با تروریسم شد و گفت: «این تشکیلات میتواند با حضور پلیس و سازمانهای اطلاعاتی کشورهای عضو تشکیل شود و تاکنون موافقتهای اولیه درباره آن اعلام شده بدین ترتیب خود بهدنبال حل بحران تروریسم خواهیم رفت به جای اینکه از دیگران بخواهیم مشکلات ما را حل کنند.»
وی افزود: «کشورهای غربی به دنبال ایجاد امنیت در کشورهای ما نیستند بلکه میخواهند در امور ما دخالت کنند به این ترتیب به نفت و ثروتهای میهنی ما دست پیدا کنند.»
اردوغان همچنین از اینکه کشوری مسلمان در میان اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد وجود ندارد، انتقاد کرد.
از حاشیههای سخنرانی اردوغان این است که باوجود تمایل آشکار اعراب به اظهارات ضد ایرانی، اردوغان سخنانی که علیه ایران باشد بیان نکرد. این موضوع باعث شد تا بسیاری از خبرنگاران سعودی حاضر در محل اردوغان را فردی ترسو خطاب کنند.
در ادامه، سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان به ایراد سخنرانی پرداخت و خواستار حل موضوعات اسلامی و در راس آن موضوع فلسطین شد. وی همچنین خواستار حل بحران یمن طبق تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل متحد و حل بحران سوریه طبق بیانیه ژنو 1 شد.
سلمان همچنین بر لزوم حمایت از ائتلاف نظامی اسلامی تاکید کرد و آن را اقدامی موثر در راستای مقابله با گروههای تروریستی خواند.
پادشاه عربستان از انجام مشاورههایی با دولت کویت برای حل بحران یمن خبر داد.
سلمان همچنین بدون اینکه نامی از ایران ببرد مدعی شد که برخی تلاش میکنند با دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه نفوذ خود را افزایش دهند، این کشورها از گروههایی طایفه ای حمایت میکنند و امنیت و ثبات منطقه را از بین میبرند.
برخی منابع غیر رسمی اعلام کردند که پادشاه عربستان پس از ایراد سخنرانی در کنفرانس همکاریهای اسلامی بلافاصله استانبول را به مقصد ریاض ترک کرد.
در ادامه امیر قطر به ایراد سخنرانی پرداخت و تنها در یک جمله گفت که کشورهای اسلامی و عربی با خطر مواجهند و باید در راستای مواجهه با آن، اقدامات مشترکی انجام شود.
انتهای پیام/