ذوب شدن یخهای قطب جنوب بازگشتناپذیر است
به گزارش خبرگزاری آنا به نقل از رویترز، به نظر دانشمندان، ذوب یخها در قاره جنوبگان میتواند سطح آب دریاها در سراسر جهان را ۱۰ فوت برابر با ۳ متر و ۳۰۰ سانتیمتر بالا بیاورد. ارزیابیهای ماهوارهای ناسا حاکی از آن است که از سال ۲۰۰۴ به بعد، قطب جنوب هر سال ۱۳۰ میلیارد تن یخهای خود را از دست داده است.
پیتر کانوی، استاد و پژوهشگر بوم شناسی در اینباره میگوید: «حدود ۹۷ درصد شبهجزیره قطب جنوب هنوز پوشیده از یخ است. یخهای جداشده همه آب نخواهند شد و فعلا از این منطقه دور خواهند افتاد؛ اما ذوب شدن مقدار کمی از یخهای جداشده کافی است تا به صورت آب وارد اقیانوسها شود و سطح آب دریاها را به میزان قابل توجهی بالا ببرد».
گرم شدن آب در زیر قطب جنوب، ابتدا باعث جدا شدن قطعات یخ و حرکت آنها به سمت خشکیها میشود و سپس هوای گرم، آنها را آب میکند.
آنجلیکا کازانوا، زیستشناس گیاهان در شیلی که این روند را از سال ۱۹۹۵ دنبال کرده بر آن است که عقبنشینی یخچالهای طبیعی و نشست کردن سنگها، موجب افزایش ریشه گرفتن گیاهان میشود که شاخص مهمی از تغییر شرایط اقلیمی است.
کازانوا میگوید: «تا آنجا که میدانیم، در قطب جنوب بیشترین میزان افزایش درجه حرارت ثبت شده، به نحوی که طی ۵۰ سال گذشته دمای این منطقه ۳ درجه بالا رفته است. به باور ما افزایش گیاهان، شاخص بزرگ و دقیقی از تغییرات آبوهوایی و مهمتر از همه گرم شدن زمین است».
درحالی که تا چند سال گذشته دانشمندان وضع اقلیمی قطب جنوب را متعادل و مقدار یخ آن را بدون کاهش یا افزایش ارزیابی میکردند، اکنون دو پژوهش متفاوت، روند جدایی و ذوب شدن یخها را بدون بازگشت و توقفناپذیر توصیف میکنند.
چنانچه ذوب شدن لایههای یخ در غرب جنوبگان توقفناپذیر باشد،۱۰ فوت افزایش سطح آب اقیانوسها، زیست در بزرگترین شهرهای ساحلی جهان را دگرگون خواهد کرد. اما این افزایش در شدیدترین حالت بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ سال اتفاق خواهد افتاد.
انتهای پیام/