دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 مرداد 1401 - 14:10
با روش بازیافت یک شرکت دانش‌بنیان؛

پسماندهای خطرناک طلا می‌شوند

توسعه فناوری بازچرخانی و استحصال مواد ارزشمند از زباله‌ها موجب شده است تا ضمن کاهش آلودگی‌های زیست‌محیطی، ارزش افزوده قابل توجهی حاصل شود.
کد خبر : 670851
پسماند

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا؛ توسعه فناوری بازچرخانی و استحصال مواد ارزشمند از زباله‌ها موجب شده است تا ضمن کاهش آلودگی‌های زیست‌محیطی، ارزش افزوده قابل توجهی حاصل شود.


در حالی که فناوری بازیافت واستحصال مواد ارزشمند از زباله‌ها صرفا در اختیار چند کشور پیشرفته بود، شرکت‌های دانش‌بنیان و خلاق کشورمان در مسیر کسب این فناوری گام گذاشتند و به موفقیت‌هایی دست یافتند.


با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و در قالب یک شرکت دانش‌بنیان، فرآیند دریافت مواد ارزشمند از زباله‌های خطرناک ممکن شد. به مدد یک فناوری بومی و فرآیند پیشرفته بازیافت حلال، پسماند دورریختنی و مضر برای محیط زیست، به دارایی بسیار گران قیمت تبدیل می‌شود. در حال حاضر صنعت بازیافت به خصوص در عرصه مواد شیمیایی به یکی از صنایع پیشرفته و با تغییرات بسیار سریع فناوری تبدیل شده است.


معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری نیز تاکید ویژه‌ای روی این صنعت دارد و بر همین اساس، فعالان یک شرکت دانش‌بنیان با راه‌اندازی یک واحد تحقیق و توسعه، زمینه را برای بومی سازی این فناوری و ارائه خدمات، فراهم کردند.


در حال حاضر در دنیا شرکت‌های بین‌المللی بزرگی هستند که سالانه ده‌ها میلیارد دلار در بخش بازیافت، مواد شیمیایی، حلال ها و پسماند پتروشیمی، گردش مالی دارند.


اما با توسعه این فناوری و خودکفایی در زمینه بازیافت طیف وسیعی از حلال‌ها به کارخانه‌جات و صنایع مختلف، یک محصول زائد به ماده‌ای ارزشمند تبدیل شده است. حلال‌ها از جمله محصولات گران قیمتی هستند که بازیافت آنها از ارزش افزوده بالای برخوردار است.


سود اقتصادی بازیافت حلال‌های که به سمت فاضلاب هدایت می شود، گاهاً به ۴۰۰ درصد نیز می‌رسد. همچنین ورود این مواد شیمیاییی خطرناک به محیط زیست و یا حتی سوزاندن آنها نیز آلودگی‌های زیست محیطی قابل توجهی ایجاد می‌کند.


از این رو شرکت‌های مختلف فعال در حوزه رنگ و رزین، پتروشیمی، صنایع چاپ و بسته بندی، خودرویی و داروسازی از خدمات این شرکت بهره‌مند می‌شود.


مشتریان این فناوری، مجموعه‌های صنعتی هستند که عموماً در منطقه اقتصادی ماهشهر، تهران، تبریز و شمال کشور مستقر هستند. پسماند حاوی حلال‌ها به کارخانه شرکت در اصفهان منتقل می شود.


در این کارخانه با استفاده از فناوری‌های مختلف از جمله جداسازی غشایی، حلال‌های ارزشمند از ضایعات و پسماند جداسازی می‌شود و جهت استفاده مجدد در صنعت، به کارخانه‌جات مختلف، ارسال می‌شود، پسماند نیز برای امحاء به واحدهای مخصوص، فرستاده می‌شود.


برای همکاری با صنایع مختلف ۴ مدل مالی و تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرد. در روش اول، حلال‌ها پس از جداسازی برای استفاده مجدد برای خود کارخانه ارسال کننده، فرستاده می‌شود، در روش دوم حلال بازیافتی که دیگر در کارخانه ارسال کننده قابل استفاده نیست، برای دیگر صنایع فرستاده می‌شد. در مدل سوم، حلال بازیافتی توسط خود کارخانه بازیافت فروخته می‌شود و هزینه کار از محل فروش تامین می‌شود و در چهارمین مدل، شرکت دانش‌بنیان خود راساً اقدام به خرید پسماند حاوی حلال می‌کند و خود نیز مستقلاً آن را به فروش می‌رساند.


معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، از طرح‌های فناورانه در حوزه‌های اولویت‌داری چون محیط زیست حمایت می‌کند تا ضمن رفع چالش‌های موجود، زمینه برای خلق ارزش افزوده و اشتغال فراهم شود.


انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب