سوالات مصاحبه با روسای محترم دانشکده های مهارتی
1-مختصری در مورد تاریخچه دانشکده .... بفرمایید.
با سلام و عرض ادب و احترام خدمت شما و همه همکاران محترم
دانشکده مهارت و کارافرینی کن که سابق بر این با عنوان آموزشکده فنی و حرفه ای سما کن مشغول به فعالیت بود ، در سال 1389 به عنوان دانشکده پسرانه سما تهران تاسیس و در مقطع کاردانی در 5 رشته : کامپیوتر ، تربیت بدنی ، حسابداری ، معماری و نقشه کشی صنعتی فعالیت خود را آغاز نمود.
در زمستان سال 1394 با دستور معاونت وقت سما تهران مبنی بر فعالیت مستقل این دانشکده ، فرایندهای مربوط به استقلال آموزشکده آغاز و از ابتدای تابستان سال 1395 تا قبل از الحاق به واحد یادگار امام (ره) ، کلیه امور مربوط به این دانشکده بصورت کاملا مستقل در امور آموزشی ، اداری-مالی ، فرهنگی و …. انجام شده است.
لازم به ذکر است این دانشکده از نیمسال اول سال تحصیلی 1398 با مجوز دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی در مقطع کارشناسی ناپیوسته نیز(در رشته های فعال دانشکده) پذیرش دانشجو دارد.
پس از ابلاغ سیاست سازمان مرکزی دانشگاه مبنی بر تبدیل آموزشکده های سما به دانشکده های مهارت و کارافرینی ، و الحاق آموزشکده های شهر تهران به واحد یادگار امام (ره) ، با تصمیم شورای آموزشی واحد فعالیت های دانشکده در رشته های قبلی و چند رشته جدید مهارتی انجام خواهد شد.
2-با توجه به ماموریت جدید واحد یادگار امام خمینی(ره) به عنوان دانشگاه مهارتی – کارآفرین، در این راستا چه اقداماتی صورت گرفته است؟
پیرو جلسات تخصصی و امکان سنجی صورت گرفته چند رشته مهارتی جهت فعالیت در دانشکده کن مشخص شده است که انشاالله در نیمسال اول سال تحصیلی 1401-1402 ثبت نام و آموزش متقاضیان این رشته ها نیز انجام خواهد شد.
اقدام دیگر انجام شده آماده سازی فرایند تاسیس مدرسه عالی مهارتی ورزش بصورت مشارکتی با یکی از موسسات فعال در زمینه تربیت مربی ورزشی می باشد.در این مدرسه عالی مهارتی علاوه بر آموزش های مصوب برای مهارت آموزان ، دوره آموزش کوتاهمدت خارج از نظام آموزشی مصوب ، طبق برنامهای مشخص برای مشاغل نوین و یا نیازهای نوین مشاغل ارائه خواهد شد. لازم به ذکر است این دوره ها به اخذ گواهینامه شایستگی و صلاحیت شغلی منجر شده و قابل ارزشیابی نیز خواهد بود. دانشکده کن در گذشته نیز در زمینه دورههای کوتاهمدت فعالیتهای مؤثری داشته و دورههایی نیز برگزار کرده است.
3-چه اقدامات و کارهای شاخص و اثر بخشی در زمان تصدی مسئولیت شما در دانشکده مهارتی .... انجام شده است؟
- کسب رتبه های برترعلمی ، فرهنگی و ورزشی در مسابقات کشوری و بین المللی
- ساخت چندین ربات هوشمند جهت شرکت در مسابقات
- برگزاری مسابقات و سمینارهای مختلف
- برگزاری یادواره شهدای دانشجو
- برگزاری اردوها و بازدیدهای مختلف علمی-پژوهشی
- تعویض کفپوش سالن چند منظوره دانشکده
- ایجاد رختکن برای سالن چند منظوره دانشکده
- تاسیس نمازخانه و تشکیل بسیج دانشجویی
- تجهیز سایت ها و آتلیه های دانشکده
- ساماندهی مناسب کلیه امور آموزشی دانشکده
- پیگیری کلیه امور مربوط به الحاق به واحد یادگار امام (ره)
- انجام بهینه کلیه امور جاری مربوط به دانشکده با توجه به 3/1 شدن تعداد پرسنل دانشکده با مشارکت همکاران محترم
- …
4-مزایای تحصیل در دانشکده مهارتی .... را بیان کنید.
همانطور که می دانیم ، در راستای تحقق سیاستهای کلی اشتغال و سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و تحقق اهداف تعیینشده در سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی مبنیبر تربیت متخصصان متخلق، ماهر و کارآفرین مبتنی بر نظام آموزش فنی و حرفهای و مهارتی دانشگاه آزاد اسلامی، دانشکدههای مهارت و کارآفرینی شهر تهران در ذیل واحد یادگار امام (ره) با هدف ارتقای اثربخشی و شایستگیهای منابع انسانی مبتنیبر ظرفیتهای اقتصادی و آمایش منطقهای راهاندازی شده است.
در شرایط امروز جامعه، تحصیل در رشته های مهارتی می تواند به لحاظ فردی و اجتماعی مزایای بیشتری نسبت به رشته های نظری داشته باشد. در سالهای اخیر که موضوع اشتغال دانش اموختگان دانشگاهی با چالشهایی مواجه شده است توجه به اموزش های مهارتی جایگاه ویژه ای پیدا کرده است. توسعه بی رویه اموزش عالی بویژه در رشته های نظری و عدم توجه به رشد دوره های مهارتی و کارآفرین از اشکالات توسعه اموزش عالی در سالهای گذشته بود که با تدبیر صورت گرفته در دانشگاه آزاد و سیاست های جدید ابلاغی ، با همت و تلاش همه ارکان متعهد ، اعضا هیات علمی متخصص و پرسنل خدوم ، انشاالله در آینده ی نزدیک شاهد رشد و شکوفایی رشته های مهارتی خواهیم بود.
با توجه به اینکه وظیفه قانونی دانشکده های مهارتی ایجاد اشتغال نیست لیکن این دانشکده ها مبتنی بر مسئولیت اجتماعی و وظیفه اخلاقی خود در این زمینه هم گام های موثری بر خواهند داشت.
دانشکده های مهارتی با توانمندی هایی که دارند می توانند جوانان بسیاری را برای اشتغال در جامعه آماده کنند و ما باید با روش ها و تبلیغات متنوع و مختلف جوانان کشور را با فلسفه ایجاد و شکل گیری دانشکده های مهارتی بیشتر اشنا نمائیم. بی شک رشتههای مهارتی به تدریج جذابیت بیشتری پیدا خواهند کرد.
5-پتانسیل های دانشکده مهارتی .... را بیان کنید و بفرمائید چه امکانات، تجهیزات و تسهیلاتی برای تحصیل دانشجویان در این دانشکده فراهم شده است؟
پتانسیل های این دانشکده عبارتند از :
- اساتید متخصص و مجرب که اکثرا ارتباط موثر و مفیدی با صنعت دارند
- سالن ورزشی چند منظوره
- سالن های کشتی و تنیس روی میز
- سایت های کامپیوتر، مجهز به سیستم های بروز
- آتلیه های مناسب جهت استفاده دانشجویان رشته معماری
- کلاس های درسی هوشمند
- کتابخانه مجهز
- بوفه و انتشارات مناسب
دانشجویانی که در این دانشکده تحصیل میکنند پس از کسب مهارتهای لازم و فراغت از تحصیل میتوانند کسب و کار تخصصی خود را راهاندازی کرده و تبدیل به یک کارآفرین شوند.
6-چگونه می توان محیط آموزشی پر شور و نشاط تری داشت؟
شادی و نشاط یکی از نیازهای روحی و روانی انسان است که در بسیاری از جنبه های حیاتی نقش موثری ایفا می کند و از نگاه صاحب نظران پیش نیاز اساسی و بستر لازم برای یک نظام تعلیم و تربیت پویا است. به عبارت دیگر نشاط به زندگی انسان معنا و مفهوم خاص می بخشد و حتی عواطف منفی ای مانند: ناکامی، ترس، نگرانی و ناامیدی را کاهش می دهد.
یکی از مشکلات هر جامعه، غفلت از شادی و نشاط و در نتیجه افزایش بیماریهای مختلف روانی از قبیل اضطراب و افسردگی است. زندگی با شادی و نشاط معنا پیدا میکند و در پرتو آن افراد مختلف به ویژه در دوران جوانی میتوانند پلههای ترقی را بپیمایند. درحقیقت رشد پایدار ما در گرو شادی پایدار است.
در آموزش مدرن، علاوه بر یادگیری مهارتهای مختلف ، نیازهای جدیدی در قالب کسب مهارت زیستن و حل مسأله و چگونگی رویارویی با چالشهای هزاره سوم مطرح شده است. هرگونه ارتباط و تعلیمی که بدون روح تحرک، پویایی و شادی باشد، به شکست منتهی میشود.
میتوان با آموزش احساس مسئولیت در برابر خود، خانواده، واقع بینی همراه با نگرش مثبت، تقویت روحیه همکاری و کار گروهی، آموزش مهارتهای زندگی، تقویت مهارت ادراکی و..... به کمک تمامی دستاندرکاران محیط دانشکده رفت تا در نهایت محیطی شاداب و البته قانونمند ایجاد شده و افرادی مفید، هدفمند و کاربردی پرورش یابند.
برخی از عوامل مؤثر جهت داشتن محیط آموزشی پر شور و نشاط عبارتند از :
- شاداب سازی ظاهری محیط دانشکده و کلاس های درس
- پوشش ظاهری مناسب اساتید و پرسنل دانشکده
- برگزاری جشنها و مسابقات مختلف و مراسمات مذهبی با مشارکت دانشجویان
- ایجاد روابط انسانی مطلوب بین همکاران دانشکده
- ایجاد رابطه صمیمی و دوستانه با دانشجویان
- معرفی الگوهای مناسب
- تشویق کردن و ارزشگذاری برای ایجاد حس عزت و اعتماد به نفس
- تقویت و توسعه بازدیدها و اردوهای علمی و تفریحی
- توجه به وضعیت بهداشت محیط دانشکده
- دعوت از افراد محبوب و موفق در زمینه های مختلف
- استفاده از مشاوران مجرب و دلسوز برای حل مشکلات تحصیلی و تربیتی دانشجویان
- ایجاد تفکر مثبت در دانشجویان
- القای مفاهیم و ظرایف دینی با شیوه های جذاب
- …
7-دانشکده مهارتی ... چه رشته هایی در مقاطع مختلف تحصیلی دارد و پذیرش در این رشته ها به چه صورت است؟
دانشکده مهارت و کارافرینی کن در مقطع کاردانی در رشته های : نرم افزار کامپیوتر ، تربیت بدنی و حسابداری؛
در مقطع کارشناسی ناپیوسته در رشته های : مهندسی حرفه ای کامپیوتر نرم افزار ، سخت افزار کامپیوتر، تربیت دبیر تربیت بدنی و علوم ورزشی و حسابداری ؛ و در مقطع کارشناسی پیوسته در رشته های : علوم کامپیوتر ، علوم ورزشی و حسابداری در حال فعالیت می باشد.
لازم به ذکر است پذیرش در رشته های فوق بصورت بدون آزمون می باشد.
در وضعیت فعلی کشور که نیاز ضروری به کارآفرینی و تولید و اشتغالزایی داریم و مقام معظم رهبری نیز در این مورد تأکید بسیار زیادی دارند، جوانان ما بایستی به سمت رشتههایی بروند که نیاز کشور را تأمین کنند و از سوی دیگر با تبدیلشدن به تکنیسینهای ماهر آینده شغلی خود را تأمین کنند؛ بنابراین از همه دانشآموزانی که علاقه به تولید و کارآفرینی دارند، دعوت میکنم در یکی از رشتههای این دانشکده ثبتنام نمایند..
8-برنامه های آتی کوتاه مدت و بلند مدت دانشکده مهارتی ... را بیان نمائید.
با توجه به مطالعات صورت گرفته و امکانات دانشکده کن، تمهیدات و اقدامات لازم جهت تاسیس مدرسه عالی مهارتی ورزش و یا تاسیس مدرسه عالی مهارتی کامپیوتر صورت خواهد گرفت. در این راستا علاوه بر انجام امور اداری و کسب مجوزهای لازم (مطابق بخشنامه های موجود) ، نیاز به جذب اساتید ماهر و مجرب، انتخاب افراد و توجیه آنها در وظایف محوله، تبلیغ و جذب متقاضیان ورود به این مدارس می باشد.
برخی از برنامه های کوتاه مدت دانشکده :
- تدوین روش ها و شرح وظایف افراد با توجه به تغییر سیاست ها و ماموریت های دانشکده های مهارتی
- شناسایی مهارت های مورد نیاز جامعه بر اساس آمایش منطقه ای
- ارتباط با صنعت و بازار کار و عقد قرارداد جهت برگزاری دوره های مهارتی و کوتاه مدت
- راه اندازی مرکز مشاوره شغلی و ارائه خدمات به متقاضیان
- گسترش تبلیغات و جذب حداکثری
- ارتقا کیفیت آموزشهای مهارتی و خدمات ارائه شده به مهارت آموزان
- ارائه برنامه های متنوع به منظور بازاریابی و جلب رضایت مهارت آموزان که منجر به تبلیغ موثر می گردد
- بهره گیری از استادکاران ماهرو اساتید برجسته
- ورود به عرصه فعالیت های کاربنیان با توجه به ماموریت مدرسه عالی مهارت
برخی از برنامه های بلند مدت دانشکده :
- گسترش فعالیت ها و همچنین دریافت بازخورد فعالیت های انجام شده در گذشته
- ایجاد بانک اطلاعاتی از اساتید و استادکاران خبره صنعت و نیاز سنجی مشاغل به نیروی کار
- افزایش درآمد های غیر شهریه ای از طریق گسترش دوره های مهارت آموزی و کوتاه مدت
- تحلیل مستمر بازار و صنعت و شناسایی مشاغل اولویت دار مرتبط با هر یک از رشته های تحصیلی موجود در دانشکده و در صورت نیاز راه اندازی رشته های جدید مورد نیاز و همچنین ارتقاء و بروز رسانی های دوره های مهارتی و کوتاه مدت
- تبدیل شدن به عنوان یک برند در مدارس عالی مهارتی در سطح تهران
- محور قرار دادن بازار و استفاده حداکثری از امکانات و تجهیزات بخش صنعت، تولید و خدمات بمنظور کاهش هزینه ها و مدیریت هزینه
- تجهیز کلاسها ، سایت ها و سایر فضاهای آموزشی دانشکده به ابزار نوین آموزشی
- عقد قرارداد و تفاهم نامه با موسسات، سازمان ها، کارخانجات و ارگانهایی که نیاز به تربیت تکنسین ماهر دارند.
- مدیریت هزینه های جاری دانشکده از طریق برنامه ریزی مناسب و صرفه جویی
9-حرف آخر
اگر بدنبال موفقیت فرد و جامعه هستیم باید به دنبال ایجاد نگرش مثبت به کار و مهارت آموزی در جوانان و فرزندانمان باشیم و باید بدانیم که تحصیل در شاخههای مهارتی است که مهارت و توانایی بیشتر هنرجویان را سبب میشود و انتخاب رشتههای مهارتی نشانه آینده نگری است.
دغدغه امروز نظام آموزشی کشورنیز باید گسترش فرصتهای آموزش های مهارتی بیشتر در جامعه باشد، لذا برای تغییر روندهای نامناسب گذشته باید با ارائه مشوقهائی جهت تغییرنگاه جامعه به آموزش های مهارتی اهتمام ورزیم .
با توجه به پتانسیل های بسیار عالی دانشگاه آزاد واحد یادگار امام (ره) از جمله اساتید و نیروی انسانی توانمند ، امکانات کارگاهی، آزمایشگاهی ، تحقیقاتی ، سخت افزاری و نرم افزاری و …. این واحد و الحاق آموزشکده های سما سابق به این واحد و امکان استفاده از پتانسیل های مذکور قطعا با تلاش ها و تدابیر مدیریت جدید واحد جناب آقای دکتر نریمانی راد، معاونین محترم و سایر مدیران اجرایی و با همدلی همه همکاران محترم، آینده درخشانی برای دانشکده های مهارتی و کل مجموعه واحد یادگار امام (ره) در پیش خواهیم داشت.
با تشکر از شما و همه همکاران محترم.
انتهای پیام/