دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

استارت‌آپ‌های فضایی پیشگام در طراحی ماهواره‌های مکعبی/ وقتی شمارش معکوس برای پرتاب مکعب‌های ایرانی به فضا آغاز می‌شود +ویدئو

استارت‌آپ‌ها و دانش‌بنیان‌های فضایی با ارائه آخرین طرح‌های خود در زمینه طراحی ماهواره‌های مکعبی فرصت ارزشمندی برای تحقق برنامه‌های فضایی را پیش روی کشور قرار داده‌اند.
کد خبر : 668980
ماهواره

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، توسعه صنعت فضایی مستلزم ارتقای زیرساخت‌های فناوری در حوزه‌های مختلف است از همین رو کشورهای فعال در زمینه تحقیقات فضایی برای تحقق برنامه‌های خود به دنبال دستیابی به توان طراحی و ساخت فناوری‌های کاربردی در صنعت فضایی هستند.


امروز دیگر تحقیقات در خارج از کره زمین و پرتاب ماشین‌های فضایی تنها محدود به یک یا دو کشور خاص نیست و تجربه جهانی نشان داده است دولت‌ها با اتکا به ظرفیت‌های داخلی می‌توانند به موفقیت‌های بزرگی در حوزه فضایی دست یابند. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از اعضای باشگاه فضایی جهان بیش از سه دهه است که در صنعت فضایی فعالیت می‌کند و دانشمندان ایرانی تاکنون گام‌های مستحکمی برای تثبیت جایگاه ایران در عرضه تحقیقات فضایی برداشته‌اند. اگرچه تحریم‌های ظالمانه غرب علیه ملت ایران موانع زیادی را برای توسعه صنعت فضایی در کشور ایجاد کرده است ولی مهندسان خلاق ایرانی با طراحی و ساخت انواع ماشین‌های تحقیقاتی نشان داده‌اند ایران کشوری صاحب فناوری طراحی، ساخت و پرتاب انواع ماهواره و ماهواره‌بر است و تا به امروز ماهواره‌های مختلفی را به وسیله ماهواره‌برهای کاملاً بومی به فضا پرتاب کرده است.




بیشتر بخوانید:


فضا دیگر تنها جایی برای تماشای ستارگان نیست!/ ماهواره‌های ایرانی ابزار دستیابی به فناوری‌های فضایی


صنعت فضایی بومی؛ تجلی دستیابی دانشمندان ایرانی به لبه دانش/ ماهواره‌های ایرانی تا ثریا می‌روند




در آخرین روزهای سال ۱۴۰۰ ماهواره ایرانی نور ۲ با موفقیت در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین قرار گرفت و کمتر از یک ماه پیش نیز دومین پرتاب ماهواره‌بر بومی ذوالجناح بدون مشکل انجام شد. تمامی این موفقیت‌ها درحالی به‌دست می‌آید که ایران به دلیل تحریم‌های غرب امکان خریداری و به‌کارگیری هیچکدام از فناوری‌های کشورهای پیشرفته در صنعت فضایی را در اختیار ندارد و تمامی زیرساخت‌های موجود در کشور به طور کامل به دست دانشمندان ایرانی ایجاد شده است. بر اساس سند توسعه هوافضا که در سال ۱۳۹۱ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است، ماهواره‌های ایرانی باید تا سال ۱۴۰۷ به مدار ۳۶ هزار کیلومتری کره زمین برسند. البته با دستور رئیس جمهور به تمامی اعضای شورای عالی فضایی و مدیران دستگاه‌های متولی امر در حوزه فضایی قرار شده است دستیابی به مدار ژئو در آینده‌ای نزدیک محقق شود.


توسعه برنامه‌های فضایی با محوریت ماهواره‌های مکعبی


باتوجه به هزینه بالا طراحی، تولید و پرتاب ماهواره‌های تحقیقات و لزوم افزایش سرعت آماده‌سازی ماشین‌های فضایی، طراحی ماهواره‌های مکعبی(کیوب‌ست) در دستورکار سازمان‌های فضایی قرار گرفته است. این دسته از ماهواره‌ها در مقایسه با سایر ابزارهای تحقیقاتی فضایی به مراتب وزن کمتری دارند و حداکثر وزن آن‌ها ۱.۳ کیلوگرم است. کاهش زمان و هزینه مورد نیاز برای ساخت ماهواره از مهم‌ترین مزیت‌های به‌کارگیری ماهواره‌های کیوب‌ست است. استارت‌آپ‌های و شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی فعال در صنعت فضایی در چند سال اخیر تمرکز ویژه‌ای به ساخت ماهواره‌های مکعبی داشته‌اند و پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال جاری اولین نمونه ماهواره مکعبی ایرانی به فضا پرتاب شود.


روز گذشته رویدادی با عنوان اولین همایش سراسری کیوبست با حضور بیش از ۴۰ تیم استارت‌آپی و دانش‌بنیان به منظور ارائه و انتخاب بهترین طراح‌های ساخت ماهواره‌های مکعبی برگزار شد. در این همایش گروه‌های برتر ضمن معرفی طرح‌های خود، تأمین هزینه ساخت ماهواره‌های مکعبی را بزرگ‌ترین چالش پیش‌روی صنعت فضایی کشور دانستند و خواستار حمایت گسترده سازمان‌های متولی امر از فعالان این صنعت شدند. به گفته حسن سالاریه، معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فضایی ایران «باتوجه به اینکه اغلب دست‌اندرکاران حوزه فضایی در فرایند تدوین برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور حضور داشتند در این برنامه به ماهواره‌های مکعبی توجه شده و پیش‌بینی می‌کنیم تا یک دهه آینده تعداد خوبی ماهواره کیوب‌ست طراحی و معرفی شود.»


واگذاری کامل طراحی ماهواره‌های مکعبی به استارت‌آپ‌های فضایی


رئیس سازمان فضایی ایران می‌گوید «دلیلی برای ورود دولت در حوزه طراحی ریزماهواره وجود ندارد و بخش خصوصی با قدرت چنین پروژه‌هایی را دنبال می‌کند. قطعاً بخش خصوصی به مراتب سریع‌تر و بهینه‌تر از دولت در برنامه‌های فضایی عمل می‌کند.سازمان فضایی ایران پروژه‌های ویژه‌ای را برای مشارکت بخش خصوصی اعلام کرده است و اطلاعات لازم در سایت سازمان فضایی ایران و پژوهشگاه هوافضا وجود دارد.»


امیرحسین بهرامی، عضو گروه برتر دور اول مسابقه طراحی ماهواره‌های مکعبی درباره مزیت طرح ارائه شده از سوی این گروه بیان می‌کند «چند زیرسیستم در ساختار مدل در حلقه ساخته شده توسط مهندسان این گروه طراحی شده است و جامعیت شبیه‌سازی صورت گرفته بزرگ‌ترین مزیت رقابتی این گروه است. برگزاری همایش‌هایی نظیر رویداد کیوبست موجب ایجاد انگیزه در افرادی می‌شود که در صنعت فضایی در حال فعالیت هستند.» در ادامه گزارش تصویری خبرگزاری آنا از اولین همایش سراسری طراحی ماهواره‌های مکعبی را مشاهده می‌کنید:








سازمان فضایی ایران با مشارکت صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری متعهد به حمایت مالی و معنوی از گروه‌هایی شده است که بتوانند امتیاز کافی در زمینه طراحی ماهواره‌های مکعبی را به‌دست آورند.


انتهای پیام/۴۱۴۴

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب