نخبگان ایرانی چالش تأمین انرژی خودروهای الکتریکی را رفع کردند/ تبدیل خیابانهای شهر به مسیرهای سبز با شارژر بیسیم خودروهای برقی
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، افزایش بیش از اندازه حجم گازهای آلاینده در اتمسفر زمین و کاهش روزافزون ذخایر سوخت فسیلی در کشورهای مختلف دنیا موجب شده خودروسازان در زمینه برنامههای کلان خود تجدید نظر کرده و محصولاتی متفاوت و کارآمدتر از گذشته را تولید و طراحی کنند.
امروزه خودروسازان بزرگ جهان به منظور تولید وسایل نقلیه سازگار با محیط زیست تغییرات گستردهای را در محصولات خود ایجاد کردهاند و میکوشند با معرفی اتومبیلهای برقی و هوشمند نظر مشتریان را جلب کنند. اگرچه ساخت و تولید خودروهای الکتریکی از سالها پیش در مراکز تحقیقاتی آغاز و نمونههای متعددی در کشورهای مختلف معرفی شده است ولی وسایل نقلیه برقی کنونی از جنبههای زیادی با نسلهای گذشته خود تفاوت دارند. در سالهای اخیر به دلیل افزایش قابل توجه قیمت سوختهای فسیلی میزان فروش خودروهای الکتریکی افزایش یافته و مردم بسیار بیشتر از گذشته از این نوع وسایل نقلیه برای ترددهای روزانه خود استفاده میکنند. احتمالا بزرگترین تفاوت خودروهای برقی کنونی با نسلهای گذشته این نوع اتومبیلها استفاده از فناوریهای هوشمند و ابزارهای مجهز به هوش مصنوعی است.
بیشتر بخوانید:
کاهش هزینههای خودروسازی با استفاده از شارژر بیسیم خودروی برقی
فناوری برای تشخیص راحتتر علائم راهنمایی و رانندگی/ با ایمنی بیشتر در جاده برانید
بسیاری از خودروسازان بزرگ جهان قصد دارند تا کمتر از یک دهه آینده تولید خودروهای بنزینی و متکی به سوختهای فسیلی را به طور کامل متوقف کنند و از همین رو با سرمایهگذاری به دنبال تأمین تجهیزات مورد نیاز این نوع اتومبیلها و تثبیت جایگاه خود در بازارهای آینده خودرو هستند. اغلب کارشناسان معتقدند ایجاد تحول و حرکت به سمت طراحی خودروهای برقی در هر منطقهای از جهان ضروری است و شرکتهایی که سیاستهای کلان خود را با چنین روندی هماهنگ نسازند قطعاً محکوم به شکست خواهند بود.
همزمان با توسعه خودروهای الکتریکی و ارتقای کیفیت و توانایی این وسایل نقلیه آمادهسازی زیرساختهای لازم برای تردد آنها ضروری است. کشورهایی که فناوری لازم برای طراحی خودروهای برقی را در اختیار دارند ولی به امکانات لازم از قبیل مسیر ویژه، باتری و منبع تأمین انرژی دسترسی ندارند نمیتوانند محصولات خود را عرضه و به دست مشتریان برسانند. به عبارتی اکنون چالش بزرگ صنعت خودروهای برقی کمبود ایستگاههای شارژ و مراکز تعمیراتی در جادههای بین شهری است. در این شرایط دانشبنیانهای ایرانی با بهرهگیری از علم روز دنیا فناوری را طراحی و معرفی کردهاند که میتواند چالش تأمین انرژی خودروهای برقی را رفع کند.
فناوری ایرانی برای شارژر خودروهای برقی در هنگام رانندگی
به تازگی گروهی از محققان دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه تهران موفق به طراحی سیستمی شدند که باتری خودروهای الکتریکی را بدون نیاز به توقف طولانی مدت شارژ میکند. این سیستم به گونهای طراحی شده است که در اماکن و مسیرهای مختلفی امکان استفاده از آن وجود دارد و طبق ارزیابیهای اولیه هزینه تأمین انرژی خودروهای الکتریکی را تا حد زیادی کاهش میدهد. در حال حاضر تنها کشورهای محدودی در دنیا فناوری ساخت شارژرهای بیسیم وسایل نقلیه برقی را در اختیار دارند و در صورتی که مهندسان ایرانی بتوانند نمونه صنعتی و تجاری این فناوری را عرضه کنند علاوه بر ارتقای جایگاه علمی کشور بستر لازم برای تردد گسترده این خودروها در اقصی نقاط ایران فراهم میشود.
در شیوه تأمین انرژی با استفاده از شارژر بیسیم عملاً نیاز به جایگذاری باتری در بدنه خودرو از بین میرود زیرا تجهیزات کار گذاشته شده در مسیر حرکت اتومبیل، انرژی الکتریکی را از طریق حسگرهای مخصوصی به موتور منتقل و خودرو در حین حرکت نیروی لازم را دریافت کرده و موتور شارژ میشود. در همین رابطه خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا با صادق واعظزاده، استاد تمام دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه تهران و رئیس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفتوگو کرده است. در ادامه مشروح این گفتوگو را مشاهده میکنید:
واعظزاده درباره مزیت طراحی شارژر بیسیم خودروهای برقی در کشور میگوید «بزرگترین مزیت این سیستم نسبت به نمونههای خارجی هزینه تمام شده آن است. چون نیروی انسانی و خدمات فنی در طراحی سیستم بومی شارژ خودروهای برقی کمتر از نمونههای خارجی است بنابراین به لحاظ اقتصادی استفاده از این سیستم بسیار مقرون بهصرفه است. در صورتی که بخواهیم از فناوری خارجی برای شارژ بیسیم استفاده کنیم باید هزینه هنگفتی را به عنوان دستمزد نیروی انسانی متخصص و ارائه خدمات بپردازیم.»
این استاد تمام دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه تهران ادامه میدهد «تحقیق و پژوهش برای طراحی این سیستم از ۱۵ سال پیش آغاز شده بود و از این نظر پیش از آن که فناوری شارژ خودروهای برقی در سراسر دنیا شناخته شود تحقیق در ایران آغاز شده بود. همین موضوع سبب شده اکنون که نمونه نیمه صنعتی شارژر بیسیم خودروهای الکتریکی عرضه شده است دارای عمق پژوهش و علمی مطلوبی باشد. بسیاری از شرکتهایی که در سالهای اخیر به حوزه طراحی شارژرهای بیسیم ورود کردهاند از پژوهشهای مراکز تحقیقاتی کشورهای دیگر استفاده میکنند.»
نمونه صنعتی شارژر خودروهای برقی ۲ ساله عرضه میشود
واعظزاده در خصوص زمان تقریبی عرضه نمونه صنعتی شارژر بیسیم خودروهای برقی بیان میکند «زمینه صنعتی شدن یک پروژه تحقیقاتی بزرگ طرح اهمیت چندانی ندارد بلکه مهم این است که بتوانیم آن محصول یا دستگاهها را با خصوصیات صنعتی هماهنگسازی کنیم. یک سیستم نیمه صنعتی این قابلیت را ندارد که بتواند در برابر خطاهایی که در شرایط صنعتی رخ میدهد مقاومت کند. بر اساس ارزیابیهای صورت گرفته حداکثر ۲ سال زمان برای تولید نمونه صنعتی شارژرهای بیسیم زمان نیاز داریم.»
انتهای پیام/۴۱۴۴
انتهای پیام/