رفع مشکل مدیریت منابع آبی کشور با سیستم هوشمند آبیاری
مهدی سرایی استادیار گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در حاشیه برگزاری نمایشگاه عصر امید دانشگاه آزاد اسلامی در مصلای تهران به خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا گفت: محصول دانشبنیان ما سیستم مدیریت هوشمند منابع آب بوده که نمونه اولیه تأیید و تجاریسازی شده است. در مرحله توسعه بازار از دانشگاه آزاد نیاز به حمایت دارد تا بتوان این محصول را به فروش رساند. مثلاً میتوان در دانشگاه آزاد اسلامی فضای سبز یا مزارع و باغات تمام واحدهای دانشگاهی را با یک تقویم بهینه آبیاری هوشمندسازی کرد تا مشخص شود چه زمانی باید آبیاری صورت گیرد. این سیستم هم بر اساس دیتابیس ماهوارهها و ستارهها، هم بر اساس IOT و در کنار آن بر اساس دادههای اقلیمی، دادههای حجیمی را جمع میکند؛ چراکه تنها هدفش مدیریت منابع آب کشاورزی نیست.
وی افزود: این سیستم در بخش پیشآگاهی آفات، حتی در بخش بارش روانآب و بحث سیلابها و وقایع تا حدی ورود میکند و در بخش کشاورزی میتواند برای سرمازدگی، گرمازدگی و پیشبینی این دو پدیده و تگرگ کمک کند.مقرر شده طراحان این سیستم با یکی از بیمهها قرارداد همکاری امضا کنند تا برای تمام مزارع کشاورزی و باغات کشور پیشبینی کنند تگرگ، سرمازدگی، گرمازدگی و حتی برنامهریزی آبیاریشان بر اساس کنترل پمپ هوشمند که دقیقاً زمان آبیاری و تخصیص بهینه روش دقیق و هوشمند آبیاری را مشخص شود. به این معنی که که چه زمانی باید آب دهند، چقدر باید آب بدهند و به چه نحوی بین کشاورزان شیفتبندی کنند تا از مناقشه جلوگیری شود.
این محقق و پژوهشگر بیان کرد: ایستگاه هواشناسی هوشمند که هزار نمونه از آن تولید شده است کمک قابل توجهی به مدیریت منابع آبی و پیشبینی وضعیت آب و هوا میکند. سازمان هواشناسی شاید کمتر از ایستگاه ۱۰ هواشناسی کشاورزی در کل کشور داشته باشد، یا شاید وزارت نیرو حدود ۸۰ تا ۱۰۰ ایستگاه برای پروژههای شبکههای آبیاری و سدسازی ایجاد کرده است؛ اما در این شرکت هزار محصول با هزینه شخصی تولید شده است. اگر این هزار ایستگاه در کل کشور توزیع شود یک شبکه پیوستهای از دادههای هواشناسی داریم که میتواند برای پیشآگاهی، وقایع حدی، خشکسالی مورد استفاده قرار گیرد.
وی ادامه داد: در صورتی که شبکهسازی ایستگاههای هواشناسی مانند استرالیا، کانادا یا آمریکا اتفاق بیفتد، میتوانیم دقیقاً بههنگام، نیاز آبی گیاهان را تعیین کنیم، مصرف آبمان را کاهش دهیم، جلوی وقایع حدی را بگیریم. خشکسالی و سیلابهایی که اتفاق میافتد. یعنی مدیریت بههنگام در مورد منابع آب سطحی و زیرزمینیمان داشته باشیم. تا آنجا که اطلاع دارم مهندسان طراح سیستم هواشناسی هوشمند از ماهواره داخلی و خارجی برای جمعآوری داده استفاده میکنند. در دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات یک ایستگاه هوشمند آب و هواشناسی ایجاد کردیم و مطالعه میکنیم و دادههای لازم جمعآوری میشود. لحظه به لحظه دیتا ثبت و روی سرور ذخیرهسازی میشود.
مدیرعامل شرکت دانشبنیان تأکید کرد: در صورتی که این سیستم به طور کامل راه بیفتد، میتوان نقشههای پایش همزمان و هنگام آب زیرزمینی تولید کرد. الان به صورت سنتی از گزارش وزارت نیرو در آب منطقههای مختلف استفاده میکنیم، هر پنج سال در مورد وضعیت تراز آب زیرزمینی گزارش آماده میکنند.
وی ادامه داد: مشکل این شرکت در دانشگاه آزاد اسلامی این است که نشان تجاری خود را فراموش کردهایم. منتظر هستیم دانشگاههای دیگر کاری انجام دهند و به آنها احسنت بگوییم این در حالی است که دانشگاه آزاد اسلامی ظرفیت بسیار بالایی دارد که باید از آن استفاده شود.
به گزارش آنا، رویداد ملی گام دوم دانشگاه آزاد اسلامی با عنوان «عصر امید» بهمنظور معرفی و ارائه تجهیزات، محصولات، دستاوردها و فعالیتهای حوزه فناوری و نوآوری دانشگاه باهدف ارائه بستری برای ایجاد کسبوکارهای نوپا و دانشبنیانی و فرصتی برای اشتغال دانشجویان در چهلمین سالگرد راهاندازی این دانشگاه با شعار ۱۰۰۰ گروه پژوهشی و زیرساخت، ۱۰۰۰ ایده و استارتآپ و ۱۰۰۰ شرکت فناور و خلاق برنامهریزی شده است.
رویداد ملی گام دوم (رویداد عصر امید) که از هشتم خرداد ۱۴۰۱ به مدت چهار روز در مصلای بزرگ امام خمینی (ره) در حال برگزاری است و بخشی از فعالیت ۴۰ ساله دانشگاه آزاد اسلامی در حوزههای مختلف آموزش و پرورش نیروی انسانی، فرهنگ، اقتصاد، علوم پزشکی، علوم مهندسی، علوم انسانی و ... عرضه میشود، امروز ۱۱ خرداد پایان میپذیرد.
انتهای پیام//۴۰۶۲/۴۱۴۴
انتهای پیام/