دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 ارديبهشت 1401 - 10:43

واکاوی احتمال کاهش اثرگذاری دلار بر تجارت بین‌المللی در «اینسایت» پرس‌تی‌وی

برنامه اینسایت شبکه پرس‌تی‌وی در جدیدترین قسمت خود، به موضوع وضعیت نظام مالی جهان در دوره گذار و احتمال کاهش تأثیرگذاری دلار امریکا پرداخت.
کد خبر : 657819
اینسایت



به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، برنامه هفتگی «اینسایت» شبکه پرس‌تی‌وی که با هدف ارائه تحلیل‌های عمیق و افزایش بصیرت، تولید می‌شود در یکی از قسمت‌ها به موضوع وضعیت نظام مالی جهان در دوره گذار و احتمال کاهش تأثیرگذاری دلار امریکا به‌عنوان ارز رایج برای تجارت بین‌المللی همچنین حرکت اقتصاد جهانی به سمت چندقطبی شدن پرداخت.


«اینسایت» در گزارش کوتاه ابتدای برنامه، گریزی زد به تحریم روسیه توسط امریکا و تصمیم مسکو برای جایگزین کردن روبل واحد پول خود، به‌جای دلار در معاملات بین‌المللی به‌ویژه در بخش صادرات نفت و گاز طبیعی که برای اولین بار در جهان هژمونی اقتصادی امریکا را به شکل جدی به چالش کشید.


هر چه می‌گذرد این احتمال تقویت می‌شود که امریکا به‌تدریج قدرت تأثیرگذاری بر نظام مالی و اقتصاد جهانی را به رقیب آسیایی می‌بازد. ده‌ها میلیون آمریکایی در فقر و بی‌خانمانی در ایالات‌متحده به سر می‌برند و شرایط نویدبخش بهتر شدن نیست.


 واکاوی احتمال کاهش اثرگذاری دلار بر تجارت بین‌المللی در «اینسایت» پرس‌تی‌وی


یکی از مواردی که در کاهش قدرت تأثیرگذاری آمریکا بر اقتصاد جهانی مؤثر است، استفاده مکرر واشنگتن از دلار و نظام بانکداری جهانی به‌عنوان سلاحی برای تحقق هژمونی اقتصادی خود است.


اقتصاد جهان به‌ویژه در نظام مالی برای تجارت بین‌المللی، از زمان پایان جنگ جهانی دوم بر پایه دلار امریکا بود اما امریکا با تحریم دیگر کشورها مانند ایران، روسیه و ... موجب شده این تأثیرگذاری بر اقتصاد جهانی کاهش یابد و سامانه‌های رقیب با دلار آمریکا تقویت شوند. اما سؤال این است که آینده اقتصاد جهان به کجا چگونه خواهد بود؟




بیشتر بخوانید:


پرس‌تی‌وی و درک عمیق از سرزمین‌های اشغالی




این سؤالی است که سام ترابی مجری _ کارشناس «اینسایت» از مهمان برنامه، سرگئی گلازیف وزیر سابق اقتصاد خارجی روسیه می‌پرسد.


گلازیف با بررسی گذشته اقتصاد جهان و پیش‌بینی آینده نظام مالی جهان و احتمال مستقل شدن از غرب پرداخت. گلازیف با تحلیل نظام مالی اقتصاد جهانی آن را به چند دوره تقسیم کرد؛


«اقتصاد جهان که قبل از جنگ جهانی اول بر پایه امپراتوری‌های انگلیس، روسیه و ... بود. بعد از انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ روسیه و تأسیس شوروی تا زمان جنگ جهانی دوم که باز بر اساس امپراتوری‌های اروپایی به‌ویژه انگلیس قرار داشت. بعد از جنگ جهانی دوم که قدرت انگلیس رنگ باخت و آمریکا به دلیل دور بودن از جنگ بر اقتصاد جهان مسلط شد و نوعی هژمونی جهانی در اقتصاد را بر نیمی از کره زمین مستقر ساخت. این روند ادامه یافت تا فروپاشی شوروی سابق که نظم نوین آمریکا برجهان مستقر شد اما این شرایط به‌سرعت در حال تغییر است.»


در این گفتگو گلازینف به عواملی مانند اقتصاد کشورهای عضو مجموعه بریکس [روسیه، برزیل، هند و افریقای جنوبی]، حملات سایری، بیوتروریسم در آزمایشگاه‌های آمریکایی در اوکراین و نقش فناوری اطلاعات در اقتصاد جهانی اشاره کرد.


وی تأکید کرد: اقتصادهای نوظهور مانند چین و هند که بر پایه اقتصاد رقابتی در تجارت جهانی استوار هستند به‌سرعت در حال رشد هستند. تغییرات در قدرت اقتصادی نسبی کشورها، به‌ویژه قدرت‌های در حال ظهور در آسیا، هژمونی امریکا در اقتصاد جهانی را به چالش کشید.


 واکاوی احتمال کاهش اثرگذاری دلار بر تجارت بین‌المللی در «اینسایت» پرس‌تی‌وی


در حقیقت برای اولین بار، تلاش جدی برای جایگزینی دلار آمریکا به‌عنوان ارز تجاری بین‌المللی و همچنین گام‌هایی برای ایجاد نظام‌های مالی بین‌المللی جدید مستقل از غرب صورت می‌گیرد، نظام مالی جدیدی که غرب نمی‌تواند از آن برای جنگ اقتصادی سوءاستفاده کند.


هنوز مشخص نیست که این سیستم‌های اقتصادی و مالی جدید جهانی دقیقاً چگونه خواهد بود، اما آنچه مشخص است اینکه اقتصاد جهانی بر آسیا متمرکز خواهد شد و با آنچه قبلاً وجود داشت بسیار متفاوت خواهد داشت.


این احتمال بسیار قوی است که اقتصاد جهانی در دوره گذار از دلار امریکا به‌عنوان ارز رایج در تجارت جهانی به سمت ارزهای دیگر تغییر خواهد کرد تا مستقل از نظام مالی و بانکداری غرب و به دور از هژمونی آمریکا باشد.


انتهای پیام/۴۱۰۶/




انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب