دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
مدیرکل دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم در گفت‌وگو با آنا:

دستگاه‌های اجرایی برای سرمایه‌گذاری‌ در علم، کوتاهی کرده‌اند/ گرفتن دست دانشگاهیان برای تحقق شعار سال

سیف گفت: دستگاه‌های اجرایی و وزارتخانه‌ها برای سرمایه‌گذاری‌ در علم و فناوری، کوتاهی کرده‌اند درحالی‌که بر این امر واقفند که مشکلات متعددی در حوزه بهره‌وری، رقابت‌پذیری و کیفیت محصولاتشان وجود دارد.
کد خبر : 651010
محمدسعید سیف



محمدسعید سیف در گفت‌وگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در پاسخ به این سوال که با توجه به شعار سال چطور می‌توانیم موضوع دانش‌بنیان را به یک موضوع فراگیر تبدیل کنیم، خاطرنشان کرد: موضوع دانش‌بنیان، در حقیقت وابسته و متکی بودن به علم روز در دانشگاه‌ها را مطرح می‌کند و بر این امر دلالت دارد که فعالیت‌ها و تحقیقات باید منطبق‌بر علم روز باشد. از نظر من دغدغه مقام معظم رهبری و بسیاری از مسئولان این است که دستاوردها و فعالیت‌های پژوهشی و علمی که در دانشگاه‌ها انجام می‌شود باید در جامعه اثرگذار باشد و زندگی مردم و وضعیت کشور را ارتقا دهد؛ البته جامعه ما در این زمینه با کمبودهایی مواجه بوده و به ضرورت و اهمیت آن توجه نکرده است.


وی افزود: بنابراین در این مسیر موانعی وجود دارد، اگر این موانع را رفع شود، اقداماتی در زمینه استفاده بهینه از علم روز انجام گیرد و حمایت‌های لازم از طریق صنایع و دستگاه‌های اجرایی محقق شود، شاهد دانش‌بنیان شدن و دانش‌محورشدن فعالیت‌های کشور خواهیم بود.


مدیرکل دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم ادامه داد: در رابطه با موارد مذکور در چند سال اخیر فعالیت‌هایی صورت گرفته است که به‌نظر می‌رسد اگر این اقدامات را توسعه دهیم شاهد نتایج مطلوبی خواهیم بود. نمونه فعالیت‌هایی که باید مورد توجه قرار گیرد بحث پایان‌نامه‌ها است که حجم زیادی از توان پژوهشی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها را به خود اختصاص می‌دهند، طبیعتاً اگر پژوهش‌ها و پایان‌نامه‌ها مرتبط با دغدغه‌ها و مسائل روز کشور باشد، می‌تواند به ارتقای بهره‌وری و بهبود وضعیت صنعتی، کشاورزی و غیره کمک کند.


سیف با اشاره به اینکه در زمینه روزآمدی پایان‌نامه‌ها با سه مشکل و مانع روبه‌رو هستیم، بیان کرد: مورد اول خود دانشگاه‌ها هستند که باید سعی کنند تفاوتی میان پایان‌نامه‌های تقاضامحور و پایان‌نامه‌هایی که صرفاً بر اساس ایده و علاقه شخصی نوشته می‌شود، قائل شوند و در حقیقت مشوقی باشند برای دانشجویان و اساتیدی که در حوزه‌های تقاضامحور کار می‌کنند. مانع دیگر، وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های اجرایی هستند که برای سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت در علم و فناوری، برنامه جدی نداشته‌اند و حمایت‌های لازم شکل نگرفته است، درحالی‌که دستگاه‌های اجرایی نیز بر این امر واقفند که مشکلات متعددی در حوزه بهره‌وری، رقابت‌پذیری و کیفیت محصولاتشان وجود دارد. موضوع سوم نیز که در سال‌های اخیر مورد توجه قرار گرفته مأموریت‌گرایی دانشگاه‌ها است؛ اگر دانشگاه‌ها بر روی موضوعات استراتژی که دغدغه کشور است متمرکز شوند، قطعا می‌توانند بسیار مؤثرتر باشند. در این زمینه سعی داریم با کمک وزارتخانه‌ها به‌خصوص وزارت کشور و با هماهنگی استانداری‌ها، برای دانشگاه‌هایی که در تهران و مراکز استان‌ها قرار دارند و همچنین دانشگاه‌های کوچک‌تر، مأموریت‌ها و موضوعات محوری تعریف کنیم تا بتوانند باعث بهبود وضعیت اشتغال و اقتصاد مردم استان و منطقه خود شوند.


وی با بیان اینکه آمارها نشان می‌دهد سال گذشته، قریب به ۸ هزار و ۷۰۰ قرارداد پژوهشی با دستگاه‌های اجرایی بسته شده‌ است، اظهار کرد: طبیعتاً قراردادهای این‌چنینی نشان می‌دهد که یک مسئله در کشور وجود داشته و از طریق روش علمی نتیجه مطلوب حاصل شده، هر چه تعداد این قراردادها افزایش پیدا کند، به این معنا است که ما از علم روز استفاده می‌کنیم و سعی در ارتقا کیفیت و توانمندی صنعت خود داریم. جامعه دانشگاهی نیز در تمام این سال‌ها برای ارائه توانمندی خود به جامعه و به‌طور ویژه در راستای تحقق فرمان رهبری، بارها اعلام آمادگی کرده است.


این مقام مسئول با اشاره به اینکه تحقق شعار سال تنها وظیفه دانشگاهیان نیست، بلکه همه جامعه علی‌الخصوص سازمان‌ها، وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های اجرایی را در برمی‌گیرد، بیان کرد: مقام معظم رهبری نیز بر این امر تأکید دارند که باید تولید، بهره‌وری و رقابت‌پذیری افزایش یابد و این نکات طبیعتاً در صنایع، دستگاه‌های اجرایی، بخش‌های خصوصی و غیره محقق می‌شود. وظیفه دانشگاهیان نیز ارائه راهکار و کمک برای رفع مشکلات صنعت است. به‌طور مثال در صنعت خودروسازی، نیازهای فنی و علمی وجود دارد که صنعت خودرو پای کار بیاید و از پایان‌نامه‌های ارشد و دکتری حمایت و پشتیبانی کند تا شاهد رفع این مشکلات باشیم.


انتهای پیام/۱۰۴/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب