دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 فروردين 1401 - 14:49
معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم:

معضل فارغ‌التحصیلان بیکار با به‌کارگیری نخبگان پایان می‌یابد/ محقق نشدن تولید دانش‌بنیان بدون اشتغال‌زایی

فرخی گفت: باید با ایجاد نهضت به‌کارگیری نخبگان و فارغ‌التحصیلان متخصص و مستعد در حوزه‌های مختلف در قالب شرکت‌های ‎دانش‌بنیان، به معضل و درد آزاردهنده چندین ساله فارغ‌التحصیلان و نخبگان بیکار در کشور، پایان داده شود.
کد خبر : 650413
مرتضی فرخی



به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از وزارت علوم، مرتضی فرخی، معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه انتخاب شعار سال سنت حسنه و راهبردی هوشمندانه است که رهبر معظم انقلاب از چند دهه قبل آن را ابداع کردند، گفت: سیاستمداران غربی که به‌دنبال فهم حرکت‌های پیچیده نظام جمهوری اسلامی ایران در مقابله با دشمنی‌های دنیای سلطه‌گر غربی است، از تدبیر مقام معظم رهبری شگفت زده هستند، در شطرنج سیاست حرکت مهره‌ها تابعی از حرکات دشمن است برهمین اساس نامگذاری سال معنا و مفهوم خاصی دارد و نشانگر شناخت و فهم حرکات دشمن است.


وی افزود: در همه این سال‌ها شعار سال بسیار دقیق بوده است، شعارهای انتخاب شده توسط مقام معظم رهبری در دهه ۹۰ و امسال جز در سال ۱۳۹۴، همه در حوزه اقتصاد بوده است و کلید واژه تولید در همه این سال‌ها پررنگ‌تر بیان شده است و این نشان می‌دهد رهبری ضمن تشخیص برنامه دشمن برای به زمین زدن اقتصاد کشور، کلید حل مشکل اقتصادی کشور را تولید دانسته است.


معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم تحقیقات و فناوری با اشاره به وجه تمایز شعار امسال با سال‌های گذشته، خاطرنشان کرد: تفاوت شعار امسال با سال‌های گذشته تاکید بر کیفیت تولید و چگونگی آن است و نشان می‌دهد تولید مطلوب باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد لذا وجه تمایز شعار امسال با سال‌های گذشته در همین نکته نهفته است. مهم‌ترین بستر تحقق شعار سال، زنجیره‌های ارزش شامل دانش، نخبگان، شغل و بخش خصوصی است که می‌بایست فرصت ظهور و بروز داشته باشند.


مهم‌ترین نوع تولید، تولید دانش‌بنیان است


وی با تاکید بر اینکه به دلیل تغییرات ماهوی در زندگی امروزی و مفاهیم تابعه آن مثل شغل، کار، تولید، آموزش و ارتباطات، مفهوم اولیه تولید نیز دست‌خوش تحول شده است، بیان کرد: یکی از اقسام تولید یا به تعبیری مهم‌ترین نوع تولید، تولید دانش‌بنیان است، در تولیدات دانش‌بنیان «خلاقیت و نوآوری» و «بهره‌گیری از آخرین مرزهای دانش» حاکم است که این‌ها، وجه تمایز اصلی با تولیدات سنتی است که در یک شرایط رقابتی، مزیت محسوب می‌شود. به عبارتی افزایش توان رقابت، حضور قدرتمند در بازارها همراه با ارزش افزوده بیشتر، به روز بودن و پایدار بودن تولید، از ویژگی‌های تولید دانش‌بنیان است.


معضل فارغ‌التحصیلان بیکار باید با نهضت به‌کارگیری نخبگان پایان یابد


به گفته فرخی، با توجه به وجود نیروی‌انسانی تحصیل‌کرده و فارغ‌التحصیل، کشور در جایگاه مناسبی قرار دارد و باید با ایجاد نهضت به‌کارگیری نخبگان و فارغ‌التحصیلان متخصص و مستعد در حوزه‌های مختلف در قالب شرکت‌های ‎دانش‌بنیان، به معضل و درد آزاردهنده چندین ساله فارغ‌التحصیلان و نخبگان بیکار در کشور، پایان داده شود. اگر توجه کنیم در شعار امسال دو وصف دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین برای تولید قید شده است و نکته ظریف اینجا است که صرف تولید دانش‌بنیان بدون ویژگی اشتغال‌زایی دردی را دوا نخواهد شد.


وی خاطرنشان کرد: البته در کنار ضرورت ایجاد زیرساخت‌های سخت‌افزاری همچون تسهیلات مالی برای گسترش حوزه دانش‌بنیان، باید از نظر نرم‌افزاری همچون صدور مجوزهای کسب‌وکار و شناسایی مزیت‌های نسبی مناطق کشور نیز اقدامات اساسی صورت پذیرد.


معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم تحقیقات و فناوری، گام دوم برای تحقق شعار سال را حرکت به سمت بازاریابی و بازارسازی تولیدات دانش‌بنیان در سطح کشور، منطقه و دنیا اعلام و تاکید کرد که با این اقدام پایه اصلی درآمدزایی تولیدات دانش‌بنیان از محل صادرات محقق می‌شود.


این مقام مسئول با بیان اینکه پیش‌بینی مشوق‌های صادراتی به تولیدکنندگان دانش‌بنیان از سوی متولیان امر صادرات از راهکارهای منطقی برای تسریع و تسهیل صادرات است، عنوان کرد: شعار سال برای همه دولت‌مردان منشور یک‌ساله عمل است اما برای وزارت علوم یک ضرورت است. تولید دانش‌بنیان گرچه وظیفه‌ای فرابخشی و فرادستگاهی است، لیکن برای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری وظیفه اولیه و ذاتی است، لذا نظام در این خصوص توقع بیشتری از آموزش عالی خواهد داشت.


فرخی گفت: خوشبختانه جذب و به‌کارگیری دانش‌آموختگان مستعد و نخبگان در شرکت‌های دانش‌بنیان و پشتیبانی از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی و نخبگان برای راه‌اندازی شرکت‌های دانش‌بنیان به‌عنوان یکی از رویکردهای دولت سیزدهم و به‌ویژه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است که در برنامه‌های پیشنهادی به مجلس نیز مدنظر بوده است، لذا این رویکرد هم‌راستا با تحقق شعار سال است. هم‌راستایی برنامه پیشنهادی وزارت عتف با شعار امسال دلگرمی مضاعفی برای مدیران آموزش عالی است.


وی ادامه داد: یکی از راهکارهای عملیاتی برای این امر پیش‌بینی «نظام ایده‌ها و نیازها» با نام اختصاری «سامانه نان» است که از شش ماه گذشته شروع شده و مورد استقبال جامعه دانشگاهی و نخبگانی قرار گرفته است. کار ویژه اصلی این سامانه، شناسایی تمام نیازهای کشور و ارائه هوشمند آن به جامعه نخبگانی و دانشگاهی و اشخاص صاحب ایده و نظر است وبالعکس.


به گفته فرخی، ازبایسته‌های مهم سامانه نان این است که دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی و پژوهشی و پارک‌های علم و فناوری موظف می‌شوند در پایان‌نامه‌های مقاطع تحصیلات تکمیلی، نیازها و جهت‌گیری‌های تولیدی و اقتصادی کشور را برای دانشجویان و اساتید دانشگاهی مشخص کنند تا تحقیقات و پایان‌نامه‌های دانشجویی منطبق‌بر اولویت‌های مورد نیاز کشور به‌خصوص با محور تولید دانش‌بنیان و اشتغال‌زایی باشد.


معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم با تاکید بر اینکه فرایندی کارشناسی و مبتنی‌بر نیازهای کشور، پشتوانه فلسفه نامگذاری هر سال توسط مقام معظم رهبری است، گفت: اگر این هدف‌گذاری‌های اقتصادی با رویکرد تولید، درسال‌های گذشته به‌صورت دقیق‌تر و بهتر اجرایی و عملیاتی می‌شد، بخش زیادی از مشکلات کنونی کشور یا وجود نداشت یا به‌شکل چشم‌گیری کاهش می‌یافت. امیدواریم با همت دولت‌مردان و همه قوا و همدلی مردم و دولت بتوانیم در تحقق شعار امسال و شعارهای کمتر توجه شده سال‌های قبل موفق‌تر عمل کنیم.


انتهای پیام/۱۰۴/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب