دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 فروردين 1401 - 12:19
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا:

شرکت پژوهش و فناوری رقیب بخش خصوصی نیست

دفتری گفت: شالوده شرکت پژوهش ایجاد و توسعه دانش و فناوری است و هیچگاه خود را در قامت رقیب بخش خصوصی ندیده است و بر اساس ماهیت خود به عنوان حامی توسعه علوم و پژوهش در بخش پتروشیمی به کار خود ادامه می‌دهد.
کد خبر : 648626
دفتری



به گزارش خبرنگار حوزه نفت و انرژی گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، توسعه صنعت پتروشیمی نقطه مقابل خام فروشی است که منابع کشور را را به یغما می برد و ارزش افزوده این ذخائر با ارزش را نصیب کشورهای وارد کننده می کند، تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر می تواند علاوه بر تامین مواد اولیه مورد نیاز داخل سود سرشاری نیز برای کشور همراه داشته باشد. تبدیل نفت خام به محصولات با ارزش را می توان کیمیاگری قرن بیست و یکم خواند و در این مسیر نقش شرکت‌های تحقیقاتی در بالا بردن ارزش افزوده محصولات بسیار اهمیت دارد.


به همین منظور گفت‌وگویی با مجید دفتری مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در خصوص بومی سازی کاتالیست در دو دهه اخیر داشتیم که بخش اول آن به شرح ذیل است و بخش دوم آن در روزهای آتی منتشر می شود.


میزان خودکفایی در تولید کاتالیست در کشور به حدود ۷۵ درصد رسید


آنا:توسعه و ساخت کاتالیست در کشور از چه سال آغاز شد؟


دفتری: تا قبل از سال ۸۱ همه کاتالیست‌ها مورد نیاز صنعت پتروشیمی از خارج از کشور تامین می شد و تنها برخی از کاتالیست های محدود سرامیکی در ایران تولید می گردید، اما خوشبختانه در حال حاضر دانش فنی تولید ۷۰ تا ۷۵ درصد کاتالیست‌های مورد نیاز در داخل کشور بومی شده است.




بیشتر بخوانید:


فرصت تاریخی برای تغییر در هزینه‌کرد درآمدهای نفتی




در بدو تشکیل شرکت پژوهش و فناوری در سال ۱۳۸۱ با ادغام در مجموعه پویش، این شرکت فعالیت خود را آغاز کرد که در دهه نخست فعالیت های این شرکت، با تامین تجهیزات مورد نیاز و ایجاد ساختارهای مورد نظر، به نتایج اولیه رسیدیم، در دهه دوم فعالیت های این شرکت، دانش فنی تولید کاتالیست و مواد پتروشیمیایی به بلوغ مناسبی رسید که به موازات این رشد شکوفایی در تمام ابعاد صنعت پتروشیمی و صنایع کل کشور استمرار پیدا نمود و شرکت های تولیدی فراوانی با استفاده از دانش مجموعه ما به توسعه صنعت پتروشیمی کمک نمودند.


۲۰ گروه اصلی کاتالیست در صنعت پتروشیمی بومی سازی شده است


از ۴۰ گروه کاتالیستی در صنعت پتروشیمی، دانش فنی ۲۰ گروه بومی سازی شده است و ۸ گروه تا سال ۱۴۰۱ تو سط مجمومه ما ، توسعه دهنده ها و شرکت‌های پتروشیمی به نتیجه خواهند رسید و ۱۲ گروه باقیمانده نیز تا پایان سال ۱۴۰۳ نهایی خواهند شد، کل ارزش صنعت کاتالیست پتروشیمی حدود ۲۷۰ میلیون دلار بدون فلز گرانبها است که از این میزان ۱۶۴ میلیون دلار طی سالهای گذشته تولید و بومی سازی شده و ۳۰ میلیون دلار در سال آینده و ۷۶ میلیون دلار ان نیز در ۴ سال آینده محقق و بومی سازی می‌شود. قریب به اتفاق کاتالیست‌های انبوه صنعت پتروشیمی در کشور تولید شده است و تولید مابقی کاتالیست ها به جز کاتالیست با ارزش پایین که تولید انها توجیه اقتصادی ندارد در برنامه شرکت ما و شرکت های دانش ینیان کاتالیستی قرار دارد.


لایسنس ایرانی یعنی خودکفایی در زنجیره پتروشیمی


در شرکت پژوهش و فناوری فعالیت های متنوعی در بخش کاتالیست صورت گرفته و در فرایندهای پلیمری، شیمیایی، افزودنی‌های واحدهای پلیمری و تصفیه پساب پیشرفت های بزرگی حاصل شده و شرکت های پتروشیمی می تواند از توان مجمومه ما نهایت استفاده را ببرند، زمانی که ما می توانیم فرایند لایسنس بومی به عنوان نمون متانول را بدهیم، حدود ۶ نوع کاتالیست در مسیر تولید با دانش فنی بومی نیز در مسیر تولید داخلی قرار می گیرند و تضمین ما به شرکت های داخلی برای استفاده از کاتالیست بومی در لایسنس منجر به قطع واردات کاتالیست خارجی می‌شود. در این راستا ارائه لایسنس بومی باعث گسترش استفاده از تجهیز سازان داخلی شده که در نهایت به چرخه تولید و اشتغال کمک شایانی می نماید.


آنا:ماهیت شرکت پژوهش و فناوری چیست؟


دفتری: شرکت پژوهش و فناوری بیشتر جنبه حمایت علمی و فناوری دارد و در صورتیکه هر شرکت فعال در بخش پتروشیمی بخواهد دانشی در حوزه پتروشیمی را راستی آزمایی کنند، شرکت ما توانایی بررسی و اعلام نظر کارشناسی در این خصوص را دارد.این اقدامات با هدف توسعه و تاب آوری صنعت در داخل کشور و خنثی کردن تحریم های ظالمانه است.


رسالت اصلی شرکت پژوهش فناوری در تولید دانش و فناوری در صنعت پتروشیمی است و برای اولین بار به این شرکت اجازه داده شده که فناوری خود را در معرض تولید قرار دهد و پس از تایید عملکرد به شرکت‌های باسابقه با زیرساخت مناسب جهت تولید محصول ارائه دهد. این شرکت یک مجموعه تولید دانش و فناوزی است که در همه ابعاد فناوری‌های مورد نیاز صنعت پتروشیمی ورود کرده است.


آنا: تحریم ها چه تاثیری بر عملکرد مجموعه دانش و فناوری داشته است؟


دفتری: ماهیت و هویت شرکت دانش وفناوری بر محوریت نیروی انسانی متخصص بخصوص دانشمندان ایرانی قرار گرفته است و تحریم ها باعث ترغیب متخصصان این شرکت برای افزایش رسیدن به خودکفایی شده است و کمتر از کمبود مواد و تجهیزات یا انحصارگرایی ناشی از تحریم تاثیر پذیر بوده است. با توجه به اینکه این مواد نقش کلیدی در صنعت پتروشیمی دارد و امکان تامین آسان آن به واسطه تحریم‌ها از خارج از کشور بسیار سخت بوده، همکاران بنده با تلاش‌های شبانه روزی برای بومی سازی دانش فنی مواد مورد نیاز صنعت اقدامات موثری انجام داده اند بنابراین می‌توان گفت تحریم‌ها آثار مثبتی برای شرکت ما داشته است می‌توانستیم تهدیدها را تبدیل به فرصت کنیم.


شرکت پژوهش و فناوری رقیب بخش خصوصی نیست


آنا: ارتباط شرکت پژوهش و فناوری با بخش خصوصی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


دفتری: ارتباط خوبی میان شرکت پژوهش و فناوری با شرکت‌های دانش بنیان و هلدینگ های صنعت پتروشیمی شکل گرفته است، برخی از این هلدینگ‌ها اقدام به تاسیس شرکت های کاتالیستی کردند تا نیاز واحدهای خود را تامین نمایند.از جمله همکاری این شرکت با بخش خصوصی در حوزه ارائه دانش فنی می توان به ارائه دانش فنی ۶ کاتالیست به شرکت پویا پژوهش باختر اشاره کرد که در نقاط مختلف کشور در حال توسعه و تولید است.


شرکت اکسیرنوین فرایند نیز با استفاده از دانش فنی مجموعه ما، کاتالیست ایزومیریزاسیون را تولید نموده و وظیفه ارائه آنرا به شرکت های پتروشیمی و پالایشگاهی برعهده دارد. همچنین این شرکت با مجموعه نفت و گاز سرو نیز پروژه های مشترک فراوانی را در دست اقدام داشته و داردشایان ذکر است شرکت های تولیدی نیز می‌بایست تحقیقاتی برای آینده کاتالیست مورد نیاز خود داشته باشند و خوشبختانه ضرورت این توسعه در صنعت پتروشیمی شکل گرفته است اما از آنجایی که در این شرکت انباشت تجهیزات، علم و فناوری شکل گرفته است لذا این شرکت می تواند به عنوان یک شرکت مرجع، همکاری مناسبی در قالب ارائه دانش و اعزام افراد متخصص با شرکت های داخلی داشته باشد.


شالوده شرکت پژوهش ایجاد و توسعه دانش و فناوری است و هیچگاه خود را در قامت رقیب بخش خصوصی ندیده است و بر اساس ماهیت خود به عنوان حامی توسعه علوم و پژوهش در بخش پتروشیمی به کار خود ادامه می‌دهد که به برخی از این همکاری ها در بالا به آن اشاره شد و از دیگر موارد مهم می توان به ارائه دانش های فنی کاتالیست مورد نیاز تولید پلی ونیل کلراید (بخش EDC) به شرکت گهر سرام، تولید کاتالیست ریفرمینگ خشک از گاز طبیعی به شرکت گسترش فناوری خوارزمی و کاتالیست سنتز آمونیاک به شرکت اتم شیمی ایرانیان اشاره نمود.


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب