نقش محوری دادهها در شناخت شخصیت انسان/ فناوریهای هوشمند رفتارهای انسان را تحلیل میکنند
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، مدتها دانشمندان با استفاده از کلان دادهها(big data) به دستاوردهایی بزرگ در علوم فیزیک و نجوم دست پیدا کردهاند اما اخیراً استفاده از این دادهها موجب شکلگیری پیشرفتهایی مهم در علوم اجتماعی و انسانی شده است. حالا طراحی ابزارهای جدید تجزیه و تحلیل دادهها به محققان بینشی تازه در مورد موضوعاتی نظیر ارتباطات انسانها، درک ارزشهای وجودی و مسائل با اهمیت در زندگی روزانه داده است.
به عنوان مثال محققان با تحلیل فراوانی نسبی کلمات در متون تاریخی میتوانند تغییرات مهمی را در استفاده انسانها از زبان در طول قرنهای گذشته را شناسایی کنند. در برخی موارد چنین تغییراتی بسیار واضح است همانند واژگانی که در گذشته استفاده میشدند ولی حالا دیگر در مکالمههای روزانه مردم جایی ندارند. در مواردی دیگر بررسی کلان دادهها تغییرات اجتماعی و فرهنگی ظریفتری را منعکس میکند. در ادامه برخی از اکتشافات داده محور در ۱۰ سال گذشته را بیان میکنیم.
چگونگی برقراری ارتباط
در طول یک دهه گذشته منابع داده باز به محققان کمک کردهاند تا الگوهای رفتاری انسان را بهتر و بیشتر درک کنند. در یکی از پروژههای تحقیقاتی که با استفاده از دادههای موجود در گوگل بوکس(Google Books) انجام شد پژوهشگران اطلاعاتی از نحوه رفتار حکومتها با هنرمندان و چگونگی سرکوب افراد مخالف با عقاید سیاستمداران وقت در طول جنگ جهانی دوم را بهدست آوردند. همچنین دادههای موجود در این منبع نشان میدهد انسانها چگونه از احساسات خود در موقعیتهای مختلف استفاده میکنند. رفتارهای مبتنی بر احساسات به ویژه در شبکههای اجتماعی قابل مشاهده است و طبق بررسیها احساسات نقش پررنگی در تعامل انسانها با یکدیگر در این اپلیکیشنها دارد.
بیشتر بخوانید:
زبانی که فقط ماشینها میفهمند/ تمایل سازمانهای فضایی به استفاده از کدهای برنامهنویسی قدیمی
کارشناسان معتقدند از دادههای موجود در شبکههای اجتماعی میتوان برای تعیین خلق و خوی مردم در ساعتهای مختلف شبانهروز و ایام گوناگون سال استفاده کرد. همچنین این دادهها اطلاعات مفیدی از میزان تأثیرگذاری الگوهای رفتاری انسانها در نوسانات اقتصادی را ارائه میدهد. برخی از یافتههای تحقیقاتی نشان دهنده تغییرات اساسی در ارزشهای اجتماعی، احساسات جمعی مردم در جوامع و نحوه تفکر انسانها است.
تضعیف حافظه تاریخی- تحقیقات محققان در دانشگاه هاروارد حاکی از آن است که افزایش تقاضای مردم برای انتشار مطالب جدید میزان توجه به رویدادهای تاریخی را کاهش داده است. به عبارت دیگر انسانهای امروزی سریعتر گذشته را فراموش میکنند و کمتر به مسائل تاریخی اهمیت میدهند.
ارتباط نزدیک تنوع زبانی و زیستی باهم- تنوع زیستی و زبانی از نظر جغرافیایی همبستگی دارند. در واقع هردو با افزایش دما و نزدیک شدن به خط استوا بیشتر میشوند. از همین رو مناطق نزدیک به خط استوا تنوع گفتاری و همچنین تنوع گونههای جانوری بیشتر است. دانشمندان معتقدند دمای مناسب هوا در مناطق استوایی برای رویش انواع گونههای گیاهی محیط پیچیدهتر و تعاملیتری را برای حیوانات و انسانها فراهم کرده است. در حقیقت گستردگی مواد غذایی موجب تنوع زیستی و حتی زبانی میشود.
تغییر سطح استفاده از زبان- در مقالهای که در دسامبر سال گذشته میلادی منتشر شد محققان نتیجه بررسیهای خود از تغییرات سطح استفاده مردم از زبان را بیان کردند. در جریان این تحقیقات که با استفاده از فناوری یادگیری ماشینی انجام شد مشخص گردید از دهه ۱۹۸۰ تا کنون انسانها در استفاده از زبان خودمحورتر و احساسیتر از گذشته شده و در هنگام صحبت کردن نیز کمتر به مسائل عقلانی توجه میکنند.
بررسی هویت انسان
روانشناسان با بهکارگیری کلان دادهها نشان دادند شخصیت تمامی مردم را میتوان با سه ویژگی به طور دقیق بررسی کرد. مطالعات روانشناسان همچنین نشان داده است ویژگیهای شخصیتی را میتوان از پیامهای صوتی، الگوی استفاده از تلفن همراه و عکسهای پروفایل تا حد زیادی درک کرد.
ارتفاع- پروژه تحقیقاتی که در آن رفتار بیش از ۳ میلیون انسان بررسی شد نشان داد افرادی که در مناطق کوهستانی زندگی میکنند نسبت به مردمی که در نواحی نزدیک دریا ساکن هستند ویژگیهای شخصیتی متفاوتی دارند. طبق این تحقیقات افراد ساکن مناطق کوهستانی معمولاً از تجربههای جدید راحنتتر استقبال میکنند و از نظر عاطفی نیز ثبات بیشتری دارند.
موقعیت جغرافیایی- تمامی افراد ساکن در یک شهر مشخص الگوی رفتاری یکسانی ندارند و بخش زیادی از این تفاوت به دلیل محل زندگی آنها است. طبق تحقیقات محلی که هر فرد در آن پرورش یافته باتوجه به فرهنگ و کیفیت ارتباطات اجتماعی ساکنان آن منطقه باهم در شخصیت او تأثیر میگذارد.
بیشتر بخوانید:
رابطه علم و داستانهای علمی-تخیلی/ سفرهای فضایی در دنیای واقعی
اشتغال- معمولاً افرادی که شغل یکسانی دارند از نظر رفتاری نیز دارای ویژگیهای مشترک متعددی هستند. به عنوان مثال عموم دانشمندان ایدههای جدید را با آغوش باز میپذیرند در حالی که بازیکانان تنیس تمایل چندانی به رفتارهای صمیمی و دوستانه ندارند.
تحول در روشهای نظریهپردازی
برخی از دانشمندان استدلال میکنند با ظهور «علم داده» چالشهای جدی برای علوم سنتی ایجاد میشود و در آینده ماشینهای هوشمند بهتر از انسانها میتوانند رابطه بین دادهها و وقایع را نشان دهند. البته این به معنای آن نیست که در آینده ابزارهای دیجیتال پاسخی برای همه پرسشهای انسانها ارائه داده و تمامی رخدادهای طبیعی را توضیح میدهند. برای مثال فناوری هنوز از توضیح دقیق مرگ و پیشبینی زمان قطعی مرگ هر انسان ناتوان است.
انتهای پیام/۴۱۴۴
انتهای پیام/