دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 فروردين 1401 - 00:07
آنا گزارش می‌دهد؛

سایه کرونا بر سر فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان

فعالیت پارک‌های علم و فناوری موجب توسعه و جریان علم و فناوری میان دانشگاه‌ها، موسسات تحقیق و توسعه، شرکت‌های خصوصی و بازار می‌شود.
کد خبر : 647107
پژوهش‌های نوین در علوم و فناوری



به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، فعالیت پارک‌های علم و فناوری موجب توسعه و جریان علم و فناوری میان دانشگاه‌ها، موسسات تحقیق و توسعه، شرکت‌های خصوصی و بازار می‌شود. پارک‌های علم و فناوری با استفاده از مراکز مختلف رشد، ایده‌های نوین خود را تقویت می‌کنند. پارک علم و فناوری خراسان شمالی با هدف سرمایه‌گذاری در جامعه نقش بسیار مهمی ایفا می‌کند.به همین بهانه در خصوص فعالیت‌های این پارک در سال ۱۴۰۰ گزارشی تهیه کردیم.


رضا فیض‌آبادی، معاون فناوری و پشتیبانی پارک علم و فناوری خراسان شمالی در گفت‌وگو با آنا می‌گوید؛ «مجوز پارک علم و فناوری خراسان شمالی عملا در سال ۱۳۹۰ صادر شده است و این پارک از آن سال فعالیت خود را به شکل جدی آغاز کرده است. فعالیت‌هایی که در این پارک انجام شده در چند حوزه می‌توان آن‌ها را نیز دسته‌بندی کرد. یکی از آن حوزه‌ها بحث زیرساخت این پارک بوده است. زیرساخت اگر وجود نداشته باشد، نمی‌توان شرکتی را پذیرش و حمایت کرد. زیرساخت‌ها دو حالت دارد. نوع اول آن زیرساخت سخت‌افزاری مانند ساختمان است. زیرساخت دیگر نرم‌افزاری است مانند مجوزهایی که در حوزه فناوری می‌توان دریافت کرد. مجوزهایی که دریافت کردیم شامل یک مرکز رشد در بجنورد، یک مرکز رشد در شهرستان شیروان و یک مرکز رشد در شهرستان اسفراین هستند. جلوتر که آمدیم در سال‌های ۱۳۹۷و ۱۳۹۸، به‌ویژه در سال ۱۳۹۹ مرکز رشد در یک شهرستان دیگر به نام مانه و سملقان بود که مجوز آن آبان‌ماه ۱۴۰۰ آمد.»


ارائه برنامه‌های حاصل از خانه خلاق به وزارت‌خانه


به گفته وی؛ «با توجه به ظرفیتی که استان خراسان شمالی دارد، آن‌ها در حوزه صنایع خلاق و روستایی ورود کرده‌اند. همچنین پارک علم و فناوری نیاز به حمایت دارد؛ بنابراین آن‌ها با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری یک خانه خلاق یا مرکز نوآوری خلاق راه‌اندازی کردند که برنامه‌های حاصل از آن به وزارتخانه ارائه شده است. آن‌ها در حال پیگیری هستند تا این برنامه‌ها را به مرکز رشد ارتقا دهند. توضیحات فوق مربوط به بخش نرم زیرساخت این پارک است که ساختارسازی شده است. در بحث سخت‌افزارها و ساختمان‌ها؛ سال ۹۰ ساختمانی در شهر بجنورد خریداری شد. متعاقب آن زمینی به مساحت ۱.۷ هکتار از سوی اداره راه و شهرسازی اختصاص داده شد که اکنون بیش از ۶ هزار متر فضا وجود دارد و این فضا شامل فضاهای اداری، دفتری و کارگاهی است. تقریبا می‌توان گفت که یک هزار و ۵۰۰ متر فضای کارگاهی و مابقی فضای دفتری است که این فضا در اختیار واحدهای فناور و شرکت‌هایی که در استان هستند، گذاشته شده و در آن مستقر هستند. در کنار این، یک ساختمان ۷۶۰ متری در شهرستان شیروان احداث کرده‌اند. همچنین در شهرستان اسفراین، دو ساختمان به مساحت ۶۸۰ متر دارند. در شهرستان مانه و سملقان، یک ساختمان استیجاری وجود دارد. متأسفانه، آن‌ها احداث یک ساختمان ۴۵۰ متری را نیز آغاز کرده، اما پیشرفت فیزیکی آن تقریبا ۱۲ درصد است.»


فیض‌آبادی بیان می‌کند؛ «این زیرساخت‌هایی است که تاکنون موفق به ایجاد آن‌ها شده‌ایم. در حوزه فناوری، حمایت‌ها و فعالیت‌های ما در چهار سطح در استان در حال انجام است. یک سطح، در سطح دانش‌آموزی‌دانشجویی به عنوان کانون شکوفایی خلاقیت را داریم که افراد نوآور و خلاقی که طرح و ایده‌ای داشته باشند و بخواهند نمونه‌ای از طرح خود بسازند، یکسری حمایت‌های بلاعوض برای نمونه‌سازی از آن‌ها انجام می‌دهیم. برای مثال، در طول سال ۱۴۰۰ حدود ۱۰ مورد داشتیم که طرح آن‌ها ارزیابی شده و مورد حمایت قرار گرفتند تا بتوانند نمونه‌ها را بسازند.»


معاون فناوری و پشتیبانی پارک علم و فناوری خراسان شمالی می‌گوید؛ «معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حمایت خیلی خوبی داشته است و امسال صندوق نوآوری و شکوفایی قریب به ۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان از شرکت‌های دانش‌بنیان استان برای حوزه تسهیلات حمایت کرده و در کنار آن، معاونت علمی هم حمایت‌های خوبی در حوزه تسهیلات برای شرکت‌های فناور خراسان شمالی داشته است. ما یک میلیارد مصوب ویژه شهرستان اسفراین و شیروان داشتیم و پارسال هم ۵ میلیارد برای خود پارک داشتیم که تقریباً می‌شود گفت یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون آن باقی مانده بود و در سال ۱۴۰۰ آن را تخصیص دادند.»




بیشتر بخوانید:


توسعه مرزهای زیست‌بوم نوآوری و فناوری/ خانه‌های خلاق و مراکز نوآوری خراسان شمالی افتتاح شدند


ارائه خدمات مالی و تجاری‌سازی به ۱۱۲ شرکت دانش‌بنیان




سایه کرونا بر سر فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان


عدم تکمیل زیرساخت‌ها موجب آسیب به سیستم می‌شود


به گفته وی؛ «با توجه به اینکه منابع خود پارک در بحث حمایت از واحدهای فناور خیلی ضعیف است، ما به دستگاه‌های دیگر نظیر صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی یا بنیاد برکت نیاز داریم که در استان خراسان شمالی کمک زیادی مخصوصاً در سال‌های ۱۳۹۹و ۱۴۰۰ به ما کرده است. فکر می‌کنم قریب به ۲ میلیارد و ۶۰۰ یا ۷۰۰ میلیون تومان طی این دو سال به واحدهای فناور ما تسهیلات داده است. در بحث توانمدسازی، تفاهم‌نامه‌ای با صندوق نوآوری و شکوفایی داشتیم. همچنین قسمت آموزش و مشاوره کمک بسیار زیادی به ما کرده است. کارگزاری‌ها با کمک و حمایت صنوق و معاونت علمی، بحث توانمدسازی واحدهای فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان در استان برگزار شده است.»


فیض‌آبادی مطرح می‌کند؛ «ما از نظر بودجه مشکلات بسیار زیادی داشتیم. فکر می‌کنم تخصیص ما حدود ۶۰ درصد و شاید هم کمتر باشد. در سال ۱۴۰۰ بودجه‌ها بد نبود. برای مثال، در بحث زیرساخت‌هایمان، بودجه‌های تملک و دارایی سرمایه ۳۳ درصد است که خیلی بودجه کمی است و آن چیزی که مد نظر ما بود و بر اساس آن برنامه‌ریزی کرده بودیم و پیمانکار در حال انجام کار بود، پیش نرفت، اما به دلیل عدم تخصیص مناسب، پروژه را متوقف کرد. عدم تکمیل زیرساخت‌ها باعث آسیب به سیستم می‌شود. در بحث اعتبارات هزینه‌ای ما در خراسان شمالی با توجه به شتاب و رشد پارک تلاش کردیم تا حداقل در سال ۱۴۰۱ این امر جبران شود. دولت با توجه به درآمد و هزینه‌ها بودجه را تخصیص می‌دهد. خبرهایی از مجلس شنیدیم مبنی‌بر اینکه قرار است بودجه پارک‌ها افزایش داده شود، اما همان بودجه‌ای که مصوب ۱۴۰۰ بوده باز هم به‌طور کامل تخصیص داده نشده است.»


وی می‌گوید؛ «کرونا قاعدتاً روی فعالیت‌های ما تأثیرگذار است. با این وجود یکسری فعالیت‌های خود در بحث‌های آموزش، توانمندسازی و مشاوره را متوقف نکردیم و آن‌ها را به سمت فضای مجازی بردیم. ما در این پارک در حال انجام کار روی برنامه‌هایی هستیم که وظیفه ترویج فرهنگ کسب و کار دارد. یکی از وظایف پارک‌های علم و فناوری به عنوان مسئولیت اجتماعی این است که بتواند اقتصاد دانش‌بنیان را در سطح جامعه گسترش دهد. فارغ‌التحصیلان دانشگاهی و افراد جوانی که ایده و طرحی نوین دارند، آماده به بازار یا آماده ایجاد و راه‌اندازی کسب و کار باید شوند و یکسری رویدادها در این حوزه هر سال برگزار می‌کردیم که این رویدادها تحت شرایط کرونا خیلی کمتر شد و از این نظر، کرونا به ما آسیب وارد کرد. البته در ماه‌های آبان، آذر و دی ماه مقداری در این حوزه فعال شدیم، اما باز رویدادی را که در اسفند داشتیم متوقف کردیم. عملاً در بازه زمانی که در شرایط پیک قرار می‌گرفتیم در برگزاری این رویدادها تأثیر منفی می‌گذاشت.»


معاون فناوری و پشتیبانی اظهار می‌کند؛ «ما برای حضور در نمایشگاه‌ها بسیار تلاش و هزینه کردیم، اما با توجه به شرایط کرونایی در سال ۱۳۹۹ منجر شد تمام نمایشگاه‌ها در کشور متوقف شود. در سال ۱۴۰۰ زمانی‌که شرایط کرونا در بعضی از بازه‌های زمانی بهتر شد، به‌طور کامل برنامه‌ریزی کردیم تا شرکت‌ها بتوانند در عرصه نمایشگاه خودشان را نیز نشان دهند و همچنین بتوانند مشتری جذب کنند، اما تمام نمایشگاه‌ها بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده برگزار نشد. برای مثال، نمایشگاه الکامپ، یکی از نمایشگاه‌های برنامه‌ریزی شده برای واحدهای فناوری در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات بود که این نمایشگاه هم مانند نمایشگاه‌های دیگر کنسل شد.»


وی می‌گوید؛ «یکی از واحدهای ما دستگاهی با عنوان پکیج‌های سرمایشی و گرمایشی دارد و با توجه به بحرانی که در تابستان در بحث مصرف برق داشتیم این فناوری بسیار کارساز بوده است. همچنین با وجود قطعی‌های مکرر برق این دستگاه کارآمد بود. مبلغ فروش خوبی این دستگاه برای پارک و همچنین رشد خوبی داشت. ظرفیت و توان تولیدی آن بیش‌تر از آنچه امسال بود، هست؛ بنابراین اگر از این شرکت حمایت شود، قاعدتاً بیش‌تر می‌تواند پیشرفت کند.»


فیض‌آبادی بیان می‌کند؛ «محصولات این واحد قابلیت ذخیره‌سازی انرژی دارد. دستگاه در طول شب از برق استفاده و کار می‌کند. همچنین برق را ذخیره و تبدیل به یخ می‌کند و در طول روز یخی که در شب ایجاد شده باعث می‌شود هوای سرد برای محوطه مورد نظر مانند ساختمان، خانه یا هر مکان دیگری تولید کند.
در حوزه برگزاری برنامه‌های آموزشی، یکی از واحدهای فناور ما یک پلتفرم در حوزه آموزش به اسم سانیار دارد که آن‌ها نیز در این بازه زمانی خوب رشد کردند. قراردادهایی با آموزش و پرورش، علوم پزشکی و سازمان برنامه و بودجه داشتند و با توجه به اینکه آموزش عملاً به حوزه فضای مجازی منتقل شده بود، این شرکت پیشرفت خوبی داشت. شرکت‌هایی نیز در بحث تولید شوینده‌های بهداشتی داشتیم که شرایط کرونایی باعث پیشرفت آن‌ها شد.»




بیشتر بخوانید:


وقتی زیست‌بوم فناوری کمر به آبادانی کشور می‌بندد/ تحریم‌ها حریف دانش‌بنیان‌ها نشدند


ورود خلاق‌ها به بازارهای تخصصی/ ۴۸ خدمت به شرکت‌های خلاق تعلق گرفت




سایه کرونا بر سر فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان


فیض‌آبادی می‌گوید؛ «سال ۱۴۰۰، سال آسانی نبود و واقعاً منابع مالی ضعیف و سال سختی بود، اما با این وجود به نظرم سال خوبی بود. در بحث ایجاد زیرساخت‌ها، کمک به تجاری‌سازی محصولات شرکت‌ها و ایجاد ارتباطاتی برای این شرکت‌ها در سطح کشور، سال ۱۴۰۰، سالی قابل قبول بود.»


تجاری‌سازی محصولات شاخص پارک علم و فناوری


به گفته وی؛ «بحث زیرساخت‌های نرم، مرکز نوآوری روستای خلاق و بحث مرکز رشد در شهرستان مانه و سملقان، همچنین حوزه ترویج فرهنگ کسب و کار بیشتر حول این دو مرکز مشاهده شده است، اما متأسفانه نتوانستیم در سال ۱۴۰۰ با توجه به برنامه‌ریزی که داشتیم آن برنامه‌ها را به منصه ظهور برسانیم؛ بنابراین یکی از برنامه‌های ما برای سال ۱۴۰۱ این است که برنامه‌های ترویجی را حول این دو مرکز، یکی بحث صنایع خلاق و فرهنگی و یکی هم بحث ظرفیتی که در شهرستان مانه و سملقان و بیشتر در حوزه کشاورزی است داشته باشیم و بتوانیم مخاطبان بیشتری را در این حوزه جذب کنیم.»


معاون فناوری و پشتیبانی بیان می‌کند؛ «به دلیل اینکه برنامه راهبردی ما امسال به نتیجه رسیده، سال آینده در راستای برنامه راهبردی سوم‌مان شروع به فعالیت خواهیم کرد. یکسری تعاملات را مخصوصاً با صنعت فولاد شکل داده‌ایم و امیدواریم بتوانیم در سال جدید یکسری نیازهای این دوستان که احصا شده را به‌طور کامل توسط شکل‌دهی کسب و کارها رفع کنیم.»


به گفته وی؛ «موضوع دیگری که در سال ۱۴۰۱ خواهیم داشت بحث حوزه آب است که این مشکل در تمام کشور از جمله استان ما هم متأسفانه درگیر آن شده است، که رایزنی‌ها و هماهنگی‌های اولیه‌اش صورت گرفته و برنامه مقدماتی‌مان قرار بود در پنجم همین اسفند ماه برگزار شود که به دلیل قرار گرفتن در پیک کرونا عملاً آن برنامه کنسل شد. امیدوارم در ۱۴۰۱ در حوزه آب، در بحث شناسایی نیازها، رفع چالش‌ها و نیازهای فناورانه بسیار کارآمد عمل کنیم.»


فیض‌آبادی مطرح می‌کند؛ «از همه مهم‌تر بحث فروش این محصولات است که باید به بیش‌تر واحدها در این موضوع کمک کنیم. اکنون در خراسان شمالی به مرحله خوبی رسیدیم. واحدهای فناور توسعه پیدا کرده و کیفی شده است و در مرحله آخر محصولات خوبی داریم. حال، باید هر چه بیش‌تر کمک کنیم تا این محصولات در بحث ارتباطات، شبکه‌ها، بحث تجاری‌سازی و فروش بیش‌تر از قبل پیشرفت کنند. همچنین در سال ۱۴۰۱، نیم‌نگاهی به بحث‌های پروژه‌یابی برای واحدهای فناور می‌اندازیم که از کنار آن می‌توانیم درآمدی اختصاصی برای پارک علم و فناوری خراسان شمالی جذب کنیم، زیرا در حال حاضر این درآمد برای پارک علم و فناوری قابل قبول نیست.»


انتهای پیام/۳۰۰۴/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب